Canon lanserer en del svært spesielle objektiver for alle

Det er sjelden de spesielle objektivene er for alle, men hva sier du om 100-500mm f/5-7.1L?
Dagens lansering viser en ny side av Canon. Tidligere har de aldri lansert et objektiv med største blender mindre enn f/5.6. I dag har de lansert objektiver med største blender på både f/7.1 og 11. Hva har skjedd, og hvorfor i all verden gjør de det?

Det viktigste som har skjedd er overgangen til speilløse kameraer. I motsetning til speilreflekskameraer har ikke disse problemer med autofokus på små blendere. Derfor er det mulig å gjøre det. De har heller ikke problemer med at søkeren blir mørk. To av de viktigste ankepunktene mot objektiver med liten blender er derfor borte.

Den andre grunnen er at Canon nå har utviklet en helt vanvittig effektiv bildestabilisator, så med mindre du skal ta bilde av motiver i bevegelse, kompenserer stabilisatoren greit for den reduserte blenderåpningen. Derfor kan de tillate seg mindre lyssterke objektiver.

Den tredje grunnen er nok at siden de speilløse kameraene er mindre enn speilreflekskameraene, er det flere som har fokus på størrelse og vekt for hele systemet. Disse nye objektivene er bitte små og utrolig lette. Vi skal heller ikke se bort fra at de går i strupen på MicroFourThrids-systemet (Olympus og Panasonic) ved å slippe ting på denne størrelsen. Da vil mange spørre seg hva man skal med en mindre bildebrikke.

Sist, men ikke minst, har vi sett mange fantastiske, men dyre objektiver fra Canon til RF-systemet (speilløse), og med modeller som EOS RP har de nok et behov for å vise at også de som ikke har vunnet i lotto har noe å hente. Prisene på disse objektivene passer nok langt flere lommebøker enn de fleste tidligere lanserte objektivene.

Vi har snakket med Canon om de nye objektivene, og videoene finner du her.


Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM
Inntil du leser neste avsnitt, er dette det minst lyssterke objektivet Canon noen gang har lansert. Dette gjøre objektivet kompakt og lett samt at prisen blir svært hyggelig for en så lang zoom i høy kvalitet.

Legg merke til at dette ikke er et hvilket som helst billig konsumentobjektiv. Det er faktisk et L-objektiv, altså tilhørende Canons toppserie. Det betyr at det har en byggekvalitet i toppklasse, og optikk som ikke skal stå tilbake for noe.

Det er svært overraskende at Canon lanserer et L-objektiv med denne blenderåpningen. Samtidig setter vi stor pris på at Canon også kan komme med L-objektiver med mindre blender, og på den måten gjøre dem tilgjengelige for flere.

Selv om største blender på 500mm ikke er imponerende, er det kanskje ikke så ille som det ser ut som. I området 100-400mm er blenderen ganske identisk med det du finner på EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM II. Men du får altså 100mm lengre rekkevidde, og antakelig bedre optikk. I hvert fall hvis man skal vurdere ut fra de andre RF-objektivene og prisen på dette, som er satt til 36 999 kroner.

Canon RF 600mm og 800mm f/11 IS STM
Ja, du leste riktig f/11! Dette trodde vi aldri vi skulle se fra Canon (eller noen andre for den saks skyld) på slike brennvidder. Til og med i går, var dette helt uhørt.

Som nevnt, er dette nå mulig på grunn av annet autofokussystem og god bildestabilisering. På så lange brennvidder er ikke stabilisatoren i kameraet særlig effektiv, men du får likevel inntil 5 trinns stabilisering med stabilisatoren i objektivet på 600mm og 4 trinn på 800 mm.

Objektivene er latterlig små og lette. 600mm-en 20cm lang og veier under et kilo. 80mm-en er ca 10cm lengre og veier ca 1,4 kg. De er mulig å lage så små fordi de må strekkes ut når de skal brukes. Det er en låsering innerst ved fatningen, som du vrir på, trekker ut objektivet og vrir ringen tilbake for å låse.

Objektivene har fått noen glasselementer som heter Diffractive Optics, og betyr at det har glasselementer som bryter lyset mer enn normalt og dermed kan objektivene lages spesielt små og med færre elementer. Til nå har Canon merket slike objektiver med betegnelsen DO, og gitt dem en grønn ring rundt fronten, men det har de altså latt være å gjøre denne gangen.

Prisen for 600mm er satt til 8999 kroner og for 800mm må du ut med 11 949. Dette er de desidert billigste objektivene med slik brennvidde vi har sett, og det er kanskje ikke så overraskende, blenderen tatt i betraktning, men det åpner nye muligheter for nye kundegrupper uten de tjukke lommebøkene og de sterke skuldrene. Det blir spennende å se hvordan dette fungerer i praksis.


To nye telekonvertere
Som om ikke det var spesielt nok at det lanseres objektiver med blender f/11, så slipper Canon også to telekonvertere for RF-fatningen. En Extender 1,4x og en 2x. Det betyr at du enkelt kan få 1600mm f/22. Canons telekonvertere har tradisjonelt fungert bare på de hvite objektivene deres, men disse fungerer også på de nye, rimeligere variantene. De fungerer også på 100-500, men da får du ikke zoomet helt ut, så du får kun satt objektivet i området fra 300-500mm. Canon forsikrer oss om at du ikke skader objektivet ved å gjøre det. Telekonverterene fungerer ikke på den svært kompakte RF 70-200mm f/2.8L IS USM. Optisk skal de være bedre enn EF-variantene, men hva det betyr i praksis gjenstår å se.

Prisen er satt til 7299 for 1,4x og 9199 for 2x. De er med andre ord en god del dyrere enn de eksisterende EF-variantene.

Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM
For å avslutte litt lettere og mer tradisjonelt enn vi startet, har Canon også vist fram et nytt 85mm-objektiv. Nå har de altså tre slike for EF-fatning og 3 for RF-fatning. Den nye er mindre lyssterkt enn de andre, og tilsvarende mindre og rimeligere. Det er et utmerket portrettobjektiv hvis du ikke trenger ekstrem dybdeskarphetskontroll.

Det har innebygd bildestabilisator og har også en makrofunksjon som gir inntil 1:2 forstørrelse.

Veiledende pris er 8949.


Alle disse objektivene blir tilgjengelige i tredje kvartal, med levering av de første tidlig i august.


Les om Canons nye speilløse kameraer her
 -
De to nye kameraene og alle objektivene som er lansert i dag.
 -
RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM
 -
RF 600mm f/11 IS STM
 -
RF 800mm f/11 IS STM
 -
Objektivene trekkes ut for å være klare til bruk.
 -
RF 85mm f/2 IS STM

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu