RF 70-200 f/4 og RF 50mm f/1.8 er lansert

Canon har lansert en «Nifty fifty» og en rimeligere 70-200 for RF-fatning.
Canon har vært flinke til å tilby fantastisk RF-optikk til de som har full lommebok. For andre har det vært litt vanskeligere å finne noe som passer med RF-fatning.

Nifty Fifty
Derfor er det med glede vi i dag kan melde at Canon har lansert den såkalte «Nifty fifty», altså en RF 50mm f/1.8 STM. Dette brennvidde og blenderen er tradisjonelt produsentenes rimeligste objektiv, som selv om dette også har blitt dyrere enn tidligere, har det fått en seriøs oppgradering av optikken, noe vi ikke har sett på lang tid, og det forsvarer helt klart prisøkningen.

Fra før fantes det en EF 50mm f/1.8 STM som hadde samme optiske konstruksjon som EF 50mm f/1.8 II fra 1991. Det var derfor på tide å oppgradere denne. På sitt beste, var forgjengeren meget god, men på største blender var den det ikke. Nå skal den ha blitt mye bedre på største blender. Objektivet har naturligvis metallfatning, og det har en kontrollring, slik alle RF-objektiver har. Det har ingen egen fokusring, så hvis du vil forkusere manuelt, velger du å bruke kontrollringen til det.

Objektivet har ikke innebygd bildestabilisator, men sammen med EOS R5 og R6, får du inntil 7 blendertrinn stabilisering.

Veiledende pris er satt til 2999 kroner.

RF 70-200mm f/4L IS USM
Det andre nye objektivet i dag er ikke i den billige enden av skalaen, og det er heller ikke å forvente av et L-objektiv. Her er det vi forventer fra en telezoom i L-serien til Canon. Det beste glasset, den mest avanserte coatingen, værtetting og superrask Dual Nano USM-motor. Det eneste vi savner er støtte for telekonverter.

I tillegg får du et ekstremt kompakt objektiv. På samme måte som storebror med f/2.8 var vesentlig mindre og lettere enn tilsvarende med EF-fatning, er også denne mindre og lettere enn EF-varianten. Du kan dermed ha med deg en telezoom til enhver tid, uten å fylle kamerabagen eller knekke ryggen.

Selv om objektivet er vesentlig billigere enn versjonen med blender f/2.8, er den mye dyrere enn EF-versjonen. Prisen er satt til 22 499,- kroner. Hvorvidt du får vesentlig bedre bildekvalitet enn med forgjengeren skal vi ikke si noe om før noen (helst vi) har testet det, men Canon sier at bildekvaliteten er særlig høyere på de korteste brennviddene. Sikkert er det uansett at kiloprisen er høy, med en vekt på 695g. Lengden, sammenslått er under 12cm. Vi har vært så heldige å få se objektivet før lansering, og det er virkelig overraskende lite og lett. I motsetning til EF-varianten, blir objektivet lenger når du zoomer inn. Mange foretrekker objektiver som ikke endrer lengde ved zooming, men det gir mulighet til å bygge et objektiv som er svært kompakt når det ligger i kamerabagen.

Bildestabilisatoren i kameraet skal kunne kompensere for 5 blendertrinn. Vær klar over at bildestabilisator i kamerahuset ikke er veldig effektiv på de lengre brennviddene, så en god stabilisator i objektivet er viktig.

Begge objektivene skal kunne leveres fra starten av desember.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu