Favoritter fra Bildekritikken

En helt hverdagslig situasjon i et land lang hjemmefra.
Ukas bilde er tatt av Geir Folvik og heter «Hør her». Selv om situasjonen virker fjern for oss, inneholder det noen universelle menneskelige elementer som knyter oss alle sammen. To bestemødre snakker engasjert sammen, mens den lille gutten i rødt kjeder seg og på prøver å få oppmerksomhet. Mens nede ved beina til den ene bestemoren oppdager vi en liten pjokk som ikke helt forstår hva som sies, men som har det tilsynelatende bra der hen er.
Det er mye som foregår i bildet og det viser levd liv og liv som skal leves.

Dette sier Geir selv om bildet: Bildet er tatt i Syd-Etiopia da vi var på besøk hos "Hamer tribe", en av de gjenværende, "genuine" stammene i Etiopia.

Bakgrunn/ tema: Vi har regelmessig reist til Afrika, og hyppigst til Etiopia, i forbindelse med at vi er med og utdanner helsepersonell i landet. Et prosjekt støttet av min arbeidsgiver, Haukeland Universitetssykehus. Disse reisene har gjort et dypt inntrykk på oss, og minner oss om hvor heldige vi er som bor i Norge. På disse reisene opplever vi ufattelig fattigdom og mye lidelser, men ikke minst mennesker med stolthet, verdighet og gjestfrihet trass i vanskelige levevilkår. En kontrast til det overflodssamfunnet vi lever i der krav trumfer bidrag. Legger ut en del bilder med dette som tema.

Om bildet: To besteforeldre (og barnepassere) i en viktig dialog der den lille gutten tar den ene av besteforeldrene i hånden; "Hør her"! Vi var noen timer på besøk hos denne stammen. Ingen tigging, men de ville gjerne selge oss forskjellige smykker, og ville gjerne bli tatt bilder av. Vi betalte lederen for stammen penger for å kunne fotografere (penger som gikk til "stammen"), noe som var vanlig og en kjærkommen ekstrainntekt. Litt ambivalent følelse å ta bilder på denne måten (personvern versus formidling av kultur og levesett). Ettersom vi var lenge på besøk gav det oss mulighet til å ta bilder av menneskene i sitt daglige virke (som her) uten at de hadde fokus på oss. Vi ble også invitert inn på besøk i deres jordhytter. Bildet viser hvordan de utsmykker seg med leire og evt. fjær i håret, smykker og ofte bekledning i kuskinn. Bildet representerer "levde liv" og en ny, kommende generasjon. Øyeblikksbilde der den lille gutten "grep inn" gav meg en "historie".

Avslutter med en strofe til ettertanke av Ralph McTells fantastiske tekst "Streets of London"; "I'll show you something to make you change your mind".


Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
Foto: Geir Folvik - Hør Her
Hør Her
Foto: Geir Folvik

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Geir F.
Takk for det og at du "kjøper" budskapet, Gunnar. Ikke viktig for meg å bli presentert på denne måten, men budskapet er viktig!
Mvh G
16.6.2023
Gunnar F.
Gratulerer Geir, så fortjent!
Mvh Gunnar
16.6.2023
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu