Mitt prosjekt: Mitt Oslo

Håvard Schei ville hylle menneskene som driver de små foretakene. Resultatet ble prosjektet Mitt Oslo.
- Jeg hører ofte at folk sier de er i andre storbyer og elsker små områder med masse fine små butikker, unike steder og mennesker. Brooklyn i NY, Camden i London osv. er steder som folk elsker å dra til og snakke om. Jeg føler at Oslo helt klart er et slikt sted, og ville derfor skape en bok som kunne gjenskape en slik følelse om byen vår, forteller Håvard Schei.

Slik kom ideen til prosjektet Mitt Oslo. Schei ville dokumentere ildsjelene som både lever av og for jobben. De som driver de små foretakene, butikkene med de spesielle varene, de små kafeene.

- For meg handler dette litt om at det er på tide vi feirer disse hverdagsheltene. Selv om de ikke så ofte ser slik på seg selv, så føler jeg at det er for lite søkelys på enkeltmannsforetaket og den lille sjappa, som har klort seg fast på hjørnet i årevis. Det kreves en del for å overleve i en by som Oslo, med kun seg selv som drivkraft. Jeg har drevet lenge selv, og er fascinert og imponert av alle disse menneskene! sier Schei, som selv jobber som fotograf og produsent.

Håper på 60 portretter
Siden prosjektet begynte tidlig i 2013 har han fotografert rundt 40 personer. Schei håper å nå minst 60 stykker før han gir seg. Mange av de han har fotografert er folk han har truffet i løpet av årene, mens andre har kommet til via anbefalinger og tips.

- Personene jeg fotograferer, vet ofte om en annen som burde være med osv. Noen blir ganske entusiastiske og gir masse gode tips, noe som har vært en fantastisk støtte og nødvendighet for videreutvikling av prosjektet, sier Schei og legger til at han får god respons fra de fleste han oppsøker.

- De fleste er veldig positive og stiller gjerne opp etter at jeg har forklart litt om prosjektet. De liker godt ideen og muligheten til å være med på en slik dokumentasjon av byen vår.

Tatt på location
Alle portrettene er tatt inne på location og Schei tar med seg et minikit med lamper og kamera.

- Dette er jo portretter som blir tatt på forskjellige steder hver gang. Ut i fra stedet vi befinner oss i, finner jeg en løsning som prøver å vise både stedet, yrket og personen, i et bilde. Ved flere anledninger, har det vært ganske små lokaler, og man må da være ganske kreativ for å finne "koden", på hvert sted, forteller han og legger til:

- Det handler jo om å få et portrett som gjenspeiler personen på en riktig og god måte. Ofte med hjelp av samtaler med personene, finner jeg en vinkling som gir oss et innblikk i deres hverdag. Jeg føler jo at jeg får lov til å komme inn i stua deres, og da prøver jeg også å videreformidle denne følelsen til seeren. Klarer jeg det, er et viktig mål nådd.

Prosjektet skal etter planen bli til en bok som kommer ut til høsten, og skal bestå av portretter og intervjuer.

Se flere bilder fra prosjektet på havardschei.com

Les også:
Mitt prosjekt: First there was nothing
Mitt prosjekt: Beards of Bergen
Mitt prosjekt: 80 ansikter
Mitt prosjekt: 365 øyeblikk
Mitt prosjekt: Nye Oslo
Håvard Schei - Christian Jessen
Christian Jessen
Håvard Schei
Brukthall Sinsen
Håvard Schei - Ingvild Rønneberg Kopperud og Rafael Moreno Ardite
Ingvild Rønneberg Kopperud og Rafael Moreno Ardite
Håvard Schei
Ostebutikken
Håvard Schei - Erlend Dahlbo
Erlend Dahlbo
Håvard Schei
Syversen-kiosken
Håvard Schei - Stian Linnes
Stian Linnes
Håvard Schei
Balder Skateshop og Snowboard4Kids

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Carl Gunnar E.
Jeg liker lyset veldig godt. Men jeg har sett dette flere ganger før. Ikke veldig orginalt, men nytt i Norge.
19.7.2014
Markus S.
Kunne jeg egnetlig likt dette noe bedre? NEI, Akkurat slik jeg liker portretter. Fortellende med forgrunn og bakgrund som støtter opp modell! Utrolig Stilig. Ett ord. Kontroll!
19.7.2014
Knut Marius H.
Enig med Eskil. Bildepresentasjonene i artikler har jo blitt dårligere etter siste fornyingen her, og de var ikke bra før fornyingen heller.
Her er det i hvert fall lenke til en bedre presentasjon av bildene i denne artikkelen:
http://havardschei.com/book-mitt-oslo/
14.7.2014
Eskil H.
Hvorfor publiserer foto.no alltid artikler som inneholder bilder med lav kvalitet og liten oppløsning?

Dere vil sikkert forsvare dette med "sikkerhet", men bildene er nok publisert på drøssevis av andre sider i full oppløsning..
11.7.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu