10 tips til bedre familiebilder

Her er noen ting du bør tenke på når du fotograferer familie og venner.
Akkurat hvordan man bør fotografere er det ingen som kan gi noe fasit-svar på, men noen universelle tips finnes, og noen som fungerer i mange situasjoner. Les hva vi foreslår, og prøv selv hva som fungerer for deg.

1 Gå nærmere
Dette er den største feilen de fleste gjør. Når du ser i søkeren på kameraet ser hovedmotivet gjerne større ut enn det blir på det ferdige bildet. De fleste kan nesten alltid gå nærmere. Med digitale bilder er det heldigvis lett å beskjære bildet i etterkant, dersom du ikke gikk nært nok.

Husk også at hvis du går nærmere, får du mer kontakt med motivet, og dermed er det lettere få gode bilder. Ikke zoom alt for mye ut hvis du tar portretter eller har bilder med mennesker i kanten av bildet. Korte brennvidder gjør sjelden ansikter penere.

Noen ganger ønsker man å få med seg noe av det som foregår rundt menneskene, og da er det naturligvis greit å ikke gå så nær. Men da skal det være et bevisst valg fordi man mener bildet blir bedre. Skal du bruke korte brennvidder, pass på å holde menneskene unna kanten på bildet.

Og husk: Hvis bildene dine ikke er bra nok, er du ikke nær nok (Robert Kapa).


Går du tettere innpå, blir betrakteren mye mer en del av situasjonen



2 Bruk blits
Hvis du tar bilder innendørs i litt for svakt lys trenger du en blits for å lyse opp motivet. Den innebygde blitsen i kameraet ditt er ikke sterk nok til å lyse opp et helt rom, men til portretter kan den være fin hvis du skrur ned effekten litt. Da kan du få et fint glimt i øynene til motivet.

Hvis du har en ekstern blits som kan vippes opp eller til siden, kan det være nyttig å sende lyset via en vegg eller taket for å få spredd lyset mer, og gi et mykere lys. Vær forsiktig dersom veggen eller taket du bruker har annen farge enn hvit, da det påvirker fargene du får på bildet ditt.

Hvis du tar bilder ute i sterkt lys kan kontrastene og skyggene bli veldig sterke. Bruk blits på ansikter for å gjøre disse skyggene svakere. Hvis du kan undereksponere blitsen litt, er det ofte en fordel. Du bør også bruke blits ute i sterkt lys dersom det kommer lys fra bakgrunnen (motlys), eller bakgrunnen er i sola og hovedmotivet i skyggen. Da unngår du at hovemotivet blir nesten svart eller bakgrunnen nesten utbrent.

Når bakgrunnen er veldig lys, vil en liten blits på ansiktene gi et riktig eksponert bilde.


En litt forsiktig blits letter opp skyggene uten å ta dem helt bort, noe som ville sett veldig unaturlig ut.


3 Tilvenning av motivet
Mange mennesker blir litt sjenerte når du henter fram kameraet, eller de skrur på et veldig unaturlig uttrykk. Den beste måten å unngå det på er å hente fram kameraet ofte, og sitte med det, først uten å ta bilder. Da blir de andre vant til å se kameraet der, og de ignorerer det etter hvert. Så kan du ta det opp til ansiktet og leke litt med det der. Etter kort tid vil de fleste slutte å bry seg om det, og da kan du begynne ta gode bilder av dem, der de ser naturlige ut. Dette gjelder ikke minst barn, som ofte er glade i å posere, og slutter med leken straks de ser kameraet, for å posere for deg.

Det er fort gjort at barna slutter med leken og begynner å posere for fotografen i stedet.


4 Lavt perspektiv
De fleste bilder blir bedre hvis de er tatt fra et litt lavt perspektiv. Tar du bilder av mennesker, bør ikke kameraet være høyere opp en ansiktet til menneskene du fotograferer. Det bør heller være lavere. Særlig når du fotograferer barn er dette viktig. Det er vanligvis ikke nok å bøye seg litt i knærne. Sett deg på bakken eller legg deg ned på magen for å få en vinkel som gjør bildet mer spennende. Når du kan bruke skjermen som søker er det jo også mye lettere å en lav kameravinkel.

Kombinert med at du går tett på, kan det gi dramatiske og spennende bilder. Dersom du har barn som ikke tillater at du kommer for tett på med kameraet kan det være greit å bruke tele. Du får riktignok ikke direkte kontakt med motivet, men det er også noe av hensikten, for ikke å forstyrre leken. Da kan du ligge et stykke unna og få med deg leken uforstyrret. Husk at tele gir et sammenpresset perspektiv. Det kan ofte gi litt flatere bilder, men samtidig ser det mer fortettet og intenst ut. Tett beskjæring vil ofte være bra her.

Gå lavt, og tett på. Da blir bildene bedre.


Her er en som har skjønt det med lav bildevinkel.


5 Pass på bakgrunnen
Det er selvfølgelig viktig å fange motivet i riktig øyeblikk, når det ser best ut. Men bildet kan lett bli ødelagt av sjenerende ting i bakgrunnen, stolper som ser ut som de stikker opp av hodet på en person, noe med en sterk farge som bryter, og så videre. Pass på at slike ting ikke forekommer. En rolig bakgrunn er vanligvis best. Dersom det er vanskelig å få til, bruk stor blenderåpning (hvis du har et slikt objektiv), da blir bakgrunnen uskarp, og du kan omgå mye av problemet.

Hvem er han karen på vei ut i vannet, og hva gjør han der?


6 Pass på forgrunnen
Forgrunnen bør vanligvis være ganske ren og uten forstyrrende elementer. Noen ganger kan det være fint med noe foran, men igjen bør det være noe du bevisst har valgt å ha der. Elementer på sidene i forgrunnen kan ramme inn hovedmotivet og gjøre bildet bedre. Derimot er tomflasker, potteplanter, gamle aviser og slikt vanligvis ikke å anbefale.

Her er mye av forgrunnen brukt bevisst for å ramme inn bildet. Dessverre ødelegges mye på grunn av flasken med Tabasco som stikker opp midt på bildet.


7 Ta bilder hele tiden
Ikke begrens fotograferingen til de dagene da det skjer noe spesielt. Ta bilder gjerne hver dag. Livet består av så utrolig mange flere hverdager enn festdager, så hvis du vil dokumentere det vesentlige, husk å ta med hverdagene. Dette gjelder ikke bare barn, men særlig for barn. De forandrer seg fort, og derfor må de fotograferes desto oftere.

Hvis det er en spesiell anledning, ta med også de mindre festlige situasjonene. Verden er ikke bare fest.

De fleste kan bli litt lei av å vente. Få med det også.


8 Fang det typiske
Ta bilder når noen gjør noe som er typisk for dem, enten det er så kjedelig at de sitter i en stol og leser, eller noe langt mer spennende. En setting som passer til personen på bildet gjør det mye mer interessant. Hvis personen er veldig knyttet til et kjæledyr eller en gjenstand, ta gjerne med denne på bildet.

Dette betyr ikke at du ikke skal ta bilder av uvante sprell. Sprell er alltid morsomt.

9 Gamle mennesker
Pass på å ta gode bilder av gamle mennesker. En dag er de ikke der lenger, og da vil du gjerne ha noen gode bilder å huske dem med. Det er ikke alle gamle som liker å bli fotografert. Samtidig er de ofte de mest tålmodige, så hold ut og prøv igjen og igjen til du har et godt minne og et godt fotografi.

Ta bilder av de gamle. De varer ikke evig.


10 Ta flere bilder
Dette er den enkleste måten å sikre seg flere fulltreffere på. Jeg har aldri hørt om noen som angrer på at de tok for mange bilder (i hvertfall ikke med digitalkamera). Det motsatte er derimot mye mer vanlig. Med digitalkamera koster det ingenting å ta flere bilder, og lagring er praktisk talt gratis.

Alle bilder er tatt av artikkelforfatteren. De er ikke ment som eksempler på fantastiske bilder men illustrasjoner. Prøver du, klarer du garantert å ta bedre bilder enn dette.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu