Vær og vind - Stein og berg.
Det jeg nevner i tittelen er det mye av i Norge. I løpet av tusenerer av år har vær og vind, vann og is slipt disse bergene til den form de har idag. Prossessen går meget langsomt. Det kan godt tenkes at landskapet var omtrent som dette da steinaldermannen sto oppe på knausene her og skuet etter sitt jaktbytte. Litt underlig å tenke på.
Bildet ble tatt for ca 1 mnd siden på Ospenesfjellet. Ved Vatn-Vatnet. Ca 2 mil øst for Bodø.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-05-22 00:01:31
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D70s
  • Nikon AF-S, Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G E
  • Brennvidde18mm
  • Blenderf/14
  • Lukker1/125s
  • FilmtypeIso200 Jpg-fine
  • Nei
  • AnnetAvtonet gråfilter- For å unngå at de lyseste partiene i himmelen ble utbrente.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger1023
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_191916} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (24)
Tom A. T.
Flott oppbygd landskapsbilde, hvor komposisjon og lyset harmonerer veldig bra og gir god dybde godt hjulpet av den gode dybdeskarpheten.
Severdig presentasjon.
mvh Tom T
Inger Anne Maritsdotter V.
Svaberget og forgrunnen bidrar til en veldig god dybde i bildet, sammen med kamerastandpunktet og vinkelen du har brukt.
Et flott stykke Norges-reklame dette her, særlig i forbindelse med at vi nylig opplevde 17.mai, så er det nesten som en begynner å stemme i med ''ja,vi elsker.....'':-)

Flott formidlet!

mvh Inger Anne
Magnar B.
Litt annleis og morsomt landskap. Likar fargeklattane i grønt og blått + bølgene i fjell og skyer. Fine linjer inn mot dei blå fjella.
Eli B.
Flott! Her har du fått frem dimensjonene i naturen. Veldig bra!
mvh Eli
Ola B.
Hei Kurt!
Et nydelig skue. Den tredimisjonale illusjonen har du fått tryllet frem her ved hjelp av velvalgt komposisjon og passende farger. Dyktig utført.
Jeg har hatt stor glede og masse inspirasjon av å se gjennom bildene dine her på dotten. Jeg er storlig imponert. Skulle du være i nærheten av Andøya, er du velkommen innom Bleik på besøk.
Hilsen Ola Albert Bjerrang www.bjerrang.no
Hege J.
Hei Kurt!

Det er noe spesielt å framheve berget i framgrunnen så sterkt i et landskapsbilde, som her. Sett i forhold til tittel og tilhørende tekst, synes jeg det fungerer bra. Du har også oppnådd en riktig god dybde i bildet.

Norge preges ikke bare av mye vær, men til de grader også av raskt vekslende vær. Jeg legger i den forbindelse merke til kontrastene i bildet mellom lyse og mørke partier, både i skylagene og på bakkenivå. Fint observert og formidlet.

Jeg synes ikke dette er ditt flotteste, eller mest storslagne motiv, men det er en god dokumentasjon på ''vær-Norge''. :-)

Mvh Hege
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene.
Ola: Takker så mye for invitasjonen-:) Det skulle vært artig og håper at muligheten byr seg en gang.
I dette bildet har jeg igrunnen ikke akkurat lagt vekt på å formidle det vakre men heller det litt røffe og harde landskapet. Ur-Norge for å si det slik-:)
Mvh Kurt

Roger V.
Hei Kurt
Syntes du har oppnådd det du ville med å formidle den harde landskapet. Helt klart at steinen og himmelen som formidler dette. Et herlig kamerastandpunkt du har valgt.

Roger
Kjell Sigurd S.
Du ferdes i en flott natur! Jeg er litt usikker på om jeg synes den fremfre bergknausen blir for dominerende og stjeler oppmerksomheten fra de flotte omgivelsene. Herlig lys og naturtro farger. Som vanlig upåklagelig teknisk fra deg etter min mening.

Kjell S
Oddvar T.
Jeg drister meg til en kritisk kommentar til et bilde som tydeligvis mange liker godt.
Jeg synes det dominerende ''svaberget'' i forgrunnen faller mellom to stoler. Dersom det skal ha en så dominerende plass og dokumentere ''vær og vind'', ville jeg gjerne sett mer detaljer. Nå får jeg ikke tak i strukturene i steinflata. Jeg vet ikk om det er fordi det er litt uskarpt eller fordi du har gapt over for mye. Kanskje ville det blitt som jeg ønsker om du gikk nærmere og valgte ut deler av steinflata. Samtidig gjør det kompsisjonsmessige fokuset på steinflata at fjellene i bakgrunnen flater ut og blir litt borte.
ingebjørg fyrileiv g.
Jeg liker fargene og dramatikken i bildet godt. Ikke minst lyset!
Sammenliknet med forrige bilde, er fargen på berget mye bedre her.
Jeg har vært inne å sett på bilde mange ganger, men har ikke fått til å skrive noe. Jeg er nok litt enig med Odd Tore ang. forgrunnen. -den dominerer noe.
Men en panoramaversjon hadde nok gjort bildet til et annet.

Så min konklusjon er at jeg liker det som det er. Nydelig natur!!

~ingebjørg
Roger K.
Hei på deg, Kurt!
jeg er jo glad i forgrunn på bildene og føler mengden her står seg godt til bilde. Landskapet er røft og barskt der himmelpartiet fremhever godt den barskheten som her på de nordlige breddergrader. Jeg registrere også den noe detaljefattige forgrunnsteinen. Her må nok linsa de bære noe av ansvaret for den delen. Har sett hun sliter litt på lignende bilder og ikke får med seg helt forgrunnen. Muligheten for å legge fokusfeltet i underkant har nok forbedret denne delen uten at det har svekket innformasjonen utover i bilde med den blenderen du har brukt.

Ha en fortsatt fin søndag

Mvh RK
Jan v.
Tekst til bildet:

''Det første bilde som ble sendt tilbake fra ''Earth Explorer''. Det er uklart hvorvidt planeten er sivilisert, men en vil senere prøve å lande en sonde i en dalformasjon. Resultatet av prøver tatt av overflaten vil bli analysert mhp brukbare forekomster av karbohydrater.''

Flott landkap med et perspektiv som setter fantasien i gang.

Mvh Jan
Tone A.
Eit spanande landskap med de blankskurte berget i forgrunnen som ligg opplyst i sola dreg blikket innover mot fjella i bakgrunnen. Berget i forgrunnen er litt uroleg å sjå på venstresida med det store osebelagte partiet som det renn litt vatn i frå. Men elles er det fine detaljar med den bua linja av vissent gras nederst med litt moseinnslag.
Partiet på høgresida med graset oppover berget dannar eit fint parti diagonalt innover mot høge og litt spisse fjell på venstresida, litt ''blåne mot blåne'' i midten og meir ujevne berg på høgresida. Dette i kontrast til den dramatiske himmelen øverst med dei lyse skyene nederst med flott lys på ulike fjelltoppar.
Eg berre lurar på dersom du tok med mindre forgrunn så hadde den kanskje blitt skarpare? Men då hadde du mista den bua grasrekka som er ein fin kontrast mot all stein og fjell. Fine fargar, flott lys og kjempebra dybde!
:) Tone
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene til dere alle.
Jo, det er mulig noe av forgrunnen kom litt ut av fokus.
Det med den ganske dominerende forgrunnen var igrunnen ment som et eksperiment. Det ble litt anderledes enn jeg til vanlig pleier å komponere.
Jan V. E: Din tolkning var ypperlig -:)
Mvh Kurt
Espen A. I.
Dramatisk og glimrende bruk av gråfilteret. Synes fjellet lager et nydelig sug innover i billedflaten. Denne skal du være fornøyd med!

mvh Espen
Tone B.
Hei Kurt,

Jeg er tildels enig i at berget i forgrunnen kunne hatt en bedre detaljgjenngivelse, men uansett så synes jeg dette ble fint. Dybden og suget innover i bildet er flott. Fine naturlige fargetoner.
Du omgir deg i vakker natur og du formidler den til oss gang på gang på en ypperlig måte. Dette KAN du Kurt!

mvh Tone
Hans Jacob H.
Jeg synes forgrunnen er fin, særlig den buede kanten mellom gress og fjell. Kanskje det burde kuttes i høyrekanten slik at den (kanten) gikk ut til høyre i stedet for nedre bildekant.
Blikket mitt ledes så bakover til bakgrunnen, som stengt tatt ikke var like spennende som fremre del av bildet.
Jan Frode A.
Jeg sitter å betrakter bildet, og funderer på om du kunne utelatt gresset i forgrunnen? Jeg blir sittende å dvele ved dette svaberget, og føler at bildet med fordel kunne ha startet her; tett på og la linjer og struktur lede blikket innover i bildet. Bakgrunnen med det spesielle lyset; dramatikken i landskapet, er bare helt toppers! Duverden det landskapet er mektig. Igjen et storslagent landskapsbilde fra deg.

mvh Jan Frode
Kurt S.
Takker så mye.
Hans Jacob og Jan Frode.
Ser absolutt poenget og legger ut en ny versjon som blir et kompromiss mellom det dere mener. Beskjært litt i nerkant for enda å beholde litt av gresset. Også en beskjæring til høyre for å få en bedre avslutning på den gresskanten.
ingeborg w.
Det er fint med bilder tatt i en litt annen type vær, istedenfor sol. Overskya er det vi har mest av synes jeg. Hvis steinene foran hadde vært sylskarpe og detaljrike tror jeg dette hadde blitt knall, men nå er det bare helt ok.
Odd Tore S.
Dette ligner på det jeg så for meg da jeg kommenterte forgjengeren.
Teknisk bra, v1 eller v2 er OK begge to.
Det jeg kunne tenkt meg var enda litt mer vidvinkleeffekt. Det er mulig med samme objektiv om du velger et høyere kamerastandpunkt og skyter mer nedover. Det forutsetter naturligvis at du kan komme høyere, og at det ikke dukker opp elementer over kanten av berget som ikke bidrar positivt til bildet. Dessuten er det uttrykk for en høyst subjektiv oppfatning.
Odd Tore
Inger-Lise S.
Hei Kurt! Sannelig ferdes du i mye fasinerende og vakker natur! Så formidler du det på en meget dyktig måte.
Her er det virkelig dybde med sug.Du har valgt en riktig flott komposisjon. Det er ikke mye forskjell på v#1 ogv#2, men likevel nok til at jeg syns det ble bedre med beskjæringen. Det meste er vel egentlig sagt her, så jeg sier bare: Nydelig igjen!

Inger-Lise
Avsluttet .
Jag får känslan av lava som stelnat i rörelsen. Den runda hällen blir en fin ingång i bilden som har dramatik och must. Ljuset som leker över topparna ger vackra kontraster. Mycket vackert! Jag blir längtans sjuk efter fjällvärlden! ;o)
Mvh
Elisabeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu