Sommerkveld ved åkeren.
Prøver meg på litt fuglefoto.
Slett ikke enkelt. En utfordring er at alt må gå så fort. Ikke mye tid til planlegging av eksponeringen. Fomler man er fuglen fløyet for lengst.
Trening og erfaring er nok god ballast å ha i sekken, skulle jeg tro.
En annen utfordring er å komme nært nok. Følte at jeg var helt på grensa her. En meter nærmere og fuglen ville nok flakset sin vei.
Er litt usikker på hvilken type dette er.
Tror det er en type snipe. Er det noen som vet dette?
Bildet ble tatt ganske sent på kvelden i lav sol.


  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-06-30 13:05:19
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-07-01 20:38:08
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D70s
  • Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/320s
  • FilmtypeIso 200 RAW
  • Nei
  • AnnetStativ/fjernutløser.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger878
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_198585} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
John-Tore G.
Hei Kurt.
Kan ikke hjelpe deg med navnet. Men det jeg kan gjøre er å si at jeg synes dette var et godt forsøk. Du har truffet helt rett med fokus, og i rette øyeblikk. Bra jobba.
Roger V.
Hei Kurt
Dette er en Rødstilk (ganske så sikker). Kan bekrefte med en gang at det er en stor utfordring med fuglefotografering, men du har kommet godt ut av det med dette.

Fortsatt god sommer
John-Tore G.
Kunne ikke dy meg for å foreslå å kutte jevnt med overgangen til det mørke feltet i overkanten av bildet. Blir jo et litt annet format da, men kanskje det vil være bra for helhetsinntrykket.
Kurt S.
Takker så mye for kommentarene.
John-Tore: Går ut fra du mente det mørke partiet i overkant virket forstyrrende. Jeg ville gjerne ha et slikt format, som V1, for å ha litt luft rundt fuglen og for å få frem sommerkveldstemningen.
Har derfor fikset bakgrunnen med kloneverktøyet. V2.
Mvh Kurt
Jóhann Á.
Hei Kurt!
Syns dette var et veldig bra bilde, jeg. Skulle vært riktig fornøyd selv hvis jeg fikk til noe slikt. Når det gjelder versjonene haller jeg nok til v1. Syns det var greit med det mørke øverst.

MvH, Johann
Ole E.
Jeg synes dette er et svært vellykket fuglebilde. Komposisjon, skarphet er bra, men det som fenger mest er det deilige, søte lyset. Bra!
Robin J.
Bra dette Kurt. Likte V2 best. Å bruke hjortefotmetoden på disse er ikke like enkelt bestandig. Stå på.
Mvh RJ
Tone A.
Hei Kurt
Dette er eit vakkert fuglebilde der det varme kvelddslyset, bakgrunnen med sine duse grøntonar saman med fuglen og steinane gjer at dette blir eit flott bilde. Gratulera som fuglefotograf, det blei eit flott forsøk med ein god komposisjon og fuglen ha r skarpe detaljar i fjørdrakta og ein fin positur. Ein artig detalj er at fargane i den steinete forrunnen går igjen i fjørdrakta. Nebbet er i rørsle og difor ikkje skarpt.
Versjon 2 blei rolegare, men eg likte best versjon1 pga at bakgrunnen gir meir liv og liv dybde til bildet. Eg er ingen fugle-ekspert men bildet synes eg blei vakkert pga fargane som oser av sommar og fuglen med ein flott positur. Kjemepebra jobba.
:) Tone
Tone A.
Kurt, eg er lei for at det vart så mange skrivefeil i sommarvarmen! Datarommet ligg i solsteiken.
Helsing Tone
Kjell Sigurd S.
Flott debut Kurt! Rødstilk i flott positur der den synger ut for full hals. Komposisjonen er bra, liker at fuglen er fristilt fra stråene i bakgrunnen (men de må med) og synes bakgrunnen i V2 ble en forbedring. Bra skarphet, bevegelsesutskarpheten i nebbet hører liksom med og illustrerer sangen/situasjonen godt. Naturlige fine farger. Til og med glimtet i øyet er der. Bra dette :-)

Kjell S
Avsluttet .
Hei Kurt
Ja du vet å behandle et kamera, så at ditt første fuglebilde blir så godt overrasker meg ikke i det hele tatt.
Det eneste lille jeg har å si er at du har hatt litt hardt arbeidslys, men det er jo ikke du herre over:)

Ellers er v2 å foretrekke da den har en mye ryddigere bakgrunn i øvre del.

Ha en fin helg
mvh arild
Inger Anne Maritsdotter V.
Dette syns eg blei meget bra.
For min del forstyrret ikke den mørke delen øverst, syns i grunn det ble litt vel mye lys bakgrunn i #2,
ørlitt usm hadde kanskje gjort seg.

Ellers et vellykka og flott bilde!

Inger Anne
Tor-Erik E.
Hei Kurt.
Ja dette er hva man kaller en absolutt godkjent debut! Å komme så nært på Rødstilken er rett og slett imponerende uten kamuflasje. 300mm er ikke all verden til slike småfugler. Har selv prøvd akkurat dette, og etter hvert som jeg går nærmere fuglen, spaserer den bare vekk. Og at du fikk et så skarpt resultat med objektivet du bruker sier mye om optikken, men kanskje mest om fotografens evne til å velge rett blenderåpning. Man har en tendens til å gå for høyeste mulige blenderåpning for å oppnå rask lukker, i dette tilfellet ville det gitt dårligere resultat. Bra jobba, gleder meg til ditt neste fuglebilde!!!

Tor-Erik:)
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene.
Nei noe kamuflasje hadde jeg ikke. Det var ''hjortefotmetoden'' som Robin nevner-:)
Tone: Dine skrivefeil i sommervarmen er tilgitt-:)
Kan nevne at bildet ble tatt ca 22 om kvelden. Skulle jeg hatt enda dusere belysning måtte jeg nok ha ventet til over midnatt.
Tor-Erik: Ja, det spørs når neste fuglebilde kommer. Et av problemene er, som nevnt, å komme nært nok.
Ellers synes jeg man må ha med ''litt ekstra'' i slike bilder. Her var det lyset og kveldstemningen jeg prøvde å formidle, i tillegg til fuglen.
Det er derfor ikke så enkelt som bare å stikke ut og ta et bilde av en fugl-:)
Mvh Kurt
Steinulf L.
Ikke mye konstruktivt å tilføye. Det er mest liv og dybde i v#1. Bra dette, fuglefoto er ikke så lett som det ser ut til.
Odd Tore S.
Den ser ganske rødstilket ut, en noe nervøs krabat som det ikke er lett å komme på skuddhold av med 300 mm og snikmetoden. Slike har jeg også jaktet på uten synlige resultater.
Jeg synes den står fint mot den uskarpe bakgrunnen. Det mørke i toppen sjenerer meg ikke. Med bakgrunn i det du sier om lyset er det mulig at jeg ville prøvd litt mer fargemetning.
Nå når du har beveget deg i retning fuglefotografering har du vel funnet en metode for middels adrenalinkick uten å måtte ty til ekstremsport.
Odd Tore
Ivar B.
Hei Kurt
Flott bilde, noe usikker med hensyn til valg av versjon. Versjon 2 er jo på en måte litt roligere og renere, men versjon 1 antyder mere av et miljø og jeg synes ikke den mørke toppen forstyrrer (begge like god ?) i alle fall en fin beskrivelse, artsdokumentasjon og fint lys. Mvh Ivar
Kurt S.
Takk for kommentarene til dere siste også.
Odd Tore: Jo du har i rett i det med adrealinkick-:) Det er igrunnen ganske spennende.
Mvh Kurt
Janne L.
Hei.
Du har fått så mange kommentarer at jeg ikke orker å lese alle. Men dette bilde var vakkert. Du har fanget en fugl som strekker seg på ''tå''. Jeg antar at den synger. Bakgrunnen er flott og enkel. Jeg likte godt det mørke partiet i øvre kant. Det rammet inn bilde. Fuglen er fint plaser. Og i høyre bildehalvdel ser vi anntydningen til noen strå, de fyller ut bildeflaten perfekt. Fine farger har du fått. Bildet er også skarpt og fint.
Du har god kontroll på fotograferingen. Meget bra dette.
Janne
Per Harald O.
V1 ble et stemningsfullt og vakkert bilde av rødstilken.
Torbjørn K.
Til å være ''nybegynner'' innen fuglefoto er dette svært bra! Her sitter både lys og positur utmerket, og så er bakgrunnen passe diffus og uskarp. Imponerende!

Torbjørn
ingeborg w.
Jeg leser ikke alle kommentarene. Bildet er bra. Jeg liker lyset, varmt og smigrende. Fuglen er pent plassert og har en god positur. Det mørke området øverst bør få være med, det gir litt mer dybde og liv til bakgrunnen. Fargemetningen ble litt voldsom i v3, men litt mer usm var en god ide.
Roger K.
Hei hei, Kurt!
Jeg holder meg til din første utleggelse jeg. Det blir nok til hvilken skjerm en ser på og dens lysforhold. Kanskje litt mere usm på selve Rødstilken, men godkjent i massevis. Ser linsa de lager greie bakgrunner, men litt mere å gå på i form av større blender her. Lett å si når alt går så kapt, men et valg en tar i forkant. Fotoferdigheter settes skikkelig på prøve når en holder på dyre/fuglefoto noe du kommer meget bra ut av synes jeg. Tolmodighet er også en viktig del å ta med seg har jeg fått erfart.

Mvh RK
Kurt S.
Tusen takk for kommentarene til dere alle.
Hadde det gått å slette en versjon ville jeg slettet V3.
Var nok litt for rask og ser at fargemetningen ble for voldsom. Det ble også tendenser til fargestøy i bakgrunnen. Den versjonen er det altså bare å glemme. Litt mere USM på fuglen i V1 ser jeg går fint.
Mvh Kurt
Geir F.
Synes denne pip pipen har et trassig uttrykk som trekker på smilebåndet hos meg. Uttrykket står ikke helt i stil til den spede og stakkarslige kroppen. Dette gir et fornøyelig uttrykk.
Kanskje skulle du jobbet litt i curves og fått litt mer dybde i fargene. Hva tror du?..

Men et flott bilde var det... og morsomt.

-geir f-
Kurt S.
Takk for kommentaren Geir.
Nå er ikke jeg noen ekspert i curves men litt mere dybde i fargene tror jeg nok jeg skulle få til.
Problemet er bare hva som ville være passende da de forskjellige skjermer vil vise forskjellig resultat. Man kunne fort endt opp med 10 versjoner -:)
Når det gjelder bilder som dette vil det være et poeng i å få til mest mulig naturlige farger.
Fargene vil da variere alt etter hvordan lyset er i opptaksøyeblikket.
På min skjerm mener jeg V1 er ca. slik det var akkurat der og da. Å si dette med 100 % sikkerhet er likevel ikke helt lett nå i ettertid.
Enkelt skal det ikke være -:)
Mvh Kurt

Ketil K.
Et meget velkomponert bilde av rødstilk i hekkemiljø. i sommerdrakt. Den varsler om at du er kommet vel nærme reiret. Fint med åpnet nebb, og særlig stråene til høyre i bildet trekker opp. Det mørke i toppen er det sikkert riktig å dempe ned, men jeg ville ikke fjernet det, det går utover utsnittet. Bedre å jobbe en del med layermasking og gjøre det lyse i bakgrunnen mørkere og det mørke i bakgrunnen lysere. Rødstilken ble også en liten smule overeksponert, (det går særlig utover det røde i nebb og ben). Du ville fått bedre fargegjengivelse, hurtigere opptak og enda noe skarpere bilde og mer detaljering med litt lavere eksponering.
Vegard L.
På min skjerm er det V1 som virker mest naturlig. Fargemetningen på V3 er for volsom som enkelte skriver. Bra dette.
Mvh Vegard
Kurt S.
Vegard: Ja jeg er enig ang. V3. Ble igrunnen en miss.
Ketil: Takker så mye for dine ''ekspertråd'' -:) Jo, her er det nok noe å ta tak i for å forbedre bildet. Får se hva jeg får til. Kanskje blir man litt mere fornøyd med resultatet. Helt fornøyd blir man kanskje aldri.
Det skal man kanskje heller ikke bli. Har iallefall aldri opplevd det -:)
Mvh Kurt
Espen A. I.
Meget bra debut.

Varmt lys som treffer oss midt i hjertet.

God skarphet, ikke minst kompen i 2 funker :-)

mvh Espen
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu