Matterhorn
Matterhorn, sett fra Gornergrat, den 12.03.2005. En dag med kulde og vind, og på toppen av Matterhorn var det ca. -20C og en vindhastighet på ca. 100 km/h. Det spesielle med Matterhorn, i tillegg til den stolte pyramide-fasongen, er at den er solitær. Ingen nære naboer. Ikke rart at den er et interessant mål for mer eller mindre erfarne fjellklatrere. Sist sommer var klatreruta som starter på den italienske siden stengt i et par uker pga. stor fare for steinsprang. Fjellet holdes for en stor del sammen av permafrost, og med de høye temperaturene sist sommer, begynte denne permafrosten å tine. Hvis dette fortsetter spørs det hvor lenge folk kan fortsette å klatre her.
Jeg synes bildet får frem Matterhorns storhet.
Bildet inngår i albumet Alpene - Bilder av fjell og aktiviteter i Alpene, særlig Italia, Frankrike og Sveits.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-12-29 22:13:37
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-12-29 22:41:48
    Versjon #3
Utstyr
  • Olympus E-300
  • Zuiko 14-45 mm
  • Brennvidde45mm
  • Blenderf/9
  • Lukker1/200s
  • Nei
  • AnnetIngen spesiell teknikk bortsett fra at hvitbalansen er korrigert i Photoshop.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger595
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_230618} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Kristoffer Ø.

Matterhorn er et av mine favorittfjell, og som du skriver får vel dette bildet frem storheten, men det er litt flatt, og jeg får ikke så mye følelse av dybde i bildet... Jeg synes det går litt for mye i ett med fjellene i bakgrunnen...

Jeg tror ikke jeg hadde gjort det så mye bedre selv;)

Mvh Kristoffer
Odd E. k.

Hei Geir!

Et flott bilde av fjellet der skarpheten, lyset, utsnittet og komposisjonen er fremragende. At du har fått frem matthorn's storhet, ja, det er helt sikkert. Flott med underteksten Geir, der informasjon er viktig i en slik sammenheng.
Får høydeskrekk ved å se bildet :-)
Meget bra!!

Mvh

Odd E.
Andreas S.

Hei

Et skikkelig majestetisk bilde av Matterhorn! Nydelig dybdeskarphet, flotte farger og ikke minst en meget bra komposisjon! Et stort bilde!

Mvh. Andreas D.
Geir B.

Hei Kristoffer. Interessant kommentar, for jeg jobba litt med å få frem farger og skarphet. :-) Hva ville du gjort for at bildet skulle bli mindre flatt?

Og til Odd: Takk for fin kommentar. Høydeskrekk, ja, det er sikkert! Hadde vært stas med en tur til topps, men med den økende faren for steinsprang spørs det hvor lurt det er. Kanskje best å gjøre det om vinteren. :-)

MVH

Geir
Geir B.

Hei. Nå har jeg lagt ut to versjoner i S/H.

Geir
Avsluttet .

Flott bilde av et flott fjell. Liker vel best farveversjonen, men versjon 3 er ikke å forakte det heller.
mvh Trond
Erik A.

Bent fram majestetisk! Et prominent og svært så stilig fjell dette. Må være særs imponerende å stå innunder denne kolossen, og høre suset av vinden fra massivet.

Å få fram mer djubde her, er jo nær umulig når fjellkjeden bakenfor har eksakt samme belysning, farge og struktur. Og med 45mm og E300'ens crop 2 (som da tilsvarer trad. 90mm), vil også teleeffekten forflate det hele ytterligere. Bra komp, og et vakkert bilde!
Kristoffer Ø.

Hei!

Altså jeg er jo 15 år og uerfaren, så jeg vet ikke om dybde er på sin plass og nødvendig i et slikt bilde (derfor var det kanskje litt voldsomt av meg å slenge ut den første kommentaren, jeg var litt kjepphøy)... og etter jeg hadde skrevet kommentaren funderte jeg litt, og kunne ikke skjønne hvordan man skullle få så mye mer dybde i dette bilde, og Erik Aaseth skriver jo det er umulig, og han har mer peiling en meg...

Derfor tror jeg at jeg rett og slett sier at dette bildet er veldig flott;) Helt ærlig blir det bare flottere og flottere hver gang jeg ser på det, så;)

Det er jo flotte farger og skarphet...

Jeg synes V3 også var ganske kul, men det blir jo på en måte et helt annet bilde;)

Mvh
Kristoffer
Geir B.

Hei Kristoffer. Takk for ærlig tilbakemelding. Jeg oppfattet deg ikke som kjepphøy i det hele tatt. Helt ok med kommentarer, og alle bilder kan bli bedre. Vi må jo bare hive oss utpå og prøve oss frem litt. Det er greit med respekt for de som har lengre erfaring, men en må også stole på egen magefølelse. Bare fortsett og kommenter ut fra det du selv synes og føler. :-)

Beste hilsner fra


Geir
Venche J.

Liker bildet ditt veldig godt. Skikkelig dimensjon på den toppen. :)

Av sorthvitt versjonene ville jeg hatt lysere himmel i versjon tre. Haloen i høyre side bak fjellene kom for godt frem i s/hv-versjonene. Den er kjapp å fjerne.

Wenche.

Geir B.

Hei Wenche. Takk for kommentar. Jeg er enig i at himmelen ble veldig mørk i v. 3. Jeg tok den helt ut, kan du si. Men det er gøy å se hvilken kontroll man har i det nye Black&White-verktøyet i PS CS3. Den haloen man ser rundt fjellet er faktisk drivende snø pga. den sterke vinden. Jeg kan se det også i original-bildet, slik det kom ut av kameraet, men den blir forsterket i konverteringen til s/h. Ville du ha fjernet den vha. clone stamp tool?

MVH

Geir
Venche J.

Jeg har hentet ned bildet ditt for å prøve litt (versjon 2). Jeg brukte en kombinasjon av clone- og patchverktøyet. For å få litt mer trøkk brukte jeg også USM 30/30. Jeg kan godt sende deg fila (psd, vel 7 mb) så du kan se hva jeg har prøvd meg på.

Wenche.
Fred S.

Mektig fjell, fint at du har fått med fjellryggen bortover på venstresiden også. Går for versjon to, Matterhorn fungerer ypperlig i svart/hvitt.
Leste mye fjellitteratur i ungdommen, også om førstebestigningen av Matterhorn. En brite, så vidt jeg husker het han vel Whymper, Edward eller Edmund. Mener også å huske noe om et helt taulag som styrtet i avgrunnen i forbindelse med et forsøk på bestigning. I dag går folk i kø til toppen, men helt ufarlig er det vel ikke nå heller. Var du der oppe ?

vh fred
monica p.

Hallo Geir.
Falt helt for skyggesiden på fjellet ditt jeg, veldig flott dunkelt lys der samtidig som du har fått frem masse detaljer i fjellsiden.
Sikkert et spennende mål for fjellklatrere dette.
Eksponeringen sitter som et skudd til tross for både sol og skygge utfordringer.
Mvh Monica:o)
Geir B.

Takk for positiv kommentar, Monica! Den skyggesiden du nevner er Matterhorns nordvegg. Den er beryktet. Den var i 20-årene regnet som ett av de tre siste store problemene i Alpene sammen med nordveggen på Eiger og nordveggen på Grandes Jorasses. Matterhorn ble første gang besteget via nordveggen sommeren 1931. Det var også her Walter Bonatti avsluttet sin karriere som fjellklatrer på høyt nivå ved å bestige nordveggen alene og om vinteren. Det var i 1965.

Jeg sjekket original-bildet igjen, og det er faktisk en del info i skyggen også. Forskjellen mellom solbelyst og skygge er ikke større enn at kameraet klarer å fange det opp.

MVH

Geir
Ronnie S.

Flott fjell som du presenterer på en flott måte. Teknisk bra.
Knut Børge S.

Et flott bilde av et majestetisk fjell. En får virkelig følelsen for hvor svært og utilgjengelig det er.
God Helg!
mvh KBS
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu