Nordlys over sør-Tromsøya
Utstyr
  • Nikon D3
  • Sigma 20mm F1,8
  • Blenderf/1.8
  • Nei
  • Annetiso 800, lukkertid 4 sek.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger225
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_438114} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Andreas B.
Hei Knut!
Jeg synes at du har fått et fint bilde av norlys her, men jeg synes ikke at byen er så fint. Jeg lurer på hvorfor du har valgt bleder på 1,8? Jeg hadde valgt blender fra 7 til 12 en plass for å få alt skarpt. I tillegg hadde jeg valgt iso på 100 for å få så lite korning som mulig. Det at byen er uklar kan være blenderen, hvis ikke tror jeg du har hatt litt bevegelse i kameraet mens du tok bildet. Har du et godt nok stativ? Brukte du trådutløser eller noe slik for å unngå bevegelse når du trykket?
Andreas
Knut J.
Hei Andreas, takk for rådene.

Tror stativet er godt nok, og at kamera stod i ro. Men mulig objektivet ikke er helt skarpt på f1,8, har ikke fått testet dette så mye og må nok forske litt. Brukte selvutløser.

Må nok ut å forske litt.

igjen, takk for råd!

Mvh Knut
Morten L.
7 til 12 blender blir altfor lite. Du er nødt til å så stor blender som mulig for å senke lukkertiden. Dette for å skape mer struktur i nordlyset. Er enig at så liten iso som mulig er det rette. Du kunne sikkert ha brukt 2.8 siden objektivet ikke er på det skarpeste ved den høyeste blenderen.Videre burde du bruke speillås som minsker kameraskjelving. Du må nok også fokusere slik at du skrur fokus på uendelig så trekker du fokusringen litt tilbake. Altså manuell fokus. Nordlysbilder er mye å prøve seg frem. Du har iallefall fanget nordlyset Knut. Ville nok også prøvd å få bort buskene på høyre side
Ole Christian S.
Knut; greit dette, men synd med pipene i forgrunnen. Og synes det er overskarpet litt, her er det ikke mye struktur i nordlyset, så ikke vits å overdrive på oppskarpingen, fordi det du oppnår her er fokus på tingene som ikke skal tillegges oppmerksomhet i utgangspunktet. Komposisjonsmessig kunne du beskjært vekk busker og piper i høyre hjørne etter min mening.

Andreas; å bruke blender mellom 7-12 vil øke skarphetsplanet og sørge for at mer blir skarpt på "normale" landskapsbilder. Når det gjelder nordlysfotografering så er dette å betrakte som "ekstremsport" i mørket. Her må man bruke en så stor blender som mulig for å slippe inn mest mulig lys slik at man kan bruke en lukkertid som fryser en viss bevegelse. Så langt unna som nordlyset, stjernene og fjell osv er, så skal det ikke spille noen rolle om du bruker blender f/1.8 her, det skal være mulig å få alt skarpt.

Har ikke prøvd dette objektivet selv, men har hørt at noen sliter med å finne rett fokus på det.

Stor blender på vidvinkel er uansett ofte en utfordring.

Morten; hvis struktur er målet ditt (ikke alltid mulig hvis svakt nordlys) så kan du jo ikke si at lavest mulig ISO er det rette, det er det selvsagt ikke. Høyest mulig blender og ISO på nordlysfotografering er standarden å styre etter, og spesielt på dette kameraet som har meget gode bilder med lite støy på høy ISO.

En del Chromatic Aberration å se i lysene her, men helt normalt på vidvinkel på max åpning.

Bare å stå på Knut ! Lykke til videre ! :)
Ole Christian S.
Med "høeyst" blender mener jeg selvfølgelig størst blender, altså minst f-verdi.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu