Den siste fjellreven?
Bildet viser et av de få ville dyrene som finnes igjen hos oss. I flere av våre fjellområder er den nå helt borte.

Kanskje satt den siste slik å ventet på en make?

Vi får håpe den berger i sin siste bastion, Børgefjell.

I år har det vært mellom 10 og 12 ynglinger i fjellområdet, men rapportene sier at valpene dør på grunn av sammenbrudd i smågnagerbestanden.
Bildet inngår i albumet - Norske dyr - - Bilder av dyr som finnes i mitt nærområde i Namdalen.

De fleste av dyrebildene er da også tatt i naturen rundt meg her jeg bor.
Utstyr
  • Nikon D-70
  • Nikkor 300 mm AF-S II + 2X
  • Brennvidde600mm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/250s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger1218
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_148338} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Avsluttet .
Utrolig pent bilde. Flott at du har tillatt så mye luft rundt reven, det underbygger tittelens kraft. Bakgrunnen er også utrolig flott, herlig grønnfarge og akkurat skarp nok til å skimte landskapet. Et flott naturfoto med noe ekstra.

Anders
Avsluttet .
Ja, dette ble riktig så flott :)
Ole Petter D.
Veldig bra.
Mener kanskje ''miljø'' bilder er underrepresentert på foto.no. Håper vi får se mer av denne type utsnitt i fremtiden.
Ole Petter
Jóhann Á.
Hei Kjartan!

Liker den følelsen av at reven er på utkikk, og at vi ''ser'' det den ser på. Fint komponert bilde. Syns kanskje det var vel gult/grønt, men er klar over at du liker slike farger.
Skal gå og se ditt bidrag på Kulturhuset, forresten. Der er du i brukbart selskap!!

Kveðja, Jóhann
Bent O.
Hei Kjartan.

Som vanlig et knall bilde fra deg! Er enig med Ole Petter i at vi trenger litt mer bilder med miljø inkludert. Her har du fått reven i sitt rette element, fine farger og bra komp.
Ser vi deg hos Ole Martin 21. august eller? Da kunne vi jo pratet litt om Alaska.

Mvh Bent
Kjartan T.
Takk for tilbakemeldinger på bildet. Morsomt å få oppleve fjellreven igjen denne sommeren. Tror ikke det finnes så alt for mange bilder av denne på Foto.no (dersom du tar bort bilder av polarrev på Svalbard og bastarder fra Langedrag)

Ja, Jóhann kanskje litt for gulgrønt og litt mye farge? Kanskje er jeg litt enig med deg denne gangen? :) Forøvrig er det litt av et fotografselskap jeg havnet i på den vandreutstillinga du nevner.

(Fordi som lurer så dreier det seg om Statskogs utstilling i forbindelse med friluftslivets år. Som eneste glade amatør stiller jeg ut sammen med Dag Alveng, Aina Bye, Dag Thorenfeldt, Knut Bry og flere. Litt moro det da....)

Bent, takk. Vi møtes!
Monica J.
Flott bilde.
Reven ser så liten ut i det store landskapet. Sikkert ikke lett å få øye på ute i naturen. Jeg har dessverre bare sett fjellrev på Langedrag. :-)

MJ
Ketil K.
Meget bra og bevisst tatt miljøbilde, med fin bakgrunn av en dessverre utrydningstruet krabat. At den utryddes sies at det dels skyldes at den utkonkurreres av rødreven, og dels at smågnagerne (og rype) blir borte i fjellet på grunn av overbeite i fjellet pga. for mye sau. Dels at jerven, som fjellreven ofte følger for å ta bytterester etter, blir skutt vekk. Saueholdet i Norge subsidieres med flere milliarder kroner i året. Dersom det er riktig at miljøet taper så mye på grunn av et underskuddsdrevet sauehold, og en vet at sauebøndene er de ivrigste utrydderne av rovdyr, tror jeg et miljøregnskap ville vist at saueholdet bør nedlegges på steder der naturen rammes av saueholdet.

Det finnes vel ellers fortsatt noen fjellrever igjen på Varangerhalvøya og Finnmarksvidda?? Selv har jeg bare sett fjellrev i Nord-Finland, (og der er det ikke mye subsidiert sauehold!)
Kjartan T.
Takk for nye kommentarer, og en lang innholdsrik tilbakemelding fra deg Kjetil (med litt av et angrep på saueholdet i Norge:).

Som miljøjournalist tror jeg at jeg må avstå fra å si : Ja, helt enig. Men fakta er at flere forskere har sett på sauen som et stort problem for fjellmiljøet. Og tall jeg hørte senest i dag var 2, 3 milliarder per år i subsider. Likevel finnes det flere versjoner og flere kilder som sier at dette er feiltolkninger.

Tror du har rett i at dette, for fjellrevens del, er et sammensatt problem. Spesielt når man vat at det i Finnland, uten saueholdet, ikke har vært ynglinger av fjellrev de siste årene.

På Svensk side av grensa har man stor suksess med uttak av rødrev i høyfjellet, og foring av fjellrev ved hiene. Der overlever mange valpekull dette året, mens samtlige ser ut til å få det tøft i Norge.

Samtidig har man store problemer med å få fjellreven til å yngle i fangenskap. Enkelte forskere mener nå at dette aldri vil gå. Spesielt etter at det ble kjent at revene som ble født på Langedrag hadde gener fra tamrev har flere blitt skeptisk. Likevel er det stort sett dette det satses penger på her i landet for å redde arten.

Så mye satses det på avelsstasjon på Oppdal at det ikke var penger til rødrevkontroll i Børgefjell i år. Det altså i det eneste stedet der vi ennå har en god stamme.

Håper bildet ikke blir talende for Børgefjellreven om noen år. Redninga blir forhåpentligvis svenskenes prosjekt, som gir nye valper til området.

Stig B.
Et flott, meget velkomponert bilde, med en meget vemodig tone. Tar til meg de gode miljøkommentarer som her blir gitt.

Flott miljø i dette bildet, reven meget bra plassert. Om det er for mye farge er vanskelig å uttale seg om, fargene er mulige men kjenner ikke stedet.

Mvh Stig
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu