K7 sitt absolutt største fortrinn er den kompakte størrelsen i kombinasjon med muligheten for å bruke Pentax sine små, faste objektiver.

Og selv om søkeren er mindre enn jeg foretrekker, er den likevel relativt stor i DX-leiren. Søkeren i K7 er for eksempel betydelig bedre enn den Sony har valgt å montere i sitt A550. Og den er nesten helt på høyde med søkeren i muskelbunten Nikon D300. Det er bare Canon 7D som per i dag har et søkerbilde som reelt sett er større i denne kameraklassen.
K7 har heldigvis to innstillingshjul (jeg bruker det ene for blender, det andre for eksponeringskompensasjon). Dette gjør at det har en svært effektiv betjening. K7 er dessuten kompatibel med eldre, manuelle Pentax K-objektiver . Dermed gjør den innebygde bildestabilisatoren at dette kameraet kan gi noen ekstraordinære muligheter til å integrere brukte objektiver med nytt, digitalt kamera.
Jeg har sett frem til å få prøve ut K7, ikke minst fordi jeg selv liker (og er på jakt etter og vurderer ulikt kamerautstyr som har) lav vekt og kompakt størrelse. Selv om K7 har en fortreffelig filkvalitet på lav ISO virker prestasjonene på høy ISO å være mer "midt på tre". Med den innebygde bildestabilisering er dette imidlertid en marginal innvending. Dette oppveies ytterligere av at kameraet er klassens minste når det gjelder størrelse.

På mange måter imøtekommer K7 mange av mine ønsker, spesielt når det gjelder kompakt utforming. Selv vil jeg nok vente på at Pentax bygger inn en 24x36mm-brikke med tilhørende større søker i dette huset. Det vil i så fall friste undertegnede til å vurdere et systemskifte.
Var det opp til meg burde alle kameraprodusentene hatt ”Light is the new heavy” som motto. Da ville de levert kompakte, men velutrustede modeller á la K7 rettet mot fotografer som fortrekker lette løsninger fremfor nåværende tungvektere.

Pentax K7 er et svært attraktivt kamera der de tre stikkordene kompakt, hendig og solid kan oppsummere mine inntrykk. Personlig mener jeg likevel at dette kameraet først og fremst blir spesielt og skiller seg ut i samspill med Pentax sine enestående kompakte, faste objektiver. Pentax er nemlig den eneste produsenten som har valgt å trekke veksler på at et redusert brikkeformat gir mulighet for kompakte objektivløsninger. Det synes jeg Pentax skal ha ekstra honnør for.

Dermed er det ikke annet å gjøre enn å anbefale dette kameraet til alle som ønsker seg en kompakt, men samtidig robust utrusting.


Juni 2010
Geir Brekke


Alle typer tilbakemeldinger og kommentarer ønskes.
Disse kan sendes til: zevs@mac.com