Når man bruker moderne digitale SLR-kamera er det en vurdering som har stor innvirkning på filkvaliteten: Skal man la kameraets signalprosessor gjøre jobben og konvertere opptakene direkte til JPG i kameraet, eller er det en fordel å gjøre alle opptak i RAW og så fremkalle disse selv i en egnet RAW-fremkaller ?

På tross av den imponerende bildekvaliteten D90s RAW-filer gir, tro jeg at Nikon har posisjonert D90 slik at det både prismessig og størrelsesmessig appellerer til amatører uten alt for stor ambisjoner og kun med basiskunskaper innen foto. Det er derfor godt mulig at mange av D90-brukerne vil velge JPG fordi det er det enkleste. Da står man på nytt overfor et valg: Skal man fotografere med alle innstillinger på Default eller skal man selv gå inn å utnytte kameraets justeringsmuligheter for å få best mulig resultat ?

Det er imidlertid svært viktig å ha en ganske grundig og inngående forståelse av "hva" og "hvordan" innstillingene påvirker opptaket for at disse forhåndsinnstillingene skal kunne utnyttes på en god måte. Dermed er man i den paradoksale situasjonen at hvis man bruker innstillingene feil, så kan man risikere å få opptak som er dårligere filteknisk enn med nullstilte innstillinger. Dette unngår man ved opptak til RAW.

D90 har en rekke muligheter for fininnstilling og personlig tilpasning av fil- og bildekvalitet. Man kan gjøre individuelle innstillinger for hvitbalanse, kontrast, fargemetning og oppskarping. Man kan også stille inn ulike parametre i Active D-Lightning, justere inn ulik grad av støyreduksjon ved høy ISO, samt vignetteringskompensasjon dersom den optikken man bruker krever det.
Opptak rett til JPG har altså mest nytte av kameraets komplekse innstillingsmuligheter. Grunnkvaliteten er så god og mulighetene for å tilpasse konverteringsprosessen så mangfoldig, at for dem som virkelig har de riktige kunnskapene og forstår å utnytte potensialet i de ulike parametrene, gir D90 mange muligheter. JPG kan synes enklere, men samtidig skal man være klar over at pga. JPG-filens reduserte digitaloppløsning i forhold til RAW-filen (8bit=256 tonetrinn kontra 12bit=4096 tonetrinn). Dessuten har RAW-filen en utvidet eksponeringstoleranse i høylysene og gjør man opptak kun til JPG, lar man faktisk mye av den latente bildekvaliteten gå til spille.

Som alle Nikons kamera er D90 tett integrert med Capture NX2. Da har man stor glede av disse innstillingene også ved opptak til RAW fordi man får en automatisk fremkalling i Capture NX2 basert på innstillingsparametrene satt på kameraet som er integrert i NEF-filen.

Disse taggene leses imidlertid ikke av andre "nøytrale" RAW-fremkallere (som f.eks. Lightroom og Aperture). Og siden Capture NX2 må kjøpes separat, så blir det selvsagt en avveining hvilken RAW-fremkaller som er mest hensiktsmessig å bruke.

Man skal også huske på at det kan være tungvint å skifte innstillinger på kameraet når man er i aksjon, og det blir selvsagt en avveining om man heller skal la kamera stå på Default og gjøre all fremkalling på datamaskinen. For undertegnede er det opplagt at det er siste alternativ som er det mest rasjonelle. Dermed er kanskje ikke integrasjonen NEF - Capture NX2 like relevant.
Alt i alt virker Nikon D90 veldig overbevisende. Hvis man tar seg tid til å lære seg alle finessene, er det også veldig fleksibelt i bruk. Det er raskt. det kan tilpasses mange ulike brukssituasjoner og det tilbyr de aller fleste muligheter enhver fotograf kan ønske seg. Jeg liker spesielt godt at det har en slik kompakt størrelse og det fremstår i dag som et mini-D300. Mitt ønske er at Nikon tar 24x36mm-brikken fra D700 med tilhørende speilhus og pentaprisme og bygger inn i den samme kompakte kamerakroppen som D90 har. Da hadde vi hatt et mini-D700, og da hadde jeg antakelig konvertert til Nikon.

Følelsen av å bruke ett solid og kapabelt verktøy er god i de aller fleste situasjoner. Jeg synes at D90 er et gjennomgående sympatisk kamera og det vil nok også tilfredsstille dem som driver med mer actionpreget fotografering enn undertegnede. Det jeg setter mest pris på er den kompakte størrelsen i kombinasjon med den gode filkvaliteten, spesielt i det lave ISO-registeret.

D90 anbefales til alle dem som ønsker seg et kapabelt kamera med imponerende bildekvalitet i et kompakt, funksjonsrikt og relativt rimelig kamerahus.


Desember 2008
Geir Brekke

Alle typer tilbakemeldinger og kommentarer ønskes.
Disse kan sendes til: zevs(at)mac.com eller desk(at)foto.no