Å drikke seg utørst på teknologiske innovasjoner er en vanskelig øvelse, også innen foto. Selv har jeg lenge hatt en drøm om et kamera som har fantastisk filteknisk kvalitet, er superenkelt å bruke og er så lite at det går ned i brystlommen.

Tekst og foto: Geir Brekke


Etter å ha prøvd en rekke ulike DSLR (digitale speilreflekskameraer) er tiden kommet til å utforske telefonen som kamera, for med sin flate profil og kompakte størrelse tilfredsstiller iPhone i hvert fall ett av disse tre punktene: Det går ned i brystlommen på sommerskjorten.


Dermed gjenstår det å undersøke om den filtekniske kvaliteten er brukbar og om telefonen har enkel betjening og er praktisk i bruk som kamera.


Ideen med å implementere et kamera i telefonen er noen år gammel, men for meg har den praktiske bruken (frem til nå) fremstått som lite forlokkende. Med ny iPhone 4s ble jeg imidlertid nysgjerrig på hvilke fotografiske muligheter mobiltelefonen min hadde.


Den turkise sirkelen viser kameraets objektiv. Det er det man har til rådighet av optisk utrusting. Objektivet har en brennvidde på 4,3 mm og en fast lysstyrke på f/2,4.


Selv om jeg stort sett bare tar ett par, tre (i høyden fire, fem) bilder av hver situasjon (ikke ti, tjue elle femti slik jeg har for vane når jeg sleper med meg speilrefleksutstyret), har jeg rett og slett fotografert mye oftere og i mange flere situasjoner enn jeg normalt har hatt for vane.


Bildene i denne artikkelen er tatt over en periode på noen måneder. Det som har vært morsomt å legge merke til, er at jeg stadig har grepet etter telefonen for å «dokumentere» hva jeg har gjort, hvor jeg har vært, hvem jeg har vært sammen med og ... vel ... hva jeg har spist.


Å ha med seg kameraet til en hver tid er altså åpenbart en større fordel enn at det er av ypperste kvalitet dersom man ønsker å ta bilder i mange ulike sammenhenger. Dermed underbygger iPhone mitt grunnleggende argument om at et hvert kamera bør være lite og kompakt hvis man ønsker å ha det med seg så ofte som mulig.


På grunn av manglende erfaring med andre telefonkameraer kan jeg ikke uttale meg om forskjeller og forbedringer mot andre og/eller tidligere modeller, og det kan godt tenkes at andre telefoner er bedre egnet enn iPhone som kamera. Men jeg at mange med meg har valgt velger iPhone som erstatter for utrangerte telefoner. Jeg har derfor valgt å bruke mine egne forventninger som vurderingsskala og målestokk.


iPhone 4s leverer kun fra seg JPG-filer. Med implementeringen av iCloud og Bildestrøm løses imidlertid overføring av bildene fra kamera (les: telefon) til datamaskinen på en trådløs, problemfri og elegant måte.


iPhoto er et enkelt program som dessverre lagrer og organiserer filene på en håpløs måte. Alle bildene til denne artikkelen er derfor lagret i egne mapper og importert inn i Lightroom. Her er alle bildene justert på individuelt vis, noen har kun fått litt sparsom Clarity for å gi mer "trøkk" til mellomtonene slik at teksturer og detaljer fremheves mens andre er til dels kraftig justert.


På tross av at utgangspunktet er (ferdig fremkalte) JPG-filer må derfor bilderesultatene ansees å være basert på mine preferanser når det gjelder valg av sort- og hvitpunkt, kontrastkurve og fargemetning.

De fleste av bildene har også hatt en runde i Photoshop for ulike former for bearbeiding. Noen av bildene er kun finpusset forsiktig, andre har gjennomgått en mer omfattende manikyr. Ved nedskalering til webstørrelse er filene gitt en (ekstra) oppskarping tilpasset presentasjonsformatet.


Dette Skråblikket er mine høyst subjektive vurderinger basert på mine erfaringer etter relativt aktiv bruk over en periode på mange måneder. Mange av bildene i denne artikkelen er derfor noe annet enn nøytrale ”rett ut av kameraet”-resultat. Tvert i mot er de mine personlige fremkallinger, ikke minst ved at jeg har lekt meg med mulighetene i både Lightroom og Photoshop.