Å la speilreflekskameraet ligge hjemme og bare ta med seg iPhone for å ta bilder er fristende.


Men la en ting være klinkende klart: iPhone er (først og fremst) en telefon.


Selv om iPhone er i stand til å ta bilder, kan den på ingen måte kalles et fotoapparat. Til det er de fotografiske mulighetene for begrenset.


Men som dokumentasjonsredskap kan det være et fortreffelig redskap, ikke minst i sosiale sammenhenger - man har jo alltid telefonen sin med seg.


Dessuten må jeg innrømme at iCloud-funksjonen (som trådløst, kontinuerlig og automatisk overfører bildene fra telefonen til mine ulike Mac´er) nærmest er berusende: En slik funksjonalitet ønsker jeg meg også i mitt speilreflekskamera.


Det er ingen tvil om at det er mulig å ta bilder med brukbar kvalitet med en iPhone.


Slik jeg ser det, er det manglende fotografisk kontroll som er den største innvendingen.


Betjenings-layouten kan gjerne forbedres og utløserrespons er (stort sett) til irritasjon fordi den oppleves som ganske treig.


Er man det minste interessert i å jobbe med de fotografiske særtrekk som det lyssterk optikk kan gi, er iPhone kun egnet til vedvarende frustrasjon.


Men så lenge man kan klare seg uten fotografisk kontroll er IPhone grei skuring. Og hvis man tar i betraktning at kamerafunksjonen i iPhone antakelig er enklere enn selv de rimeligste kompaktkameraene som selges for kr. 600-700,-, står det tekniske resultatet (tross en rekke åpenbare innvendinger) til stående.


Som rein dokumentasjon, og i godt lys, er det til og med mulig å være fornøyd med det filtekniske resultatet som iPhone gir.


Herved anbefales iPhone 4s som ... eh ... telefon !


August 2012
Geir Brekke


Alle typer tilbakemeldinger og kommentarer ønskes.
Disse kan sendes til: zevs(at)mac(dot)com