Den første fornemmelsen som tar tak i meg når jeg pakker ut Fujifilm X10 er denne: "Dette kameraet kommer jeg til å like".

Tekst og foto: Geir Brekke


Fujifilm X10 er et kompaktkamera, noe som betyr at objektivet ikke kan byttes, men er en fast, integrert del av kamerahuset. X10 har et kamerahus som er utført i metall (formstøpt magnesiumlegering). Knapper og objektiv er også utført i metall (aluminium), og sammen med mange direkte funksjonsknapper og innstillingshjul gir alt dette kameraet et tiltrekkende ytre.

På sine nettsider sier Fujifilm selv dette om kameraet: «X10 setter ny standard for kompakt digitalfoto.» Videre skriver Fujifilm: « X10 er et nyutviklet høykvalitets kompaktkamera med spesifikasjoner som følger i fotsporene til den prisbelønnede X100."

Og det er tydelig at designteam som Fujifilm har satt til å utforme X10 har brukt X100 som referanse og forbilde, selv om retro-uttrykket er mer dempet når det gjelder X10.

Spredningen av telefonen med innebygget kamera har helt sikkert gått sterkt på bekostning av tradisjonelle kompaktkameraer. Behovet for kompakte kameraer som gir mer direkte fotografisk kontroll og som gir betydelig bedre bildekvalitet enn telefonen er derfor økende. Da X10 ble introdusert senhøstes i 2011 var det i et segment som mer og mer fylles opp av kompaktkameraer rettet mot entusiaster. Dette er brukere som ofte ønsker ett "nummer-to" og "ta-med-seg-over-alt"-kamera.

Som kompaktkamera er X10 ikke blant de minste, selv om det går enkelt ned i en jakkelomme av normal størrelse. Med sine 350 gram er det tungt nok til å gi seg til kjenne, og med sitt sorte, elegante ytre og lett synlige betjeningshjul oser det "no nonsense".

X10 er utrustet med et zoom-objektiv som har autofokus, men der selve zoomingen må gjøres manuelt. Objektivet har lysstyrke f/2,0 på videste vidvinkel og f/2,8 på trangeste televinkel, noe som er blant det beste man finner i et kompaktkamera.

Fujifilm har i tillegg skrevet tallrekken "112 85 50 35 28" rundt festet av objektivet, noe som ganske sikkert skal peke mot objektivets spesifikasjoner. Jeg oppfatter først dette som om objektivet har en brennvidde som spenner fra 28mm til 112mm, og tenker umiddelbart "wow, dette kameraet har en imponerende fremtoning". Men så enkelt er det (selvsagt) ikke ...

Størrelsen på bildebrikken i dette kameraet har den kryptiske betegnelsen 2/3". I realiteten betyr denne angivelsen at bildebrikken er på beskjedne 7x9mm og har et format tilnærmet 4:5. Den reelle brennvidden til objektivet viser seg dermed å være på 7-28mm. Når jeg får sett litt mer på kameraet, oppdager jeg at denne informasjonen også står foran på objektivet, noe som igjen betyr at kameraet har en såkalt crop-faktor på rundt 4x.

Selv om bildebrikken på 7x9mm er liten i forhold til de mest vanlige systemkameraene (den har rundt 1/16 av arealet i forhold til en 24x36mm-bildebrikke og rundt 1/6 av arealet i forhold til en 15x23mm-bildebrikke), er den likevel nesten fire ganger så stor som brorparten av andre "tradisjonelle" kompaktkameraer.

Lysstyrken på f/2,0-2,8 var noe nær enestående i et kompaktkamera da X10 kom for et snaut år siden, og selv om det i løpet av den siste tiden har det dukket opp et par nye kompaktkameraer med konkurrerende spesifikasjoner vil jeg tro at X10 fremdeles hevder seg svært godt.

Kombinasjonen god lysstyrke og (relativt sett) stor bildebrikke betyr samlet noen klare fordeler. Brikkearealet gir gode ISO-egenskaper i forhold til andre kompaktkameraer, og den gode lysstyrken gir mulighet for å velge stor blender i kombinasjon med tilsvarende lavere ISO. Disse to forholdene favorittiserer (etter min mening) X10 i forhold til andre kompaktkameraer med mindre brikke og/eller dårligere lysstyrke. Forutsetningene for filteknisk gode resultater er derfor tilstede, dette kommer jeg tilbake til i kapittelet "Filkvalitet".

Men hvorfor Fujifilm oppgir to ulike (og i realiteten motstridende) brennviddeskalaer (og skriver dem begge på kameraet) stiller jeg meg undrende til. Selv om produsenten ganske sikkert har behov for å relatere objektivets bildevinkel til det tradisjonelle 35mm-formatet for film (24x36mm), er måten de gjør dette på mer egnet til forvirring enn oppklaring.

Et svært velkomment trekk er en skikkelig, mekanisk, manuell zoom-ring med en flott, taktil respons. I tillegg er det bygget inn en effektiv bildestabilisering, noe som ikke bare er "kjekt å ha" i lite lys, men som gir noen ekstra fotografiske muligheter når kameraet brukes håndholdt.

X10 tilbyr det som for mange kan være et fornuftig kompromiss mellom størrelse og funksjoner, og med inkludering av en lyssterk optikk, optisk søker og dedikerte innstillingsjul har dette kameraet mange lovende egenskaper, den kompakte størrelsen tatt i betraktning.

Når vi velger blant ulike kameraer er det selvsagt svært mange forhold som spiller inn, men jeg vil anta at pris, størrelse og ISO-egenskaper er blant de punktene som står øverst på de flestes prioriteringsliste.

Med kompakt størrelse, relativt stor bildebrikke og lyssterk optikk og en pris på i underkant av 4.000,- bør X10 være en naturlig kandidat hvis "kompaktkamera" står på handlelisten til en fotoentusiast.

Noen tekniske spesifikasjoner (hentet fra Fujifilm sine hjemmesider):

• Fujinon manuell 4x zoom-optikk
• Fujinon EBC Coating
• f/2,0 vidvinkel og f/2,8 tele
• Nærgrense på 1 cm
• Optisk søker med betraktningsvinkel koblet til zoomobjektivet
• Nyutviklet 2/3" 12 Mp EXR CMOS-sensor
• ISO opp til 12800
• Oppstart på 0,8 sekunder ved bruk av på/av-knappen i linseringen
• RAW-format og konvertering direkte i kameraet
• 7 bilder/sekund i full oppløsning
• 49 punkters autofokus matrixmåling og 1080p full HD-video
• Bevegelsespanorama 360° uten overlapping
• Manuell "pop up"-blits med 7 m rekkevidde
• EXR Auto med 99 variasjoner av motivgjenkjenning
• 2.8" 460 000 punkters LCD-skjerm