Portrett
1. plass Portrett
1. plass Portrett
Thomas Haugersveen, frilans/Dagens Næringsliv
Søstrene Morim. Christina (21) legger armen rundt søsteren Lilliana Morim (20). De er begge kortklipte og kledd i store joggedresser. - Det er en forsvarsmekanisme forklarer presten og leder for Casa Marta, et kvinnehjem landsbyen Samorkach i Romania. De ble begge misbrukt på en rekke barnehjem. De føler seg tryggere om de ser ut som gutter, med de er skadet. Morimsøstrene er kommer aldri til å kunne alene i samfunnet, aldri ha nok penger til å reise til utlandet. Casa Martha er redningen.

Juryens kommentar: Et varmt og empatisk portrett som i all sin enkelhet viser styrken så vel som sårbarheten
til to mennesker. Bildet vekker nysgjerrigheten til betrakteren.

2. plass Portrett
2. plass Portrett
Annemor Larsen, VG
PROVOKATØREN. Hun provoserte "alle", fra kristenfolket til feminister, da hun krevde å bli respektert som sexarbeider. Studenten Hege Grostad har gjort det til sin kampsak å oppheve sexkjøpsloven og å sikre sexarbeidere samme rettigheter som andre.

3. plass Portrett
3. plass Portrett
Thomas Haugersveen, frilans/Dagens Næringsliv
Gunnar. Han mener han er gammel nå, Gunnar Torgersen (76). Sterkt preget og ødelagt av en oppvekst på barnehjem i 50-årene har han alltid vært avhengig av det norske velferdssytemet. Til tross av dette han utrettet mer en de fleste. I tre ti-år har han drevet privat hjelpearbeid i Romania. Hver dag saumfarer han containere og søppelkasser på jakt etter klær som fortsatt er brukbare. Han reiser selv til Romania med hundrevis av pappesker hvert å, alt deles ut til de han selv mener trenger det. Selv har han ikke satt sine bein i en klesbutikk på 30 år.


Mennesker/Åpen klasse

1. plass Mennesker/Åpen klasse
1. plass Mennesker/Åpen klasse
Paal Audestad, frilans/Aftenposten
Til døden skiller oss ad. I speilet på Ragnhilds kommode ser vi henne pleie sin mann Håkon på dødsleiet. i vinduet står et bilde fra en glad dag i Frognerparken i 2007, da de nettopp var blitt samboere. Sommeren 2011 fikk Håkon Kirkeby Buch vondt i magen. Smertene ble verre og verre. Når han hadde spist, kastet han opp. I desember hadde legene konklusjonen klar, aggressiv kreft i tynntarmen. Da han våknet fra narkosen etter sin tredje operasjon i januar, fikk han det verst tenkelige budskapet. -Jeg har svært dårlige nyheter. Du er fortsatt veldig syk. Det var ingenting vi kunne gjøre. 12. mars sovnet 31 år gamle Håkon inn i sin egen seng med kona Ragnhild ved sin side.

Juryens kommentar: Et bilde med mange dimensjoner. Vi får alle ta del i et veldig privat, men også alminnelig øyeblikk. Det kunne like gjerne vært oss selv vi ser i speilet.




Natur og miljø

1. plass Natur og miljø
1. plass Natur og miljø
Ørn E. Borgen, Aftenposten
Siste landing. En due endte side dager i dette vindusglasset. Sammenstøtet var så kraftig at duen etterlot en silhuett på glasset.

Juryens kommentar: Et mørkt, og tragikomisk avtrykk av en fugls siste flyvetur. En glassklar vinner.

2. plass Natur og miljø
2. plass Natur og miljø
Jørgen Kvalsvik, student
Campingsommer.

2. plass Natur og miljø
2. plass Natur og miljø
Jørgen Kvalsvik, student
Campingsommer.