Årets beste pressebilder

Utdelingen av årets bilde-prisene ble avholdt på Centralteatret i Oslo på sist fredag, i en teatersal tettpakket av fotografer. VG fotografene sopte inn de gjeveste prisene med Espen Rasmussen i spissen.
<h5> Av Ann Iren Ødeby </h5>


Rekordmange bildene var kommet inn til årets kåring av beste pressebilde - 3 300 stykker, og det var VGs bilder som markerte seg sterkest i konkurransen.

VG fotografene sopte med seg brorparten av førsteprisene under årets bilde denne gangen – hele syv av elleve. Selve utmerkelsen årets bilde var det VGs Espen Rasmussen som stakk av gårde med.

Han har besøkt Indre Hornnes Råneklubb og dokumentert dagliglivet der. Hans bilde, Råne seg svimmel, nådde helt opp i konkurransen, og er et kanskje litt utradisjonelt bilde. Motivet er ikke låst i en konklusjon, men gir mange muligheter til assosiasjoner.

Eller som juryen begrunnet det: Fantastisk fremstilling av en marginal rånekultur som setter i sving tanker omkring livssykluser og det å være fanget i egne mønstre. Et bilde man ikke blir ferdig med.

Den stort sett alltid blide Kjetil Andrè Aamodt ble kåret til årets snilleste gutt. Han hadde ikke anledning til å motta prisen på selve utdelingsdagen, men kunne med glimt i øyet fortelle, på en forhåndsinnspilt video, at han endelig har nådd et nytt mål – snill guttprisen.

Nytt av året var prisutdeling til årets beste video. Denne gikk til TV2s Tom Bundli for klippet der Martin Schanche slo til Arbeiderpartiets representant under en skoledebatt i Drammen. Kanskje en av de mest omtalte politiske hendelsene i norsk presse i 2003, i hvertfall et flittig vist klipp i norsk TV. Et tankekors er det vel kanskje også at den samme, slagferdige Martin Schanche fikk snill gutt-prisen i 1984.

Juryen kom med et lite hjertesukk etter bedømming av bildene; fotografene er for lite kritiske til hva de sender inn, og serier innholder altfor ofte svake bilder. I følge det danske jurymedlemmet Jan Grup, er situasjonen noe mer balansert, han mener bestemt at nivået i den norske årets bilde-konkurransen holder et mye høyere nivå enn den svenske, så det så!
Espen Rasmussen - Årets bilde: Råne seg svimmel
Årets bilde: Råne seg svimmel
Espen Rasmussen
Espen Rasmussen - Årets bilde: Råne seg svimmel
Årets bilde: Råne seg svimmel
Espen Rasmussen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu