Balkan

Rosenkvists interesse for Balkan utviklet seg gjennom gjentatte reiser dit på fotooppdrag på 80- og 90-tallet og ideen til boka begynte å forme seg under et opphold i 2002 hvor han i møte med teolog, Leif Magne Helgesen, som var representant for Kirkens Nødhjelp på Balkan i 2002, utviklet ideen til denne boka som er et resultat av reiser de to gjorde sammen i Serbia, Bosnia-Hercegovina, Makedonia og Albania i 2004-5.
Balkan ( gi meg en dag....skildringer fra Balkan), består av åtte relativt frittstående historier fortalt i samspill mellom Helgesens tekster og Rosenkvists fotografier. Per Anders Rosenkvist og Leif Magne Helgesen tar oss med på reise gjennom en region som har vært preget av konflikt og fattigdom over lengre tid, og presenterer oss for kompleksiteten i en situasjon ved å gi oss et innblikk i enkeltmenneskers liv som representerer forskjellige sider av en mangesidig konflikt.

Tekst og fotografi går hånd i hånd i denne samlingen av reportasjer fra et borgerkrigsherjet Balkan i boks form. Reportasjene tar for seg enkeltmenneskers situasjon og fokuserer på møtet med mennesker, dagliglivet deres og konsekvensene krigen har hatt. Vi blir blandt annet introdusert for dagliglivet i et kloster, et bryllup i Kosovo og påskefeiring i den albanske hovedstaden. Reportasjene beskriver minoritetsgrupper med spesiel fokus på Roma-folket, religion og livssyn, tradisjon og rituale og levevilkår og familieforhold.

Tekstene gjenfortellinger møtet med menneskene og skildrer hendelsene, men inneholder også bakgrunn og informasjon som gir oss mulighet sette oss inn i situasjonene. Fotografiene knytter seg opp til teksten og bygger opp under skildringene, samtidig som hvert fotografi inneholder en liten historie i seg selv.

Rom for refleksjon
Denne reportasjeboken kan stå igjen som et dokument over en tid og et sted. En samling reportasjer som gir rom for en dybere refleksjon enn dags- og ukepressens nyhetsbaserte formidlingsform kan tilby, over en komplisert konflikt som har like mange innfallsvinkler som den har parter. Jahn Otto Johansen utrykker i sitt forord til boka en sterk skepsis til såkalte ’humanistiske kriger’ og kritiserer NATO for hvordan bombeangrep rammet sivilbefolkningen og vil ha store miljømessige konsekvenser i årtier fremover. Han beskriver Balkan som et nødvendig korrektiv til norske kollektive oppfatninger av Balkan-konflikten.

Per Anders Rosemkvist - Balkan
Balkan
Per Anders Rosemkvist
Per Anders Rosemkvist - Balkan
Balkan
Per Anders Rosemkvist

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu