Advokat Hermansen. Byoriginalen i ord og bilder.

Harald Medbøes bildebok over byoriginalen advokat Peder Gunvold Hermansens mange figurroller i bylivet. I ettertid representerer Medbøes bok et unikt dokument over Hermansen, men også en side ved mennesket. Hermansens liv endte tragisk i 1993, men gjennom Medbøes bok får hans ettermæle leve videre.
Man kan være gal uten å være sinnssyk mente Peder Gunvold Hermansen, som døde i 1993. Alle hadde sett Hermansen mens han fremførte sine rollespill i Oslo sentrum på 70 og 80-tallet, men hvem kjente ham? Noen kunne fortelle at han var advokat, og stort mer visste man ikke. Gjennom Harald Medbøes bok får vi vite mer. Boken har forord av Arnstein Arneberg, og en rekke sitater fra lydbåndopptak med Hermansen. Harald Medbøe har presentert ham på hans egne premisser - gjennom ulike roller med tilhørende slagord.

- Don Quiote sloss mot vindmøller! Jeg sloss mot kulturen!, opplyser Hermansen,
- Kulturen fjerner oss fra virkeligheten!

Med ulike kostymer forsøkte han å utslette sin personlige identitet, og satte vårt rollemønster på spissen. I gamle dager spilte hoffnarren en viktig rolle, ved å lage spillopper og ablegøyer. På den måten kombinerte han ømtålige, politiske kontroverser med smil og latter. Ethvert samfunn trenger en slik hoffnarr, og Hermansen fungerte på samme måte. Han skapte både vennlige smil og ettertanke.

Harald Medbøes prosjekt har mange kvaliteter. Da han begynte på dokumentasjonen i 1978 ante han lite om hvor det skulle bære. Det må ha vært fristende å lage en sosialt anlagt fotoreportasje, hvor sannheten skulle avsløres. Men Medbøe klarte å styre bort fra en slik linje. Innhold og mening i dette prosjektet tilhører Hermansen selv. Hans integritet er bevart. Harald Medbøe har satt det hele i en sammenheng og gitt det en form. Med respekt for temaet har han presentert Hermansen gjennom fotografier, og boken dyktig laget. De mange sitatene av Hermansen er også velvalgte, og belyser en holdning i slekt med grunnleggende, naturfilosofisk livsanskuelse.

(R. Meyer, 1984)

http://www.pbase.com/medboe/advokat_hermansen&page=1
 - Advokat Hermansen
Advokat Hermansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu