Kystriksveien - En reise gjennom øyeblikk

Forfatter og fotograf Maria Lundbergs fotografiske og poetiske reise i møte med natur, kultur og mennesker langs Kystriksveien i Nordland fylke. I boka skildrer hun noen av sine øyeblikksopplevelser i møte med mennesker og landskap langs denne veien. Opplevelser som vekker undring og glede, og blir til møter med ulike sider av livet og en selv.
Maria Lundberg har ikke bare sett etter stemninger, farger og komposisjoner. Bildene bærer også med seg en vár taktilitet i vare visuelle dikt. ForMaria Lundberg har knapt fotografert veien – Kystriksveien – men (som Askeladden) plukket med seg store og små inntrykk fra ferden. Bildene står fritt som små dikt som ble til langs denne veien, som hun vandret. Hun slipper oss inn i sitt personlige univers hvor spor etter mennesker taler tydeligere og klarere enn ansiktene deres.

Maria Lundberg stiller seg ikke utenfor tradisjonen, og vet godt at det finnes mange visuelle reiseskildringer fra de gamle Voyage Pittoresque- albumene til mer moderne reiseminner, fra pilgrimsreiser, erobringer og oppdagelsesferder til turistenes feriealbum og ikke minst utallige kunstprosjekter. Men dette reisealbumet bærer allikevel hennes valg, blikk og opplevelser – og det er denne personlige blandingen av farger, lukter og former, av frisk, fuktig sjøluft og det skiftende lyset som bærer reisen og får meg til å ville titte mer, lese litt og bli kjent med begeistringen for opplevelsene og kjærligheten til livet..

Kystriksveien strekker seg som et smykke fra Steinkjer i sør til Bodø i nord. Noen steder glir den stillferdig over sletter og enger som mest minner om et afrikansk steppelandskap, andre steder kvesser den klør under en høy himmel, steilt og storslagent. Den tar ferdafolk med på en reise gjennom et historisk kulturlandskap mellom hav og fjell. Den er et eventyr og derfor er den også en av våre nasjonale turistveier, med blant annet Svartisen, Nord-Europas nest største isbre, og med Saltstraumen, verdens sterkeste tidevannstrøm.

Maria Lundberg er fast redaksjonsmedarbeider i fdn.


 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu