Hurra for fotografiet!

På Preus Museum i Horten ble fotografiets dag feiret søndag 19 august, med storstillt arrangement og et stappfullt program.
Direktør ved Preus Museum, Jonas Ekeberg ønsket alle velkommen fra en liten scene rigget opp ute for anledningen, og Bente Molvig, Kultursjef i Horten kommune fulgte på med en liten tale og fikk æren av å markere den offisielle åpningen. Jeg var en av de som hadde tenkt til å få med meg både utstilling og foredrag, men det skulle vise seg ganske umulig ... Etter åpningstale bar det rett opp sjømilitære samfund hvor foredragene ble holdt. Det var i alt fire foredragsholdere, hver med en times tid til rådighet, og alle satt opp rett etter hverandre:

Jonas Bendiksen – Satellites, Photographs from the fringes of the former Soviet Union.

Chris Boot – Magnum Stories, Magnum Photos 50 years
Vicki Goldberg – How Photography Changed its Name to Art.

Leif Preus – Tre uker før Daguerre

Foredrag
Først ut var Jonas Bendiksen, som også hadde en endags utstilling montert på murveggen nede ved selve museet. Han startet sitt foredrag med å fortelle litt om sin bakrunn og oppvekst for å gi oss en større foståelse av hans reise og prosjekt. Jonas Bendiksen har reist og bodd i en periode over flere år i det tidligere Sovjetunionen. Han fotograferte store deler i denne perioden, men uten noen klar intensjon om et spesifikt prosjekt, snarere et dypdykk i sin families baksgrunnshistorie og opphav.

Etter første foredrag fant jeg fort ut at det var på tide å legge opp en god plan med prioriteringer. Det skulle godt gjøres å se fire timer foredrag i strekk, utstilling som stengte rett etter siste foredrag og kjøpe katalog og få dem signert.

Så, det ble lunsj for min del, med plan om å være opplagt til Vicki Goldberg sitt foredrag. Regnet høljet ned, og plast ble trukket over de 103 fotografene som var representert med sine arbeider på oppstilte vegger ute. Jeg hadde heldigvis fått med meg et kjapt overblikk av utendørsutstillingen, ihvertfal det som var ferdig montert, før åpningstale og foredrag. Det var en fin liten samling av alt fra reklame fotografi til kunst, hobby, portetter og det som er. I alt en god blanding av både nivå, teknikk og uttrykk,

Tilbake i foredragssalen, var neste på programmet selveste Vicki Goldberg. Hun er kjent for mange som en av de viktigste kritikerne av fotografi i dag, og hun skriver blant annet for The New York Times, American Photographer, og Vanity Fair. Salen var selvfølgelig fullsatt og hun leverte et tett pakket foredrag hvor hun belyste deler av moderne kunsthistorie og fotografiets innflytelse og påvirkning av denne.

Sist, men ikke minst var det Leif Preus sin tur på talerstolen. Det var pinlig få til stede i salen, og dette kunne nok ha vært unngått om man hadde lagt opp et litt mere fleksibelt program, kanskje med Vicki Goldberg til slutt. Leief Preus leverte et nydelig foredrag i helt egen klasse. Med alt fra små tekniske finurligheter sendt rundt blant publikum, små fotografier i gave till oss tatt av Preus selv på 50 tallet, til jazza bursdagssang fremført av, igjen, Preus selv på piano, og tilslutt en fin og detaljert innføring av den egentlige historien rundt fotografiets fødsel.

En god avsluttning på en lang dag, etterfulgt av saktegående bilkø i selskap med alle som skulle hjem fra hytta. Godt vi hadde en neve drops fra Epson til å stille vår gnagende sult.

Iselin Linstad Hauge
Robert Meyer - Ole John Aandal
Ole John Aandal
Robert Meyer
Robert Meyer - Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Robert Meyer
Robert Meyer - Britta Bergersen
Britta Bergersen
Robert Meyer
Robert Meyer - Yina Chan
Yina Chan
Robert Meyer
Robert A. Robinson - Kirsti Fiske
Kirsti Fiske
Robert A. Robinson
Robert Meyer - Knut Førsund og Dan Young
Knut Førsund og Dan Young
Robert Meyer
Robert Meyer - Bård Kjersem
Bård Kjersem
Robert Meyer
Robert Meyer - Leif Preus fotografer Jonas Ekeberg
Leif Preus fotografer Jonas Ekeberg
Robert Meyer

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu