Peter Rosén: Lapplands Bildbyrå

Fire måneder i året er han 110 prosent naturfotograf med store deler av verden som tumleplass. Ellers er han biolog og forsker på Abisko Naturvetenskapliga Station. Og så arrangerer han i samarbeid med Svenska Turistføreningen hver sommer et ukelangt kurs på Abisko Turiststasjon, åpent for alle som vil lære og oppleve natur og dyreliv i svensk Lappland.
Han heter Peter Rosén og er liksom Emil i Lønneberget barnefødt i Småland. Men etter å ha studert i Umeå og jobbet i Abisko er han ikke bare blitt norrlänning i sin sjel, men han har også lagt om dialekten. Det var forresten mens han studerte biologi i Umeå i 1993 at han ramlet over et studentfotokurs. Dermed var det gjort. Han kom til Abisko i 1998. Nå er foto både jobb, hobby og lidenskap.

Fotokurs
Fotokursene er populære av mange gode grunner. Han har holdt på fire-fem år nå.

-Vi samles søndag kveld for en gjennomgang av kurset. Det holdes vanligvis i første uken av juli. Mandag til fredag har vi daglige og varierte utflukter, alt avhengig av vær, humør og kunnskapsnivå hos deltakerne. Er lyset bra, tar vi også den lyse norrlänska sommernatten til hjelp, sier Peter.

Naturfotokursene er i hovedsak digitale. En hel busslast med utstyr fra Canon ruller inn på tunet til Abisko Turiststation. Det er Canon i Sverige som er aktiv deltar og låner bort et utall ulike objektiver og mange proffe SLR-hus. Her får også deltakerne litt Canon-informasjon om teknologi og hva man kan vente seg fra denne leverandøren i tiden som kommer.

-Takket være at vi jobber digitalt, kan vi se og vurdere bilder fortløpende. På fredag kveld viser vi et digitalt bildespill som vi har jobbet med i løpet av uken. Lørdag er det hjemfart.
De som ønsker det kan selvsagt fortsette å fotografere her i Abisko, i fjellene, langs Kungsleden – eller man kan ta en tur over grensen til Norge: Til Ofoten og Lofoten. Mulighetene er mange, og her nord er det fotolys 24 timer i døgnet på denne tiden av året.

Eget bildebyrå
Da Peter Startet med å fotografere natur og dyreliv i Norrbotten solgte han sine bilder primært gjennom bildebyrået Norrlandia. Her fikk den selvlærte fotografen god hjelp til alt fra hvordan bildekjøperen tenker, til komposisjon og bildebehandling. I dag selger han sine bilder i all hovedsak fra sitt eget nettsted, Lapplands Bildbyrå. Det er også et innholdsmessig langt ”spissere” byrå, sier Peter: -Skal noen ha bilder av natur og dyr i Lappland, så finner de det her. De virkelig store byråene har ALT, noe som kan komplisere prosessen for den som søker bilder.
-Etter hvert som jeg begynner å få et navn som fotojournalist i ulike frilufts-magasiner, selger jeg også mer og mer byråbilder. Kanskje hopper jeg av en vakker dag og satser på dette for fullt, hvem vet.

Men inntil videre lever han som nevnt 70 % som forsker, noe som gir ham en stor praktisk og ikke minst økonomisk frihet.

Peter kommer nettopp inn døra fra sin åttende foto og kajakktur i Alaska. Tema denne gang var knølhval, og mange fantastiske bilder skal bearbeides på datamaskinen. Til neste år går trolig turen et sted der han kan dykke sammen med knølhval. Samlet burde dette bli en bra reportasje med bilder både ovenfra og nedenfra.

Borg Mesch
-Kan man leve av å være naturfotograf i svensk Lappland?
-Å ja. Se på Thomas Utsi og sportsfotografen Lars Thulin for å nevne to. Nå avdøde Sven Hörnell er et tredje godt eksempel. Han ble en levende legende, gjennom å bygge opp sin spesialiserte fotovirksomhet på Riksgränsen. Han ble de siste årene mest berømt for sine flybilder av naturen. Men den jeg kanskje ser aller mest opp til er Borg Mesh. Han rager som ei søyle over alle andre i dette landskapet og i dette faget. Men sine glassplater og sin blytunge fotoutrustning vandret han til fots over store deler av svensk lappland og fanget rundt forrige århundreskifte inn så vel pionertiden, som de tradisjonelle næringene. Det må ha vært en fantastisk gubbe, sier Peter.

Tålmodighet
Kreves det stor tålmodighet for å bli en god naturfotograf?
Peter drar på det: -Nja, ikke akkurat tålmodighet. Jeg vil heller bruke begrepet lidenskap. Man må elske det man holder på med. Jeg er aldri så lykkelig som når jeg kommer hjem etter fire-fem dager i en knøttliten fotokåte med noen bra bilder. Der får jeg tid til å tenke i den enorme stillheten, der får jeg meditere og der får jeg oppleve så uendelig mange spennende saker.

Fotofakta:
Han jobber mest med EOS 5D (12 Mpx). Nå har han nettopp bestilt en Mark III DS (21 Mpx). Han fotograferer i RAW-format. Linser: Alt fra 14-500 mm. Mest brukt er 70-200 med bildestabilisator, og gjennomgående blender 2,8. Av og til putter han på en 1,4x konverter.
Han tenker seg om før han trykker på utløseren. En månedslang tur til Alaska fyller ikke mer enn 70 Gigabyte på datamaskinen. Men det hender også at han freser 20 Gigabyte gjennom på noen få timer.

Kursfakta:
Se informasjon på Lapplands Bildbyrå over årsskiftet, eller på nettstedet til Abisko Turiststation. Via Norge kommer du til Abisko med fly til for eksempel Harstad/Narvik Lufthavn, Evenes og fra Narvik med tog eller buss til Abisko, ca 9 mil fra Narvik. Via Sverige kommer du til Abisko via for eksempel fly til Kiruna og tog eller bil herfra.


Bildetekster:
Rett fra Alaska og hjem til Abisko: Peter Rosén. Han ønsker nordmenn velkommen til sitt fotokurs i juli 08.

Bildene er hentet fra Peter Roséns bildearkiv
Harald Harnang - Peter Rosén
Peter Rosén
Harald Harnang
Peter Rosén -
Peter Rosén
Peter Rosén -
Peter Rosén
Peter Rosén -
Peter Rosén

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu