Bruce Barnbaum: Personal Approach

Blant trekkplastrene under Nordic Light var Bruce Barnbaum. Med sin forkjærlighet for håndverket i tradisjonell, analog fotografering dannet han en motpol til blant annet Matt Mahurin. ”Personal Approach” var tittelen på Barnbaums foredrag.
Bruce Barnbaum uttrykte respekt for digital fotografering og bildebehandling, og ville ikke nødvendingvis råde nybegynnere til å satse analogt. Men han advarte mot den innstillingen at man kan ”fikse” alt i Photoshop etter at bildet er tatt.

- Det er en tvilsom tilnærming til hvilket som helst fag at man skal rette opp ting i slutten av en prosess. Det gjelder innenfor vitenskap, forretningsliv og kunst. Innen foto kan det føre til at man mister blikket for komposisjoner, plassering av kamera, lys, eksponering også videre, mente Barnbaum.

Fotografen syntes likevel Photoshop kunne være verdifullt hvis man kan bruke det som et verktøy til å uttrykke ”This is what I can say” - i stedet for ”This is what I can do”.

- Det er viktig å legge et grunnlag, ”get the basics”. Dette er felles for analog og digital foto, mente Barnbaum.

Med slagferdige formuleringer og sikker pedagogisk teft gikk den hvitskjeggete amerikaneren gjennom en del punkter som han mente kjennetegnet et godt bilde.

Han påpekte at et dette gjerne faller i en av to kategorier: enten skal den som betrakter bildet føle at han aldri har sett noe lignende, eller han har sett motivet en million ganger – men aldri på akkurat den måten bildet framstiler.

Barnbaum beskrev også om hva han regner som en god komposisjon. Utgangspunktet er øyets tilsynelatende tilfeldige bevegelser, som ser etter farger og objekter som oppleves som viktige. En god komposisjon er ifølge Barnbaum en som fjerner tilfeldighetene i blikket, som får øyet til å følge et tilsiktet mønster.

Ikke minst var Barnbaum inne på det samme som flere andre hovedpersoner under festivalen, nemlig at man som fotograf må finne ut hva man brenner for, og gå videre på det.

Barnbaum selv er blant annet opptatt av klimaendringer og miljøtrussel. Og han sier at han ikke er i stand til å skape noe fotografisk som er så stygt som dagens amerikanske utenrikspolitikk. Barnbaum er også opptatt av befolkningseksplosjonen. Men mest av alt er han kanskje fascninert av naturens og menneskenes skaperverk.

- I am interested in the best of nature, and the best of man, sa Barnbaum til foto.no.

Hvorfor er det så mange naturmotiver blant bildene du viser her?

- Det er fordi Jorden teller – ”the Earth counts”. Vi bør snarest begynne å se på hva vi har rundt oss, og begynne å forsvare det, mener Barnbaum.

Hans arbeider kan du se på:

www.barnbaum.com

Magnus Skrede - Bruce Barnbaum
Bruce Barnbaum
Magnus Skrede
Magnus Skrede - Bruce Barnbaum
Bruce Barnbaum
Magnus Skrede
Magnus Skrede - Bruce Barnbaum
Bruce Barnbaum
Magnus Skrede
Trygve Lien - Leif Preus og Bruce Barnbaum
Leif Preus og Bruce Barnbaum
Trygve Lien

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu