Kulturpris markert med fotoutstilling

Fredag 2. november fikk Kåre Randen (72) fra Spikkestad Røykens kulturpris for 2007.
Kåre Randen flyttet til Spikkestad i 1948, og i over 50 år har lokalhistorie, musikk, korps og fotografering vært hans store hobby. Kåre har vært sekretær i Spikkestad Vel siden 1965. Han har vært opptatt av musikk siden tenårene, og dirigent i musikkorpset.

Kåre sier han alltid har kameraet med seg på ulike arrangementer. Han har bla. dokumentert Røyken skoles musikkorps utvikling i bilder.

Samtidig med kulturprisutdelingen åpnet Spikkestad Vel en stor fotoutstilling med historiske bilder fra Spikkestad. Det ble vist bilder fra ca. 1900 og frem til i dag. 522 bilder.

Mange av bildene er tatt av Kåre Randen, men mesteparten er samlet inn fra lokalbefolkningen. Det ble også vist bilder som var utlånt fra Norsk luftfoto, nå Fjellanger Widerøe. Det eldste luftfotobildet var fra 1936. Kåre og hans kolleger i Spikkestad Vel har katalogisert alle bildene, og rammet inn de som henger i utstillingen. En del av bildene er skannet, men ikke alle. Mens vi var på utstillingen kom det stadig folk som hadde opplysninger om bildene, navn på personer ol. og det ble flittig notert ned.

Mange av bildene var fra det gamle teglverket, som var hovedindustribedriften i dette lokalsamfunnet. Teglverket startet i 1898 og ble lagt ned ca. 1970. Teglverket ble revet i 1973, og det var også bilder fra denne rivingen. Teglverket hadde ca. 100 ansatte. Det var flere gamle bilder av ansatte. Det første bildet viser ansatte fra 1898 til 1902.

Teglverket brandt i 1923. Det var bilder både av bygningen før brannen og den som ble bygget etterpå. Det ble levert stein herfra bla. til Kunstnernes hus i Oslo. Det sies også at Høvik Kirke i Bærum er bygget med stein fra dette teglverket.

Det var også mange bilder av den gamle stasjonsbygningen fra 1900 som står ennå. Stasjonen ble åpnet i 1872. Stasjonsbygningen inneholdt den gang butikk, og meieriutsalg i kjelleren.

Det var bilder fra frigjøringsdagene 1945 hvor folk stod oppmarsjert før de skulle reise inn til Oslo og ta i mot Kong Haakon.

Det ble også vist bilder av skonagler som ble laget hos den lokale smeden. Etter krigen slo folk inn nagler under skoene for å ta vare på skosålen.

Det var også bilder av diverse kostymerenn, skirenn hvor folk kledde seg ut. Det var veldig populært på den tiden.

Det var også keramikkverksted her fra 1946 - 1956, noe det også var bilder fra.

Utstillingen var i den gamle skolebygningen på Vestbygda skole. Denne bygningen ble bygget i 1906. Kåre kjemper for at dette bygget skal bli et aktivitetshus for Spikkestad. Det var to skolebygg før denne også, og det var bilder av de gamle skolebygningene, og klassebilder fra de første årene.

Utstillingen er flyttbar. Spikkestad Vel har fått laget spesialkasser hvor bildene oppbevares når de ikke henger oppe. Dersom Kåre sin drøm om å gjøre gamleskolen om til et aktivitetshus går i oppfyllelse, vil en del av bildene bli hengt opp permanent i skolehuset.

Bjarne Jullum
Bjarne Jullum - Kåre Randen har fått Røykens kulturpris
Kåre Randen har fått Røykens kulturpris
Bjarne Jullum
Bjarne Jullum - Fra åpningen av utstillingen
Fra åpningen av utstillingen
Bjarne Jullum
Bjarne Jullum - Fra åpningen av utstillingen
Fra åpningen av utstillingen
Bjarne Jullum

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu