Absolutt viking

I denne boka har Lill-Ann Chepstow-Lusty dukket ned i en myteomspunnet, beryktet og ofte omtalt del av vår forhistorie, nemlig vikingtida og vikingkulturen.
Selv om hun først og fremst er fotograf, fremstår Lill-Ann Chepstow-Lusty like mye som en kulturforsker. Boka er et produkt av hennes omfattende fascinasjon for vikingtida og et ønske om å finne rester av denne i dagens kulturer. Hun kaller seg selv for en samtidsarkeolog og definerer samtidsarkeologien som læren om fortidens tilstedeværelse i nåtiden.

Boka sammenstiller historiske fakta fra vikingtida og sitater fra kongesagaene med Chepstow-Lustys fotografier fra ulike samtidige miljøer som på forskjellige vis relaterer til og identifiserer seg med vikingtida. Dette gjør den både underholdende og lærerik på en gavmild og humoristisk måte. Vi får et innblikk i vikingtida, rikt illustrert av hvordan samtidens mennesker forholder seg til denne kulturen i deler av verden som ble påvirket av vikingenes herjinger og tilstedeværelse. Disse sammenstillingene byr på tankevekkende tilnærminger til hennes fotografier.

Boka innledes med Ivar Eskelands tekst Vikingar – før og no, en lærerik introduksjon til vikingenes levesett, livssyn, håndverkstradisjoner, drifter og ferder.

Vikingfestivaler rundt om i verden
I de påfølgende kapitler blir vi gjennom en kombinasjon av Chepstow-Lustys fotografier og Eskelands utvalgte sitater fra Heimskringla og Snorre Sturlasons kongesagaer, introdusert for flere områder hvor vikingene i sin tid satte sine spor og vikingfestivalene som i dag arrangeres der. På Shetland, i England, i Spania, i Polen og i USA, ifører store grupper mennesker seg hvert år vikinginspirert bekledning og våpen og drar på seilas i rekonstruksjoner av vikingskip, stiger til hest med sverd og skjold og utkjemper kamper og deltar i rollespill som rekonstruerer historiske hendelser og slag. De portretterte fremviser en tydelig stolthet for det de representerer, der de stiller seg opp foran kamera med sine attributter og symboler. Men hvem er disse menneskene når de ikke er vikinger?

Ifølge Chepstow-Lusty er den moderne vikingkulturen full av paradokser og vikingfestivalene fungere som en møteplass for mennesker med ulik bakgrunn og motivasjon for å delta og nettopp dette mangfoldet og det inkluderende aspektet har hun latt seg inspirere av. Felles for alle er interessen for vikingene og et ønske om et slags virkelighetsflukt og et pauserom i hverdagen.

Mens fotografiene i Norge – helt Texas-boka var blasse sort/hvit-bilder, blir vi her presentert for bilder i den andre enden av skalaen. I skarpe, fargerike, intense portretter, trykket på helside, lar Chepstow-Lusty samtidens vikinger få presentere seg for kamera i full vikingmundur. Kvinner, menn, gamle som unge deltar på disse tilstelningene og viser at de på forskjellig måter identifiserer seg med denne kulturen og tidsepoken. Gjennom sammenstillingen av portrettene med sagasitatene, makter Chepstow-Lusty å sette dem i forbindelse med vikingtida, slik at vi ikke bare opplever dem som et besynderlig og litt komisk innslag i samtida. Slik får vi lese bildene fra et spennende perspektiv i en sammenheng som tilfører dem mye.

Nasjonal identitet
Fotografiene viser hvordan vikingkulturen faktisk er en viktig del av vår kultur i dag og hvordan symboler og tegn, betegnelser og gjenstander som kommer fra denne kulturen har blitt brukt og brukes i stor grad i byggingen av vår nasjonale identitet. Hun viser oss hvordan vikingkulturen, med sine symboler og verdier spiller inn i dagens kulturer. Hun spør oss hva denne perioden betyr for vår nasjonal identitet her i Norge og hvordan relaterer vi til den.

I tillegg til denne inngående interessen for en unik kultur og tidsepoke, viser Chepsow-Lusty en gjennomgående nysgjerrighet for identitet og representasjon i sitt prosjekt. I form av det iscenesatt fotografiet undersøker hun vårt forhold til egen representasjon og identitet, og om vi har en felles nasjonal identitetsforståelse.

http://www.khm.uio.no/utstillinger/absoluttviking/
 - Absolutt viking
Absolutt viking
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Handelsreisende i vikingprodukter, George Hansen
Handelsreisende i vikingprodukter, George Hansen
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Silje Juvet, medlem av kampgruppa Draupnir
Silje Juvet, medlem av kampgruppa Draupnir
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Holmenkollsøndagen 1999
Holmenkollsøndagen 1999
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Spansk valkyrie, Catoira i Spania 2001
Spansk valkyrie, Catoira i Spania 2001
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Vikingvennene 'Olafr Reydarsson' (Georg Hansen) frå Noreg og 'Thorolf the Viking' (Thor Ewing) frå England i Geiranger
Vikingvennene 'Olafr Reydarsson' (Georg Hansen) frå Noreg og 'Thorolf the Viking' (Thor Ewing) frå England i Geiranger
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Ein skræling i New York
Ein skræling i New York
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Guizer-jarl 2001
Guizer-jarl 2001
Lill-Ann Chepstow-Lusty

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øistein B.
Publisert i 2200... godt å se at det fortsatt er bruk for kamera i framtiden også ;)
7.7.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu