Norge – helt Texas

I denne boka blir vi presentert for en rekke personligheter, både kjente fjes fra musikk-miljøet og vanlige mennesker, som på ulike måter identifiserer seg med cowboykulturen og føler tilhørighet til dette miljøet.
Alle framstilles i arrangerte, iscenesatte portretter hvor de presenterer seg selv for kamera. Noen blir vi nærmere kjent med gjennom tekst som forteller om hendelser fra deres liv og om deres interesser for forskjellige aspekter av cowboykulturen.

I kapittelet om The Singing Cowboys, møter vi Arnie Norse og noen av de mange jentene som har kommet og gått i hans liv. Arnie har skrevet over 3000 låter og påstår at han fortsatt skriver en 6-7 stykker hver natt. Disse fremfører han på sin ethjuls-sykkel, med gitar, tamburindame og meksikansk sombrero. I kapittelet om Cowgirls får vi litt av livshistorien til Cowboy-Laila, ellers møter vi bl.a. den ekte cowboyen Sverre Lied som forteller om sine erfaringer som cowboy i Oregon på 1920-tallet. Han har latt seg avfotografere til hest i fult cowboymundur.

Boka byr også på et innblikk i Deadwood City i Buskerud. På en nedlagt idrettsplass ved Krøderbanen har cowboyentusiaster bygget en kopi av den amerikanske gullgraverbyen Deadwood City. Mellom april og september hvert år lever de der ut cowboydrømmen i en form for rollespill hvor alle innbyggerne har sin plass i samfunnet.

Tekst og bilde
Tekst er vesentlig i Cheptow-Lusty sine bøker, og spesielt i denne boka spiller teksten en viktig rolle i formidlingen av de portrettertes historier. I mange tilfeller er det teksten som er det bærende elementet og bildene fungerer som illustrasjoner til denne. I andre tilfeller er fotografiene mer fremtredende og evner selv å fortelle en historie.

Inger Bentzrud som har skrevet tekstene, introduserer boka med å ta for seg den norske cowboyen og hvordan dyrking av myten om denne særegne tidsepoken og livsstilen i den amerikanske vesten har blandet seg med ulike norske miljøer og kulturer og skapt forskjellige former for cowboyrelaterte identiteter.

Bilde- og trykk-kvalitet har ikke stått i sentrum under produksjonen av denne boka, noe som har resultert i tildels uskarpe, blasse bilder i sort/hvit, som dessverre ikke ser ut til å gjøre representasjonen av disse tilsynelatende fargerike personlighetene noen tjenester.

Iscenesatt fotografi og identitet
I portrettene, iscenesatt av Chepstow-Lusty, presenterer cowboyene seg for kamera som med sine attributter og symboler marker sin tilhørighet og sine sympatier. I tillegg til å portrettere dette spesielle miljøet, undersøker boka i videre forstand menneskers forhold til sin egen identitet og hvordan vi som individer forholder oss til kultur og miljø, noe som er tema for flere av Chepstow-Lusty sine fotografiske prosjekter.

Hva er cowboykultur?
De fleste utenforstående vil kanskje først og fremst forbinde cowboykultur med countrymusikk, cowboyhatter og klær og amerikanske filmer fra den ville vesten. Denne boka tegner et mer nyansert bilde av ulike sider ved denne kulturen som også for mange representerer et politisk standpunkt hvor individets frihet og ansvar for egen handling står sentralt. Også her i Norge brukes det amerikanske sørstatsflagget, også kalt rebellflagget som et symbol på opprør mot statens lover og regler innenfor disse miljøene. I flere fotografier finner vi det amerikanske ”stars and stripes” sammen med sørstatsflagget og det norske flagget.

Posering og portretter
Portrettene viser et behov og et ønske om å vise seg fram og om å bli sett og en ivrig entusiasme i rollen som seg selv i den fotografiske representasjonen. De portretterte er tydelig smigret over Chepstow-Lustys fotografiske oppmerksomhet som appellerer til deres forfengelighet og de deltar i prosjektet med begeistring og glød.

Lill-Ann Chepstow-Lusty er født i England, men vokst opp i Norge og reiste tilbake til England for å ta sin utdannelse på Eastbourne College of Art and Design i Sussex på 80-tallet. Hun har gitt ut flere bøker, holdt utstillinger i inn- og utland og er innkjøpt av nasjonale samlinger.
 - Norge - helt Texas
Norge - helt Texas
Lill-Ann Chepstow-Lusty - En hel cowboy-familie fra Skjåk 1990
En hel cowboy-familie fra Skjåk 1990
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Arnie Norse & Lucy Lee, våren 1991
Arnie Norse & Lucy Lee, våren 1991
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - To skytende musikere på Titano-festival. Otta, juli 1990
To skytende musikere på Titano-festival. Otta, juli 1990
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Morgan Kanes ¨far¨, Kjell Hallbing alias Louis Masterson, på Åserud Gunshow, august 1991
Morgan Kanes ¨far¨, Kjell Hallbing alias Louis Masterson, på Åserud Gunshow, august 1991
Lill-Ann Chepstow-Lusty
Lill-Ann Chepstow-Lusty - Cowboy-Laila er for konge og fedreland. Portrettet av kong Olav har hun malt selv, Løten 1989
Cowboy-Laila er for konge og fedreland. Portrettet av kong Olav har hun malt selv, Løten 1989
Lill-Ann Chepstow-Lusty

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu