Digital fotografi i praksis, 3. utgave

Tredje utgave av Magnar Fjørtofts ettertraktede lærebok i digital fotografi har allerede vært i hyllene i landets bokhandlere en stund. Som tidligere utgaver er dette en pedagogisk oppbygget og oversiktelig bok, som tilbyr en grundig og fullstendig innføring i de praktiske og tekniske aspektene ved digital fotografering, samtidig som den også kan fungere som et oppslagsverk.
Digital fotografi i praksis for seg alt fra det digitale kameraets funksjoner og bruk til det digitale bildets oppbygning og digital billedbehandling, skanning og utskrift og kalibrering av digitalt utstyr. I tillegg avsluttes boka med kapitler om ulike former for tilstedeværende lys samt introduksjon av kunstig belysning og om harmoni og balanse i bildet basert på komposisjonsmessige grunnprinsipper. I denne utgaven avslutter Fjørtoft med å fokusere på at enhver fotograf alltid burde gå egne veier og at det først og fremst er et personlig uttrykk som kan gjøre et fotografi vellykket. Å beherske verktøyene til fingerspissene vil aldri være nok i seg selv for å skape interessante bilder. En slik oppfordring til egen kreativitet og tankevirksomhet er en gagnlig måte å avrunde en bok som hovedsakelig fokuserer på å lære å bruke verktøyene teknisk og praktisk. Man blir inspirert og minnet på at egentlig finnes det ingen regler i fotografi eller andre begrensninger enn egen kreativitet.

En styrke i boka er at Fjørtoft evner å forklare det digitale bildets oppbygning på en enkel og forståelig måte, og formidler kunnskap som er et absolutt nødvendig utgangspunkt til å kunne ta hensiktsmessige valg i praktisk digital fotografering i alle ledd. De mange praktiske eksemplene og råd til løsning av vanlige problemer en digital fotograf kan møte på, samt den grundige innføring i hvordan vi må forholde oss til farger i digital fotografering og etterbehandling er utpregede gode trekk ved boka.

Godt utvalgte billedeksempler og illustrasjoner, ordforklaringer og oppsummeringer, samt et nyttig sammendrag av informasjonen etter hvert kapittel, bidrar alt til at Digital fotografi i Praksis blir en bok som egner seg både som lærerbok i en skolesituasjon og som selvstudium i digital fotografering.

En så grundig og god lærebok på norsk er viktig for undervisning og læring i fotografi-faget, et nyttig tilskudd til digital etterutdanning av fotografer, amatører og alle som vil lære seg å mestre verktøyene i digital fotografering. At Fjørtoft bruker utelukkende norske betegnelser er verdifullt i en etablering av et norsk språk innenfor et fagfelt som er gjennomsyret av engelske uttrykk og begreper.

Tredje utgave er i grove trekk lik som andre utgaven (som inneholdt vesentlige forbedringer fra den første) med noen tillegg i de forskjellige kapitelene. Utviklingen i tilgjengelig utstyr og verktøy for å arbeide med digitale bilder går stadig raskere og det er derfor viktig å komme med stadig oppdaterte utgaver av lærebøker som fremstiller den til en hver tid mest hensiktsmessige arbeidsflyten. I denne nye utgaven har Fjørtoft inkludert tillegg basert på forbedringer i verktøyet, som High Dynamic Range i Photoshop CS2, samt flere egne metoder som å skape drømmeaktige bilder eller gi liv til grå himmel. Allikevel tar ikke boka sikte for å være noen fullstendig oversikt over Photoshop eller noen annet billedbehandlingsverktøy, men tar utgangspunkt i Fjørtoft egen kunnskap om disse hvor han sjenerøst øser ut av sin lange erfaring som digital fotograf med personlige teknikker og metoder for etterbehandling av digitale bilder.

Denne nye utgaven inneholder også et utvidet kapittel om skanning som behandler skanning av film og papirbilder, samt flere råd til praktisk fotografering i spesielle situasjoner som fotografering av bl.a. glass, reflekser, fyrverkeri og veldig små gjenstander.
 -
 - Forholdet mellom valøreskala og bitdybde
Forholdet mellom valøreskala og bitdybde
 - Skjematisk framstilling av kanalene i de tre fargemodellene RGB, Lab og CMYK
Skjematisk framstilling av kanalene i de tre fargemodellene RGB, Lab og CMYK
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu