Krogvold om et lite barn

Morten Krogvold er kunstnerisk leder for Nordic Light. foto.no har snakket med ham om det lille barnet. Navnet er Nordic Light.
Når jeg spør Morten om hva Nordic Light er så ser han på meg og forteller, som om jeg allerede burde vite det, at Nordic Light er jo et lite barn.

-Det er et lite barn som begynner å vokse opp og nå har begynt på skolen. Det går veldig bra så langt.

Nordic Light er en festival som forsøker å gjøre ting litt annerledes enn mange andre fotofestivaler. Morten forteller at de forsøker å sette fotografiet inn i en større tenkning og sammenheng. For eksempel fokuserer ikke festivalen bare på en sjanger som dokumentarfotografi, men flere aspekter.

-Vi vil ha en festival som viser hva fotografiet er i mangfold. Dette er ikke en festival som skal gjenspeile hva Morten Krogvold synes er godt eller ikke.

Hvert år forsøker Nordic Light å dra i land tre til fire legendariske fotografer. I tillegg vil de vise noe av det beste i Skandinavia.

-Tanken er ikke bare å lære av de beste, men at vi skal få denne festivalen utover Norges grenser. Jeg mener så absolutt at vi har produktet, men folk er litt treige. Det tar tid å bygge opp merkevaren Nordic Light.

Det begynte med Bacalou

Når jeg spør Morten om hvordan det hele begynte gir han ordet videre til Ann Olaug Slatlem, PR-sjefen på Nordic Light.

-Høsten 2005 hadde Morten et seminar i Kristiansund og utstilling i kunstforeningen. Avslutningen på seminaret endte i en bacalou-middag med god drikke. Under middagen lanserte Britt Valderhaug Tyrholm (nå daglig leder i Nordic Light) en ide hun hadde diskutert med Lars Liabø (styreleder i Nordic Light): En fotofestival i Kristiansund. De spør Morten om han kunne tenke seg å være med på noe slikt, og så svarer du?

-Selvfølgelig!!! Ikke noe problem. Det var jo enkelt å si ja for noe slikt blir det jo aldri noe av. Så ble det noe av på et år.

På åpningen av den første festivalen i 2006 var Morten nervøs. Han trodde ikke det ville komme noen. Hele Kristiansund stilte.

-Det var en fantastisk god opplevelse, smiler Morten.

Og dermed var et grunnlag lagt. Et grunnlag som Morten Krogvold og festivalen ønsker å beholde.

Et godt utgangspunkt for fremtiden
For Morten er det veldig viktig at Nordic Light kan tilby noe for alle. Derfor er Ansikt til Ansikt en viktig del av festivalen. For undertegnede er Nordic Light en fotofestival og jeg innrømmer at jeg er skeptisk til hva dette kan tilføre meg som fotograf. Det var derfor en gledelig overraskelse at Finn Skårderud ikke kunne stille. Den legendariske pressefotografen Johan Brun steppet inn istedenfor og det var et inspirerende høydepunkt. Likevel er det trist at festivalen velger bort profilerte fotografer i Ansikt til Ansikt. Til neste år bør de gjøre noe med det og jeg mener at Leif Preus bør være en selvskreven gjest i Ansikt til Ansikt. Likevel er nok Ansikt til Ansikt et viktig stunt overfor lokalbefolkningen.

-Det som kanskje er merkeligst for folk er Åge Hareide (første gjest i Ansikt til Ansikt, red.anm). Det er to årsaker til at han er her. Det første er å koble inn lokalbefolkningen og fortelle noe om at man ikke trenger noe fint kamera for å være her. Det andre er å profilere folk som jobber med å yte over evne. Det er veldig likt det å fotografere. En fotballspiller, for eksempel, skal yte på brøkdelen av et sekund. Klarer ikke han det er løpet kjørt, forteller Morten.

Med andre ord handler det om hvordan man kan få tilfredse mennesker til å bli sultne. Og det er et godt utgangspunkt for en festival. Jeg som journalist, jeg som fotograf og jeg som menneske ønsker å forlate denne festivalen med masse inspirasjon og helst litt nye tanker. Hvis ikke, er festivalen mislykket for meg. Heldigvis er de på rett vei. Og heldigvis kan de bli bedre og de har mange år å gjøre det på.
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Ann Olaug Slatlem
Ann Olaug Slatlem
Frank Hesjedal
Morten fotograferer Don McCullin -
Morten fotograferer Don McCullin

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu