Nekrolog: Helge Amundsen

Helge Anton Amundsen ble født i Hammerfest 16.4.1919 og døde 7.12.2008.
Som barn mistet han far og en eldre bror i tuberkulose, og moren strevde med barna og nytt hus. Hun arbeidet fram noen penger og sendte Helge til kaia for å kjøpe fisk til familien. Fiskeren spurte om ikke Helge var sønn av den arbeidsomme enka, og hentet den største fisken som han fikk gratis, og ba Helge ta med den til mor.

Det var ikke lett for en ung gutt å ta hyre i utenriksfart for å berge utkommet, og samtidig måtte han forlate familien i Hammerfest. Yngstemann om bord ble plaget mye den gangen av gamlegutta, så vel om bord, som på barene i havnebyene. Helge kjempet seg fram, og han har skildret mange av de menneskene han traff på en fortreffelig måte i boka si ”New Horizons”. Han ble telegrafist og krigsseiler, og deltok i flere konvoier mellom Nord Amerika og Murmansk. Han så flere skip som ble tatt av tyske ubåter, når de kom som ulver i flokk.

Etter krigen startet Helge sin fotografiske løpebane, med fotografering i Finnmark og salg av fotovarer fra butikkene i Hammerfest, Skaidi, Lakselv og Alta. Hans gode venn fotograf Eilif Schrøder var en nær venn av oss begge, og han hjalp den handlingskraftige Helge både som fotograf og med fotoartikler som han solgte engros.

Helges skildringer av samiske kulturer, brenningens spor i Finmark og gjenoppbyggingen, er i sammen med personbilder, bilder fra fiskeriene og næringslivet ellers, et meget viktig kulturhistorisk materiale som vi tar vare på. Helge var et friluftsmenneske og fikk utrolig god kontakt med folk han traff, noe som er svært nødvendig for en fotograf. Mange av bildene ble brukt av Aune til postkort.

Som pensjonist ble det både opphold på sydlige breddegrader og mye seiling med en fin 41 fots havseiler. Både Eilif Schrøder, og Gunnar Simonsen har vært mannskap hos Helge, og jeg har også seilt båten hans. Vi lyser fred over Helges gode minne. En dyktig nestor i vår bransje har gått bort og våre tanker går til datteren Liv-Hilde og fruen Barbara i Southampton, som har vært til enestående hjelp for Helge.

Arne Knudsen
Knudsens Fotosenter
 - Helge Amundsen
Helge Amundsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu