Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

I Wilses fotospor i Gausdal

Fotoutstillingen ”I Wilses fotospor i Gausdal” vises på Thon Hotel Gausdal på Skeikampen i påsken og ut vintersesongen. Gratis adgang i hotellets åpningstid.


Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Aulestad (ved Anders Ole Hauglid og Bente Forberg), Ingrid Søberg Henriksen og Jon Gunnar Henriksen.

Dagens Gausdal presenteres med fortiden som speil: Hva har skjedd i bygda siden fotografen Anders Beer Wilse besøkte den for første gang i september 1908.

Wilse var tilkalt for å fotografere dikterhøvdingen på Aulestad, men Bjørnson ville knapt la seg fotografere: ”- der brygger sammen til uvær i meg”, skrev han til sin venn Christen Collin. Wilse kom tilbake til Gausdal ved en rekke anledninger, siste gang i 1938.

Wilses motiver fra den gang er sammenlignet med dagens Gausdal. Fotoutstillingen viser hva de siste hundre år har gjort med landskap, veger, biler og miljø.

I tilknytning til utstillingen er det gitt ut en katalog på 112 sider, som viser alle bildene fra utstillingen og presenterer både Bjørnson og Wilse. Føstekonservator Anders Ole Hauglid lar utstillingen speile seg i de bjørnsonske profetier fra 1908. Hva var det dikterhøvdingen på Aulestad sa om framtida den gangen for ett hundre år siden?

"Kjære Collin, der brygger sammen til uvær i meg.
Dette med målet og dets profeter legger målestokken for høyt og riktig over i landsbygden. Bondens verdimåler er den ene sunne og sanne. Når han i sin avdal finner, at en automobil eller en motorsykkel forstyrrer hans hest, så må de forbydes. Automobilens fremtid er uberegnelig; antagelig drar den snart plogen og gjør, at de små åkerlapper på hver gård dras sammen til en eneste. Landeveiene kommer den til å utvide og forbedre, for at alle og alt kan komme fortere og billigere frem. Men når en norsk bondehest skal være kulturmåler, hans oppskremte begrep det avgjørende for oss, så blir vi liggende i baklasten i dette stykke som i andre. Når de finner ut i et norsk bondeherred, at alkohol forderver mange av dem, så skal ikke engang skikkelige edru reisende få øl eller vin! Noen drukne bondesvin blir i dette tilfelle kulturmåler. For deres skyll skal hele Norge forvandles til et sykehus,et kursted for drukkenbolte!”

Aulestad, den 17. juli 1908
Bjørnstjerne Bjørnson

Gamle fotografier: Anders Beer Wilse (Norsk Folkemuseum)
Nyere fotografier: Jon Gunnar Henriksen

Jon Gunnar Henriksen - Thon Hotel Gausdal
Thon Hotel Gausdal
Jon Gunnar Henriksen
12. september 2007
Anders Beer Wilse - Gausdal Sanatorium
Gausdal Sanatorium
Anders Beer Wilse
juni 1931
Jon Gunnar Henriksen - Veslesætervatnet, Skei
Veslesætervatnet, Skei
Jon Gunnar Henriksen
17. februar 2008
Anders Beer Wilse - Veslesætervatnet, Skei
Veslesætervatnet, Skei
Anders Beer Wilse
11. februar 1927
Jon Gunnar Henriksen - Bødal, Vestre Gausdal
Bødal, Vestre Gausdal
Jon Gunnar Henriksen
8. mars 2008
Anders Beer Wilse - Bødal, Vestre Gausdal
Bødal, Vestre Gausdal
Anders Beer Wilse
12. februar 1927
Jon Gunnar Henriksen - Follebu
Follebu
Jon Gunnar Henriksen
10. februar 2008
Anders Beer Wilse - Follebu
Follebu
Anders Beer Wilse
1913
Jon Gunnar Henriksen - Aulestad
Aulestad
Jon Gunnar Henriksen
21. september 2007
Anders Beer Wilse - Aulestad
Aulestad
Anders Beer Wilse
1908

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu