Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Canons enkle tips til de beste sommerbildene

Ferietid er fototid. Dessverre blir mange skuffet når de ser sine egne bilder etter ferien. Enkle fototips kan utgjøre forskjellen på bilder som egner seg i albumet fremfor søppelbøtten. Her er fem ekspertråd som kan gjøre deg til en bedre fotograf på kort tid.
- Ingen har så mange fotokameraer som oss nordmenn. Folk er veldig glad i godt utstyr. Med enkle tips kan man få enda mer utbytte av utstyret i form av bedre bilder, sier Trond Sliper, produktspesialist for kameraer i Canon Norge. Her er Trond Slipers fem beste tips til hvordan hobbyfotografer kan ta bedre feriebilder i sommer:

Solen inn fra siden
Den store utfordringen for hobbyfotografer i sommer er solen. Unngå å ta bilder rett mot solen eller å få solen i ryggen og at personene du tar bilde av får solen midt i ansiktet. Forsøk heller å la sollyset komme inn fra siden. Tar du bilder av mennesker i sollys blir de ofte også veldig mørke eller får skygger. Et triks for å unngå problemet er å bruke blits, selv om du tar bilder ute. Eksperimenter og lek!

Motivet på siden – hvorfor ikke?
Favorittmotivet vårt er gjerne personer som står rett opp og ned i midten av bildet. Slike oppstilte bilder blir gjerne kjedelige. Tenk kreativ komposisjon og flytt gjerne det du vil ta bilde av litt utpå siden i bildet. Bilder av personer eller dyr i bevegelse fungerer ofte bedre enn når de er pent og pyntelig oppstilt.

Ned på kne
Hold kameraet i samme høyde som det du skal ta bilde av. Dette er spesielt viktig når du tar bilde av barn, dyr, blomster eller annet som er nærmere bakken enn deg selv. Senk kameraet ned til den høyden som fotoobjektet ditt befinner seg på. Det gir en helt annen nærhet i bildet.

Mer ben, mindre zoom
Kameraene i dag har masse zoom, men som regel blir det bedre om du bruker bena og tar et par skritt nærmere motivet ditt – fremfor å zoome inn fra avstand.
Da tar kameraet bedre bilder. Du fanger også opp mer lys og får bedre vidvinkeleffekt som lar deg fange flere detaljer. Med andre ord; kom deg tett innpå!

Legg til levende bilder
De aller fleste kameraer, også de små kompaktkameraene, gir deg nå muligheten til å ta små filmsnutter - noen til og med i HD-kvalitet. Dette gir et mer levende inntrykk av sommerminnene i etterkant og fungerer som et supplement til bildene.

Når man har fått øvd seg og eksperimentert litt med tipsene over, er det lurt å ta en rask kikk på utstyret i kameravesken. Få, men viktige ting å ha med seg står på Trond Slipers huskeliste over ekstrautstyr for sommeren:

Blits: Dette gir deg mange flere fotomuligheter. Nå finnes det eksterne blitser som passer sammen med kompaktkameraer. Du trenger altså ikke ha et dyrt speilreflekskamera for å få glede av ekstern blits. Den innebygde blitsen i vanlige kompaktkameraer rekker bare 2-3 meter. Dette holder ofte ikke til å ta gode bilder innendørs eller ute.

Ekstra batteri: Ta alltid med et ferdig oppladet ekstra batteri med på tur. Det er synd å gå glipp av gode sommerminner fordi du har gått tom for strøm i kameraet.

Nok minne: Ha nok plass på minnekortet til at digitalkameraet kan ta bilder med den beste innstillingskvaliteten. Minnekort er en liten investering i dag og samtidig en trygg backup. Høyeste innstillingskvalitet vil gi synlig bedre resultat om blinkskuddene dine skal skrives ut i større format etter ferien.

Til dem som ikke ennå har kjøpt et kamera før sommeren, har Trond Sliper følgende to råd: Det viktigste er ikke antall megapiksler. Det er en misforståelse at dette er det viktigste kriteriet. Du må velge kamera etter behov og bruksområde. Er det viktig å ta bilder ved sjøen, kan det være lurt å kjøpe noe som tåler vann. Kjøp altså etter behov! De fleste vanlige folk vil klare seg med et kompaktkamera til 2-3000 kroner.

For de mer avanserte brukerne, bør man ikke bare slå seg til ro med et ferdig kamera-kit – altså en pakke med et kamerahus og et medfølgende objektiv. De fleste vil bli positivt overrasket om de tar kamerahuset med til en forhandler for å se hvordan kameraet fungerer med ulike typer linser. Et par forskjellige linser til ulike behov kan gi kreativiteten mye større spillerom – for eksempel et makroobjektiv for å ta bilder av de flotte blomstene i hagen?
Trond Sliper - Trond Sliper og Alfa
Trond Sliper og Alfa
Trond Sliper
Trond Sliper - Alfa - bilde tatt i samme hõyde som hunden
Alfa - bilde tatt i samme hõyde som hunden
Trond Sliper
Trond Sliper - Alfa - bilde tatt ovenifra
Alfa - bilde tatt ovenifra
Trond Sliper

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu