Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Øye til øye med jordens største dyr: Verdens første fotouts

Bryant Austin har som den eneste fotograf i verden tatt seg an utfordringen med å vise jordens største dyr, hvalene, i naturlig størrelse på en fotoutstilling. Norge er valgt ut som det aller første land hvor disse unike bildene vil kunne sees. Verdenspremieren av "Øye til øye" finner sted i Oslo 14. august. Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH-for dyrs rettigheter og World Society for the Protection of Animals står bak presentasjonen av utstillingen i Norge.

På VIP-åpningen for utstillingen blir også kampanjen "Det Store Bildet" lansert. Dette er en nettbasert kampanje som oppmuntrer nordmenn til å uttrykke sin støtte til beskyttelse av hvalers velferd ved å stille seg bak et opprop om avvikling av kommersiell hvalfangst.

Hva?

Fotoutstilling "Øye til øye", mer enn 10 hval-fotografier i naturlig størrelse, av den amerikanske fotografen Bryant Austin.



Hvor og når?

Pressekonferanse med for-visning av bilder/ film og intervju med Bryant Austin, samt talspersoner fra Dyrebeskyttelsen Norge, NOAH - for dyrs rettigheter og WSPA tirsdag 11. august, kl. 13.00 på Litteraturhuset.

Litteraturhuset i Oslo: 15. - 16- august (Åpning med inviterte gjerster fredag 14. august kl. 18.00)

Hvalfangstmuseet i Sandefjord: 19. august - 16. september



Austins arbeider gir seeren en unik opplevelse av å være til stede i hvalenes element, på havets dyp - øye til øye med de enorme dyrene, slik Austin selv har vært. Hans fototeknikk er avhengig av at hvalene oppsøker ham og kommer bare på få meters hold. Austin bruker måneder på å nærme seg en bestemt hvalpopulasjon, og bruker verdens mest avanserte digitale fototeknologi for å reprodusere bildene i naturlig størrelse.

Utstilingen blir en levende ramme for lanseringen av kampanjen "Det Store Bildet", som er en online underskriftskampanje for å beskytte hvaler fra lidelsene i kommersiell hvalfangst. Til tross for et internasjonalt forbud mot kommersiell hvalfangst, har Norge i år tillatt skyting av 885 hvaler. 20 % av hvalene som tas livet av risikerer å lide i opp til en time med harpunen i kroppen. Når vi nå nærmer oss slutten på fangstsesongen er ca 500 hvaler drept. Den fulle kvoten vil ikke bli tatt, grunnet mangel på etterspørsel av hvalprodukter.



- Å være øye til øye med en nysgjerrig hval er en sjelden og svært spesiell opplevelse. Møtet med dyrets bevisste blikk er et øyeblikk som overgår ord, og kun kan kommuniseres visuelt. Jeg er glad for å kunne bidra til å gi et helt nytt perspektiv på hvaler, og håper at dette vil stimulere og inspirere til debatt om hvordan vi skal oppføre oss overfor disse dyrene, sier Austin.

- Vi er beæret over å kunne være med å åpne en slik eksepsjonell utstilling, og over at Austin valgte å legge verdenspremieren til Norge. Vi håper og tror at det å møte hvalene "øye til øye" slik vi her gir det norske publikum mulighet til, vil skape en ny forståelse og større respekt for disse dyrene, sier sjøpattedyransvarlig for Dyrebeskyttelsen Norge, veterinær Tanya Schumacher.

- Fotografiene er imponerende og storslagne - men vi ser også denne utstillingen som en utfordring til oss mennesker: Kan vi stå øye til øye med disse skapningene uten å se bort, etter alt menensker har utsatt dem for? I forbindelse med utstillingen vil også NOAH - for dyrs rettigheter, Dyrebeskyttelsen Norge og WSPA lansere kampanjen Det Store Bildet, som oppfordrer nordmenn til å bidra til vern av hvaler og skape en reell debatt blant politikere og opinion om hvalenes velferd i norske farvann. Vi mener at nordmenn er klare for å se på hvaler og hvalfangst med nye øyne, sier veterinær og leder i NOAH - for dyrs rettigheter, Siri Martinsen.

- Denne enestående utstillingen gir oss mulighet til et fascinerende innblikk i disse høyt utviklede, sosiale og vennlige skapningenes liv under vann. Hvert år lider hundrevis av hvaler av grufulle sår fra eksploderende harpuner, i noen tilfeller i opptil en time. I en fersk spørreundersøkelse mente bare 1 av 5 nordmenn at dette var akseptabelt. Vi håper at nordmenn som bryr seg om dyr vil gripe anledningen og bidra til at disse lidelsene stoppes, sier koordinator for sjøpattedyrspørsmål i WSPA, Claire Bass.



www.oyetiloye.no

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu