En veteran i Perpignan

For 21. gang har Gunnar Strøm bidratt til at norske fotografer får oppleve fotofestivalen i Perpignan.
For 21 år siden leste Gunnar Strøm (65) om Visa Pour I´Image. Da jobbet han som salgssjef i Canon, og siden de var hovedsponsor for festivalen, fikk han 10 000 kroner til å sponse norske fotografer som ville delta. Ti profesjonelle fotografer fra de ulike avisene ble valgt ut, og sammen med Fuji Film ble de sponset med 2000 kroner hver. Etterhvert ble pågangen så stor, at de sluttet med sponsingen. Men Strøm fortsatte å arrangere tur, og invitere til fellesmiddag.

Vitamininnsprøytning
Et år chartret han et eget fly fra Barcelona til Perpignan lufthavn. Men da gikk de med underskudd. Nå ordner deltagerne reise selv. Men i 17 år har Strøm og konen Grete Reimers forhåndsbestilt et stort antall rom på Ibis Centre. På Canon sin lounge i Perpignan treffer han gamle kjente.

I dag driver Strøm og Reimers studioet GS Foto i Bergen hvor de blant annet tar bryllups- og reklamefoto og selger proffutstyr.

- Visa Pour I´Image er en vitamininnsprøytning! Det gir et stort kick til fotografene, sier Strøm.

Finanskrise
I år hadde rundt 80 norske meldt seg på via GS Foto. Antallet er ganske stabilt, men Strøm merker at noen aviser har blitt mer restrektive i takt med at økonomien har blitt dårligere. Noen aviser var fraværende i år, mens Adresseavisen valgte å sende hele fotoavdelingen på tur.

- Jeg synes det er viktig å holde på denne tradisjonen, det er både sosialt og faglig interessant. De hundrelappene vi tjener på bookingen, går til GS Fotoprisen, som sponser Årets Bilde vinneren med tur til festivalen.

Strøm synes de norske fotografene stort sett oppfører seg pent. Bortsett fra at en norsk fotosjef ble slått ned, og at det opp gjennom årene har vært milde former for hærverk på hotellet.

Mestermøte
- Det er jo mye krig og elendighet i utstillingene. Men de speiler jo virkeligheten slik den desverre er, sier Strøm. Han syntes det var ekstra spennende å se Françoise Demulders retrospektive utstilling.

- Men jeg synes det ser ut som kvaliteten synker litt. Det virker som mange er opptatt av å ta flest mulig bilder, i stedet for å bruke de kunnskapene man har i bunn, mener Strøm.

Strøm husker spesielt godt et år da han møtte Helmut Newton. Newton skulle signere bøker. Men Strøm var en av de ytterst få som møtte opp for å se den 80 år gamle fotolegenden, og forteller at Newton reiste seg og gikk i protest.

- Jeg kommer til å fortsette å arrangere tur til Perpignan så lenge jeg er oppegående, ler han.

- Forresten, husk å melde deg på til neste år!

Fotojournalisten:
http://www.fotojournalisten.com

GS foto:
http://www.gsfoto.no/

Andrea Gjestvang - Gunnar Strøm
Gunnar Strøm
Andrea Gjestvang

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu