Norske Sjøfolk

I Norske Sjøfolk oppsøker Rune Johansen mennesker som har jobbet innen norsk sjøfart, og fotograferer dem i hjemmene sine som bærer sterkt preg av maritime elementer.
Rune Johansen skriver i innledningen at boken Norske sjøfolk ”[…] er min hyllest til norske sjøfolk.” Han har reist rundt i Norge ”på instinkt og etter innfallsmetoden.” Foreldrene hans kom fra Engeløya og Beiarn, og han selv er født og oppvokst i Bodø – i en sjømannsslekt.

I Norske Sjøfolk oppsøker Johansen mennesker som har jobbet innen norsk sjøfart, og fotograferer dem i hjemmene sine som bærer sterkt preg av maritime elementer. Han fotograferer også vakre sjøutsikter og landskaper på sin reise.

Johansen kombinerer en kort tekst og et fotografi i hvert oppslag gjennom hele boken. Teksten forteller en liten historie om hvem eller hva fotografiet forestiller. Tekstene er nære, enkle, ærlige – og nesten litt naive, på en positiv måte. Tekstene inneholder små morsomme kommentarer som ”Sjømannen fortalte etterpå at det var mye bedre å ligge og se på dette verdenskartet enn å se på pornofilm.” Og ærlige bemerkninger som ”Det er mulig andre kan, men jeg har ingen ord å beskrive dette bildet med.”

Johansen henvender seg også direkte til menneskene han har møtt på sin vei med personlige hilsener ved siden av portrettet deres. En veldig personlig og fin gest som understreker bokens stemning godt.

Johansen har utført en respektfull portrettering av sjøfolkene og hjemmene deres. Han fremstiller sjømennene nærmest som hverdagshelter. Det er interessant å se hvor mye et yrkesvalg setter preg på ens identitet. Fotografiene har en referanse til Arnold Newmans ”environmental portraits” og August Sanders typologiske portretter. Mennesker satt i sitt naturlige miljø som en forsterking av deres identitet – bare i hjemmets lune rede.

Landskapsfotografiene er både eventyrlige og realistiske – og svært så vakre. Johansen behersker det fotografiske håndverket fullt ut, og det er deilig å se en gjennomgående høy fotografisk kvalitet i et prosjekt. Det skjer dessverre ikke så ofte i disse dager.

Lun er et fint ord å bruke for å beskrive boken Norske sjøfolk. Både fotografier og tekst bærer preg av et nysgjerrig blikk både på detaljer og sammenheng som presenteres med humor, respekt og ærlighet. Jeg ble nesten litt forelsket i Rune Johansens bok fordi den er både sjarmerende, lun, morsom, søt, respektfull, ærlig og vakker. Alt man er ute etter i et mannfolk – og en fotobok.
 -
Rune Johansen - s 65 - maskininst Kjell Kr. Halvorsen
s 65 - maskininst Kjell Kr. Halvorsen
Rune Johansen
Rune Johansen - s 29 - skjenken hos Solveig
s 29 - skjenken hos Solveig
Rune Johansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu