Viktig bok om å være menneske

Lisbeth Michelsen og Marie Laland Ekeligs bokprosjekt Bra damer har fått mye oppmerksomhet i media, men ikke all presse er god presse. Bra damer består nemlig av så mye mer enn nakne kjendiser.
Lisbeth Michelsen og Marie Laland Ekeli står bak utstillingen og boken Bra damer, utgitt på det nyoppstartede forlaget Bandera Forlag. Prosjektet har inspirert lettbeinte journalister til å skrive lite dyptgående overskrifter som ”Poserer i truse med bind” på www.side2.no og ”Derfor stiller vi opp på intime bilder” i VG.

Psykolog Kristin Spitznogel har stilt seg svært kritisk til det prosjektet hun selv beskriver som kjendiskvinner som kler av seg for ”et kvinneopprør”. Under Sissel Hoffenghs artikkel om boken, titulert ”Med puppen i hånda” på www.dagsavisen.no, er det skrevet kommentarer som ”Jeg er så utrolig skuffet over kvinner som mener at det å provosere med egen kropp er likestilt med å være sterk, fri og feminist!”, ”Jeg er flau på vegne av moderne norske kvinner. Hva er det de bruker sin nyvunne frihet til?” og ”Dere må faktisk lese boka selv for å skjønne..”

Jeg velger å støtte den siste nevnte kommentaren. Boken inneholder faktisk to deler; fotografier og tekst. Men all oppmerksomheten har vært sentrert rundt det faktum at såkalte ”kjendiskvinner” er fotografert avkledd. Det blir i mine øyne litt for enkel og lite dyptgående journalistikk å ikke nevne noen av de temaene som det faktisk blir snakket om i boken.

Bra damer er så mye mer enn fotografier av nakne kjendiser. Når man faktisk leser teksten i boken, blir fotografiene til vakre og aktuelle portretter som utfyller historiene og tankene til kvinnene som er intervjuet og portrettert. For kvinnene er nemlig også intervjuet. De har sterke stemmer, og svært interessante refleksjoner rundt tematikk som feminisme, hvordan det er å være dame, om det å være kvinne i offentligheten, om hva som skjer med kroppen når man er kvinne, morsrollen, menn, om det å bli eldre, og om døden.

Det første man legger merke til i en bok er eventuelle illustrasjoner. Og det gjør jeg også i forbindelse med Bra damer. Det første jeg gjør er å se på fotografiene. Jeg har allerede et bilde av alle disse kvinnene som er presentert i boken – et bilde som media har gitt meg. Men bildene av Hilde Hummelvoll, Henriette Steenstrup og Pernille Sørensen som befinner seg i hodet mitt, stemmer ikke nødvendigvis overens med de portrettene jeg blir presentert for i boken og på utstillingen Bra damer. Portrettene er ærlige og sterke både i kraft av å presentere kjente kvinner i en helt ny sammenheng, men også i lys av sin autonome status som fotografiske portretter.

”Formålet med prosjektet har vært å vise noen andre kvinnebilder enn de flate variantene vi er vant til fra reklame og media. Vi har tatt bilder som viser at kvinner har dybde.” skriver Laland Ekeli og Michelsen på www.dagbladet.no. Under artikkelen deres ”Mer enn nakne damer”, står det skrevet en rekke innlegg som blant annet: ”Er dette nok en bok skrevet av lesber som hater menn?”

Hvorfor er det naturlig å oppfatte prosjekter som tar utgangspunkt i kvinner som noe som nødvendigvis er kritisk til mannen? Vi kommer ikke bort ifra det faktum at vi mennesker er delt inn i to forskjellige kjønn. Men må likestilling nødvendigvis være et arbeid for å fremme likhetene mellom kjønnene? Kan vi ikke omfavne forskjellene, og heller kjempe for likeverd? Når man snakker om det å være kvinne, er det naturlig å trekke inn et sammenlikningsgrunnlag. Nemlig mannen. Så, nei, dette er ikke nok en bok skrevet av lesber som hater menn. Bra damer er en viktig bok nettopp fordi den problematiserer både likhetene og forskjellene mellom mann og kvinne - sett fra et kvinnelig perspektiv.

Boken i sin helhet er ærlig, vakker, intelligent og reflekterende - adjektiver som ikke nødvendigvis beskriver ei bra dame, men et bra menneske.

__________________________________________

Info:
Utstillingen av fotografiene i boken er å se i Thorvald Meyersgate 72 frem til julaften.

Laland Ekeli og Michelsen lanserer nå konkurransen ”Heng ei dame på treet”. I galleriet har de laget et juletre av ribba paraplyer. Dersom du stikker innom og henger et fotografi av ei bra dame, eller flere, på juletreet, er du med i konkurransen hvor du kan vinne et CANON 550 D, digitalt speilreflekskamera, et gavekort hos COPYCAT som printer opp ditt foto på lerret, spent på blindramme i format: 50 X 70 og praktboka Bra damer, laget av Lisbeth Michelsen og Marie Laland Ekeli.

Tre heldige vinnerfotografiene blir i tilfeldig rekkefølge trukket fra treet på julaften.

 - Cover Bra damer
Cover Bra damer
Lisbeth Michelsen - Hilde Hummelvoll
Hilde Hummelvoll
Lisbeth Michelsen
Lisbeth Michelsen - Pernille Sørensen
Pernille Sørensen
Lisbeth Michelsen
Lisbeth Michelsen - Tuva Livsdatter Syvertsen
Tuva Livsdatter Syvertsen
Lisbeth Michelsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu