Enkelt å lage fine lysbildeshow

Det er mange måter å vise frem sine bilder på. En av de aller beste og mest effektfulle er å lage et lysbildeshow med overtoning, musikk og gjerne lydeffekter. Det er slett ikke vanskelig
I sin aller enkleste form handler det om å plukke ut et antall bilder du liker, velge musikk, be programmet tilpasse bildene til musikken – og trykke Enter. Dett var dett.
I den andre enden av skalaen har du mulighetene til å hygge deg i dagevis med et bildeprosjekt som du kan dra i retning mot noe mer kunstnerisk. Spesielt vanskelig er det uansett ikke. Det tar bare lengre tid.

Hva trenger du?
Du må ha et program som gjør jobben. Googler du, vil du finne litt av hvert. Selv de enkleste programmene gjør stort sett en bra jobb, men mulighetene for individuell tilpasning er ofte små og eksportmulighetene heller ikke mye å skryte av.
De programmene som koster noen kroner mer, gir deg varierende grad av individuell frihet til å velge hvor lenge hvert bilde skal stå, hvor lang overtoningtid du ønsker, type overtoning, osv. Noen av programmene har flere lydspor. Og ikke minst: Mange muligheter for å velge hvordan du vil eksportere bildeshowet etterpå. Er dette bare noe du og familien skal se på egen PC eller vil du laste det opp for all verden på YouTube?

For noen kan det enkleste være godt nok. Andre vil gjerne ha større kreative muligheter. Selv har jeg i mange år brukt et program som heter ProShow Gold fra Photodex Corporation. Det er et program som jeg synes gir mye i forhold til hva du må betale. Det har muligheter nok, er enkelt å bruke, intuitivt og brukervennlig. Og det fungerer! I tillegg har Photodex meget god brukerservice. Send en email i kveld og du har svar fra ”a real human beeing” neste morgen.
Du laster ned programmet og vurderer om dette er noe for deg. Liker du det, betaler du 70 $ (ca. 390 kroner) og får dermed tilsendt en kode. Den fjerner vannmerkene som legger seg over alle bilder i prøveversjonen.

Lær av andre
Du kan lære mye av å se hva andre har gjort. For deg som er helt fersk er det viktigste budskapet å begrense effekter og overtoninger til noen ganske få. Det er fort gjort å ødelegge en serie med fine bilder i rent effektmakeri.

Familieshowet
Den enkleste måten å laget et show på er å tilpasse bildene til musikken. La oss si at du finner musikk som varer 5 minutter, tilsvarende 300 sekunder. Du ønsker du at hvert bilde skal stå ca. 4 sekunder, med 2 sekunder overtoning. Det betyr at du med 50 feriebilder (300:6) kommer fint i mål. Legg tittel på første bilde, og info om fotograf og komponist på siste bilde. Så ber du ganske enkelt programmet om å tilpasse bildene slik at du går ut på ”idealtid”, dvs. at bildene går i svart når musikken toner ut. Voila! Ferdig!

Litt mer avansert
For de som ønsker å skape noe mer av bildene sine, finnes mange kreative muligheter med et bra program som f. eks. ProShow Gold. Du kan panorere og zoome, velge passende overtoninger som forsterker budskapet, velge bilder som henter elementer fra forrige bilde, og ellers benytte lydkulisser og musikk for å underbygge det visuelle budskapet. Du kan også blande bilder og levende film.
På nettsidene til Photodex er det enkelte show du kan lære en del av, selv om jeg nok synes at imponatoreffekten kan være i høyeste laget. Derimot synes jeg at mange av videoprogrammene som du finner på Magnum in Motion holder svært høy kvalitet. Dette er imidlertid dokumentarprogrammer ofte med klare budskap. De forteller ofte sterke historier, der bilder, lyd/musikk og kommentarer blir én samlet enhet som bærer budskapet. Ofte er effektene holdt på et minimum.
Går man andre veien i retning av kunst, er rammene selvsagt annerledes.

Den viktige musikken
Musikk er utrolig viktig. God filmmusikk merkes knapt, men uten musikken ville filmen (eller diasshowet) ikke fungere i det hele tatt. Lydeffekter og musikk er det elementet som ubevisst bringer budskapet rett inn i sjela!
Musikken må være tilpasset bildene og historien. Noen ganger er sang utelukket. Andre ganger er det nettopp sangteksten som bidrar til å forsterke historien.
Komponister som lager filmmusikk bruker ofte rytme og takt som et viktig virkemiddel: Takten kan få tilhøreren til å roe ned, eller det motsatte. Hvilken stemning passer til dine bilder?
Husk at noen har laget den musikken du benytter. For privat bruk er dette ikke noe problem. Men skal du vise showet ditt i kommersielt øyemed, skal komponist og tekstforfatter ha honorar. Sjekk med Tono om dette.

Og så lydeffektene
Du har sikkert fått demonstrert hva lydeffekter kan bety for en scene: Ei dør som går sakte opp med knirkelyder og skummel musikk, kontra lyden av sommer, bølgeskvulp og glad musikk. Som du forstår: Måkeskrik, bølgeskvulp, sirener gjør susen. I ProShow Gold kan du legge inn lydeffekter som mp3-filer til enkeltbilder. Det finnes nettsteder med gratis lydeffekter og man kan dessuten kjøpe CD-plater med lydeffekter. Har du en mp3-opptaker kan du komme langt på egenhånd.

Hvordan vise bildene dine?
Før du anskaffer et program bør du sjekke hvilke eksportmuligheter programmet gir deg. For noen er det godt nok å se resultatet på egen PC, mens andre gjerne vil dele med andre. ProShow Gold kan eksportere i en rekke formater, slik at man for eksempel kan vise showet på egen skjerm, med videokanon, brenne en video-DVD, lage ei ”selvåpnende” CD-plate (slik at mottakeren bare trenger å legge den inn i PC-en og så starter alt opp av seg selv), lage en liten fil for å sende showet som e-post-vedlegg, legge den åpent ut på YouTube – eller legge den ut på Photodex’ eget nettsted for mer ”intern” visning. Her kan jo familiefilmene legges, mens de mer kunstneriske prosjektene passer fint på YouTube.
Lykke til!



Tips og lenker:

Et “klassisk” lysbildeshow. Dette er en reisefortelling fra bjørnefotografering i Alaska. Her er pene bilder på rad og rekke, med musikk. Så enkelt og bra kan det gjøres: http://www.photodex.com/gallery/view?pick=2232

Et litt spesielt og kort Magnum-show om farger. Legg spesielt merke til lydeffekter og musikkbruk: http://inmotion.magnumphotos.com/essay/american-color

Et program fra Magnum om stråleskadde barn etter Tsjernobyl. Legg også merke til musikken og hvordan den fungerer så godt fordi den på mange måter står i kontrast til det vi ser. Her er det bildene og kommentarene som bringer denne sterke historien fremover (Bare husk å trykke Play når de første seks bildene er slutt): http://inmotion.magnumphotos.com/essay/chernobyl

Og til sist et eget lysbildeshow laget for moro skyld. Jeg har forsøkt å la musikken “styre” overtoning og effekter, dvs. raske skiftinger via sort når musikken er rask, og lange panoreringer og langsom zoom når bassen i musikken er fremtredende. I de showene der musikken er viktig er det nødvendig å ha et godt nok lydanlegg når showet skal vises:








 -
Et typisk skjermbilde: Til venstre bildene du tenker å bruke. Nedenfor en "timeline" dit du drar bildene i den rekkefølgen du ønsker. Helt nederst lydsporet, Til høyre ser du showet du holder på å bygge opp.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Trygve S. A.
Jeg synes kanskje ikke ProShow Gold var spesielt effektivt. Dessuten har programmet ei lei tendens til å ikke klare avslutte avspiller m.m., etter man har kjørt laget exefil.
For den jevnebruker, som vil ha noe enkelt og funksjonelt er gratisprogrammet PhotoStory3 mye mer intuitivt. Det gjør jobben, også i Win7, og man trenger ikke en gang lese hjelpefila. PS3 genererer også enkelt tonefølge, uten å måtte legge til egne lydfiler.
Man kan også lage slideshow med Windows Live Movie Maker, der man kan blande video og fotos. Programmer har nødvendige effekter.
7.4.2011
Øistein B.
Jeg ser at lenken jeg la inn for noen få timer siden ikke fører til noe fornuftig. Det kan jo hende at det ikke går å legge lenker til denne siden slik, men søk bare på PhotoStory3 så kommer du trygt fram, beklager den lenka.
6.4.2011
Harald H.
Har ikke mac-ene denne type programmer som en del av standardpakken?
Ellers: Takk for tips om gradis lydeffekter.
6.4.2011
Ronny B H.
Programmet ProShow Gold virker desverre kun på pc. Vet noen om noe tilsvarende program for mac?
6.4.2011
Øistein B.
Et annet enkelt program som er gratis heter FotoStory3. Kjent program for mange som arbeider i skolen eller er elev. Programmet er et Microsoftprodukt og kan for eksempel hentes fra http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotograp...ault.mspx. Lydeffekter kan for eksempel hentes gratis fra http://www.multimedia.skolutveckling.se/Arkiv/Musik/
6.4.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu