Miljø-runden åpen for innsending

Tredje runde av konkurransen Årets fotograf er nå åpen for innsending. Temaet denne gangen er miljø, og i juryen sitter fotograf Morten Andersen, Elisabeth Aanes fra NORDphotography og kunsthistoriker og frilansskribent Cecilie Tyri Holt.
Konkurransen Årets Fotograf er allerede godt i gang med to gjennomførte runder. Nå åpner runde tre for innsending, og denne gangen er temaet miljø. I denne runden ber vi om en serie med bilder, og vi ønsker bidrag som "fokuserer på samspillet mellom miljø og menneske. Det kan være bilder som skildrer miljø på ulike vis, med eller uten mennesker, men hvor menneskets rolle i forhold til miljøet som er portrettert, på en eller annen måte fremgår."

I juryen i denne runden sitter fotograf Morten Andersen, Elisabeth Nordeng Aanes, grunnlegger av NORDphotography, og kunsthistoriker og foto.no-frilanser Cecilie Tyri Holt.

Originalitet og innlevelse
Morten Andersen har drevet som fotograf i over 20 år, gitt ut flere enn ti fotobøker og deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Mortens bilder berører en rekke temaer, fra rock, til landskap og bybilder. Når han nå skal juryere denne runden, er han på jakt etter originalitet og innlevelse.

- Jeg ser etter orginale bilder som kan overraske, som sier noe om problemstillingen i temaet og hvor jeg kan se en personlig opplevelse eller innlevelse i det eller de som blir fotografert, forteller Morten til foto.no.

Ønsker en dialog
Elisabeth Nordeng Aanes har bakgrunn som assistent for amerikanske Joyce Tenneson og som fotograf. I dag arrangerer hun workshops i Norge og USA med internasjonale fotostørrelser som Ron Haviv, Joyce Tenneson og Arno Minkkinen gjennom firmaet NORDphotography.

Når Elisabeth skal juryere denne runden, mener hun at noe av det viktigste er at bildene samsvarer med temaet. Samtidig er temabeskrivelsen denne gangen åpen for bred tolkning, noe som gir deltakerne rom til å utfordre juryen. Hun oppfordrer deltakerne til å sette seg inn i juryens sted når man skal velge ut bilder.

- Vi vil se igjennom flere hundre bilder i løpet av relativt kort tid, og bilder som overrasker, som er originale, og som trigger noe i oss, er ofte bilder som havner i JA bunken. Cig Harvey, som er en av våre forelesere, sier ofte at et bilde skal stille spørsmål, men la det vœre opp til betrakteren å finne svarene. Og slik er det for meg også. Jeg vil bli utfordret som betrakter, jeg vil forføres om du vil. Et godt bildet for meg er når det oppstår en dialog mellom meg som betrakter og fotografen bak bildet. Da er jeg solgt, sier Elisabeth.

Bildene må passe sammen
Denne runden ber vi om en serie med 3-8 bilder, noe som fordrer en annen tankegang enn i de rundene vi ber om enkeltbilder. Elisabeth mener deltakerne bør tenke godt gjennom hvordan bildene redigeres og presenteres.

-  Å sette sammen en god serie er et kunststykke, og jeg tror det kan sammenlignes med å komponere musikk. Tonene må passe sammen, og like viktig som harmonien er pusterom mellom toppene. Ikke alle bildene må være blinkskudd, noen bilder er der for å bygge opp under historien som fortelles og fungere som pauseinnslag og rolige overganger mellom de sterkeste bildene. Det betyr ikke at dette er dårlige bilder, men det er bilder som kanskje ikke fungerer på egenhånd, men blir levende sammen med andre bilder.

Bildene bør passe sammen og fortelle en historie, og det er viktig å tenke over hvor i serien de forskjellige bildene plasseres. Hun minner også om at man ikke må sende inn den fulle kvoten på 8 bilder, men at det er viktig å redigere stramt.

Ser etter formidlingsverdi
Cecilie Tyri Holt har studert foto på Oslo Fotokunstkole og har en mastergrad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo. Siden 2005 har hun jobbet frilans som skribent og anmelder for en rekke publikasjoner, blant annet Natt&Dag, Kunstforum, Billedkunst, Personae og foto.no.

- I juryeringen av konkurransen ”Årets Fotograf 2011” vil jeg vektlegge de samme punktene jeg ser etter når jeg anmelder en utstilling eller en fotobok, nemlig håndverk og et klart konsept. Jeg er nok litt tradisjonell, og har en forkjærlighet for fotografiske prosjekter som viser til en forståelse av håndverket som ligger bak det fotografiske mediet, både det digitale og det analoge. Jeg ser også etter formidlingsverdi. Hva ønsker fotografen å formidle, problematisere og/eller kommentere – og i hvor stor grad er konseptet og utgangspunktet gjennomført.

Cecilie råder fotografene som deltar i ”Miljørunden” til "å rendyrke et klart konsept, tenke gjennom hva de ønsker å formidle – og gjøre et godt stykke fotografisk håndverk."

Årets fotograf 2011 er et samarbeid mellom Nikon, Epson, Adobe og Cyan :galleri.

Miljørunden er åpen for innsending frem til 15. juni. Les mer om konkurransen og delta her
 -
Terje Thorsen -
Terje Thorsen
Morten Andersen
Goran Jorganovic -
Goran Jorganovic
Elisabeth Aanes
Wegar Berg Gundersen -
Wegar Berg Gundersen
Cecilie Tyri-Holt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu