Fotografiprisen til Rune Johansen

Rune Johansen har fått Fotografiprisen 2011. - Dette har bildene mine fortjent, sier Johansen.
Fotografiprisen 2011 ble tildelt Rune Johansen under en seremoni på Nordic Light i kveld.

- Dette har bildene mine fortjent, uttalte Johansen.

En skjelven og nervøs Johansen takket juryen, forlaget Press og mor og far for prisen, men rettet samtidig en stor takk til menneskene han har fotografert.

- Uten de hadde prosjektet aldri kommet i orden.

Rune Johansen debuterte som fotograf tidlig på 80-tallet, og har hatt over 30 separatutstillinger og gitt ut flere bøker. Han er representert i de fleste viktige museer og samlinger i Norge og siden 2004 har han hatt Statens garantiinntekt for kunstnere.

Sentralt i hans bilder er den nordnorske kulturen, som blir dokumentert gjennom menneskene som bor der og omgivelsene de lever i.

- Rune Johansen har i en årrekke portrettert det særlige nordnorske på sin helt spesielle og utleverende måte. Utleverende i den forstand at vi som betraktere føler at vi kommer menneskene og stedene han avbilder tett inn på livet, uten å være invaderende. Portrettene hans klarer på en mesterlig måte å fortelle en ærlig og troverdig historie om et levd liv, uttaler juryformann Erik Fuglseth i en pressemelding.

Johansens bilder er alle komponert innenfor Hasselbladens kvadratiske ramme. Han kunne fortelle at det nok ikke kommer til å forandre seg med det første.

- Jeg har holdt på med dette prosjektet i 20 år, og har hele tiden fotografert på film med 1/50 sekund og blender 8. Det har jeg gjort i 20 år, og jeg håper å gjøre det i 20 år til.

Johansen la til at han ikke har noe i mot digitalt fotografi, men at magien forsvant med den digitale revolusjonen. Han avsluttet med følgende utsagn:

- Lenge leve det analoge fotografiet!

Dette er andre gang Johansen var nominert til prisen, som er den største fotoprisen i Norge og deles ut av Norske Fagfotografers Fond. Prisen består i år av 100 000 kroner og har tidligere blitt tildelt Morten Krogvold (1989), Knut Bry (1994), Dag Alveng (1997), Kjell Sten Tollefsen (1999), Agnete Brun (2001), Herdis Maria Siegert (2003), Tom Sandberg (2005), Per Maning (2007) og Jonas Bendiksen (2009).
Frank Hesjedal - En glad og fornøyd Rune Johansen
En glad og fornøyd Rune Johansen
Frank Hesjedal
Rune Johansen -
Rune Johansen
Rune Johansen -
Rune Johansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Hugo Charles H.
Gratulerer så masse, Rune! Vel fortjent!
7.5.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu