Bjørn Høgrann minneutstilling i Oslo

Fotograf Morten M. Løberg presenterer et utvalg av Høgranns fotografier fra 1970-tallet og fram til ca. 1995 på Fotografiens Hus i Oslo.
Bjørn Høgrann var opprinnelig bygningsingeniør, men brøt av denne jobbkarrieren og etablerte seg som selvstendig (og selvlært) fotograf i 1973. På det tidspunktet hadde han allerede vært lidenskapelig amatørfotograf i 15 år. Han hadde tilknytning til Oslo Kamra Klubb og den mer radikale bildegruppa Penta 70.

- Bjørn arbeidet nesten hovedsaklig med landskap og natur, og bildene hans ble mer abstrakte etter hvert. På 70-tallet fotograferte han noe portrett, og han hadde et årelagt samarbeid med da nystartede Høvik ballett, et eksperimentelt dansekompani. Bjørn fotograferte vel nær sagt alt bildemateriale Høvik ballett brukte de første årene. Jeg har funnet en eske med sorthvittbilder Bjørn har laget som pressekopier, valgt ut det beste og fått rammet det inn til utstillingen. Dette er typisk sorthvitt reportasjefotografi fra denne tiden, litt harde kontraster og Tri-X korn, forteller kurator for utstillingen, Morten Løberg, til foto.no.

Bjørn Høgrann underviste i fotografi og var aktiv i Forbundet frie fotografer (FFF). I FFF var han et av de første medlemmene og senere styreleder frem til 1979. Arbeidet i FFF, og senere med revisjonen av den nordiske opphavsrettslovgivningen, har til tider overskygget fotografens kunstneriske arbeid. Sjeldent stilte Høgrann ut bildene sin alene, men som regel i samarbeid og samspill med andre fotokunstnere,

- Utstillingen i Fotografiens Hus viser et tverrsnitt av Høgranns kunstneriske produksjon, med hovedvekt på sentrale bilder han skapte på 1980-tallet. På 1990-tallet var han mer engasjert i organisasjonsmessig arbeid og slet også med helsemessige problemer, så produksjonen avtok. Et av hans hovedverk, bildeserien "Dance of Seven Waters" er med på utstillingen, forteller Løberg.

Utstillingen åpner i kveld (3. november) på Fotografiens Hus i Oslo, og henger frem til 27. november.


Bjørn Høgrann -
Bjørn Høgrann
Bjørn Høgrann -
Bjørn Høgrann
Bjørn Høgrann -
Bjørn Høgrann

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu