Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Rough Seas i Fotogalleriet

I Rough Seas ser billedkunstnerne Nina Toft og Hilde Honerud på dagens formidling av nyhetsbilder gjennom media.
Det er spesielt bilder av naturkatastrofer som leveres av privatpersoner til offentligheten via spesifikke nyhetsprogrammer som er i fokus.

- I en tid hvor mediebildet er preget av mange naturkatastrofer, synes vi det har vært interessant å studere bildene nyhetene presenterer for oss. Naturkatastrofer er omfattende situasjoner
ute av kontroll, vanskelige å begripe innenfor billedrammen. Vårt utgangspunkt i arbeidet med dette prosjektet har vært en tese om at bildet tømmes for konkret innhold, i et jag etter formidlingen av tilstedeværelse og autensitet, forteller Nina Toft, en av kunstnerne bak prosjektet, til foto.no.

Rough Seas er også en referanse til den engelske maleren J.M.W. Turner, og spesielt maleriet Rough Sea. Maleriet er et av Turners mest representative, og formidler naturens storslagenhet sublimt og romantisk.

- Som det påpekes av mange kunsthistorikere, er Turners arbeider også en refleksjon og et uttrykk for menneskets følelser. Det er spesielt her arbeidene i utstillingen finner sin rette kontekst: den private opplevelsen og opptaket, samt den påfølgende offentlige publiseringen av bilder fra naturkatastrofer er fremdeles et uttrykk for den simultane frykten for og tiltrekning til naturen. TOFT l HONERUD har også ytterligere abstrahert og estetisert bilder fra ulike katastrofer, men de har hentet dem fra internett og nyhetsprogrammer som for eksempel CNN iReport eller andre programmer som fremmer ”citizen journalism”, skriver Fotogalleriet i en pressemelding.

Billedkunstnerne Nina Toft og Hilde Honerud er naturligvis opptatt av kamerabaserte bilders rolle i samfunnet.

- I et samfunn som er gjennomsyret av bilder dukker det til stadighet opp situasjoner hvor vi må lese og tolke bilder, og det er merkelig hvor lite bevisst man er denne tolkningsprosessen. Prosjektet vårt diskuterer bildet fra et kunsthistorisk perspektiv og fra et nyhets/presseperspektiv, og det er et ønske for oss å formidle utstillingen til begge fagfelt, forteller Toft.

Utstillingen på Fotogalleriet er basert på et arkiv av videoklipp som Nina Toft og Hilde Honerud har satt sammen fra naturkatastrofer som er blitt publisert i nyhetene.

- Det påfallende ved disse emosjonelt ladede videoene er at når de blir tatt ut av konteksten
formidler de ingen historie, og de bærer ikke med seg noen mening. Vår arbeidsmetode med dette arkivet har vært å bryte ned materialet til sine enkelte bestanddeler, ved å skille lyd og bilde og trekke ut stillbilder fra video. I presentasjonen av prosjektet sammenstiller vi bilder fra ulike hendelser på nye måter for å skape et nytt rom. Vi frigjør bildene fra den opprinnelige
konteksten, for å åpne opp for nye narrativer.

I forbindelse med utstillingen inviteres det også til det tverrfaglige seminaret 'Virkelighetens Integritet /The Integrity of Reality' 10. januar 2012. Seminaret vil undersøke og diskutere tematikken i utstillingen ved å inviterere eksperter fra kultur- og journalistikkfeltet. Seminaret vil foregå i samarbeid med Kunstakademiet / Kunsthøgskolen i Oslo, NISS - Nordisk Institutt for Scene og Studio (avd Visuell Kunst), Oslo og Institutt for journalistikk og mediefag, Høgskolen i Oslo og Akershus.

Utstillingen 'Rough Seas' åpner på Fotogalleriet torsdag, 10 november, 19.00-21.00.
TOFT I HONERUD - Rough Seas ( 2011), Destructive Tornado near Jackson, MS
Rough Seas ( 2011), Destructive Tornado near Jackson, MS
TOFT I HONERUD
TOFT I HONERUD - Rough Seas ( 2011),  Tornado Outbeak - Missisippi - Alabama
Rough Seas ( 2011), Tornado Outbeak - Missisippi - Alabama
TOFT I HONERUD
TOFT I HONERUD - Rough Seas ( 2011),  We´re in the Tornado
Rough Seas ( 2011), We´re in the Tornado
TOFT I HONERUD

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu