Flyktige motiver

Ørn forlag er klar med den første læreboken i Norge i fuglefotografering.
Fuglefotografering er kanskje den mest populære sjangeren innen naturfotografi i Norge og Norden. Da var det på tide med en egen lærebok om sjangeren. Bak boken 'Flyktige motiver' står Christian Tiller og Terje Kolaas.

Tiller har vært aktiv fuglefotograf og feltornitolog siden 1980-tallet. I en årrekke har han holdt foredrag og skrevet artikler om fugler og fuglefotografering. Tillers fotografier er publisert i en rekke bøker og tidsskrifter både nasjonalt og internasjonalt.

Terje Kolaas er medlem av Norsk Ornitologisk Forening og har vært aktiv fuglefotograf siden 1989. Han er en av Norges mest kjente fugle- og fotoguider. De senere årene har hans bilder prydet forsidene på flere nasjonale og internasjonale tidsskrifter.

Bokens målgruppe er fuglekikkeren med kamera rundt halsen og fotointeresserte som liker å ta bilder av fugler. Med andre ord: en veldig stor gruppe fotografer, og også en gruppe hvor veldig mange trenger gode tips på veien. For det er ikke til å stikke under en stol, i alle fall i denne skribentens øyne, at det er en uendelig lang rekke av veldig kjedelige bilder av fugler. Det er et godt utvalg av disse i 'Flyktige motiver' også, men heldigvis er det også en rekke bilder som er mer enn en intetsigende avbildning av en fugl.

Når det er sagt, så er det for veldig mange en stor glede i å fange et portrett av en av de mange fugleartene man kan treffe på ute i naturen. Dette er også noe man bør beherske (teknisk) for at man lettere skal kunne ta steg videre hvor kreativiteten slippes løs og de unike situasjonene lettere kan fanges.

Man må ha et grunnlag. Og det er nettopp det man får (teoretisk) i boken 'Flyktige motiver'. Og boken gir ikke bare grunnlag, men den inspirerer også til å ta skrittene videre til der kreativiteten slippes enda mer løs. Likevel skulle undertegnede ønsket at forfatterne (fotografene) i boken hadde vist enda flere bilder på bekostning av det man tradisjonelt forbinder med fuglefotografering.

Gjennom nesten 300 sider tar forfatterne leseren med på en fuglefotografisk reise. Det er kapitler som blant annet tar for seg 'det grunnleggende', 'utstyr', 'eksponering', 'skarpe bilder', 'bildekomposisjon', 'kom innpå fuglene', 'fotoetikk', 'digital arbeidsflyt', og 'bilderedigering'.

I kapittel 11 i boken går forfatterne gjennom hver enkelt artsgruppe som finnes i Norge. Sentral informasjon presenteres som tid og sted, feltmetode og motivtips. Jeg er sikker på at denne delen av boken vil være svært nyttig for alle, om du er en erfaren fuglefotograf eller har lang erfaring.

Gjennom hele boken skinner det klart og tydelig gjennom at forfatterne er kunnskapsrike, har lang erfaring og ikke minst at de elsker å fotografere fugler. Sine faglige kvalifikasjoner klarer de på en god og pedagogisk måte å formidle i boken 'Flyktige motiver'. Dette er en bok som alle som driver med fuglefotografering vil finne til stor nytte, både nybegynnere og proffer.

Boken kan bestilles i de fleste bokhandlere eller hos forfatterne på kolaas@dintur.no


Bokens hjemmeside
 -
Terje Kolaas -
Terje Kolaas
Christian Tiller -
Christian Tiller

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu