Fem tips til julen

Litt ekstra fritid denne julen? Her er fem tips til deg som vil bruke tiden på foto.
Julen er her nok en gang og for mange betyr dette en rekke fridager med lite å gjøre. Med andre ord, en perfekt mulighet til å dyrke fotointeressen! Under får du fem tips til ting du kan gjøre denne julen.

1. Se en utstilling
Er du en av dem som alltid tenker at du skal gå på utstilling, men aldri har tid? I julen har du sjansen, mange utstillinger nemlig åpent også disse dagene. Under får du en oversikt over fotoutstillingene som holder åpent denne julen.

Preus museum viser for tiden utstillingene Jølster av Oddleiv Apneseth, Bildet forteller og den faste utstillingen En fotohistorie. Skulle du ha lyst til å ta turen til Horten i julen, så holder museet åpent 27-30.desember.

Nobels Fredssenter kan du se to utstillinger av Espen Rasmussen. Utstillingen Transit handler om flyktninger i dag. Les mer om Transit her. I utstillingen SHEROES har han fulgt de tre fredsprisvinnerne Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman med kamera over flere dager. Les mer om utstillingen her. Nobels Fredssenter holder åpent 26-30.desember og har gratis adgang ut året.

Nasjonalbiblioteket i Oslo viser for tiden utstilingen Norske polarheltbilder. Utstillingen viser bilder av norske polarhelter, og forteller historiene bak dem. Nasjonalbiblioteket holder åpent alle dager unntatt julaften og nyttårsaften. Utstillingen vises imidlertid også her: http://www.nb.no/polarheltbilder/index.php

For litt andre impulser, kan et besøk til gode gamle Nasjonalmuseet være på sin plass. I disse museene vises for tiden en utstilling om Byen og Blindern (Arkitekturmuseet), Moderne mestere fra Sveits (Nasjonalgalleriet) og Formløshetens wunderkammer (Museet for samtidskunst). Alle museene holder åpne 27-30.desember.

Perspektivet museum i Tromsø kan du se Jonas Bendiksens to prosjekter Satellitter og Steder der vi bor. Les om utstillingen her: Jonas Bendiksen i Tromsø. Perspektivet museum holder åpent 27-30. desember.

Se en oversikt over flere utstillinger i vår utstillingsguide

2. Delta i en konkurranse
Deltakelse i fotokonkurranser er en fin måte å eksponere seg selv, og få arbeidet sitt vurdert av en jury. For ikke å glemme sjansen til å vinne store premier! Mange fotokonkurranser har innsendingsfrist på nyåret, og under får du en oversikt over noen av dem.

Allerede 4. januar går fristen for å delta i konkurransen Sony World Photography Awards ut. Denne konkurransen er delt i to, hvorav en del er åpen for profesjonelle fotografer og den andre er åpen for amatører og entusiaster. Du kan sende inn bilder i flere kategorier, inkludert arkitektur, natur og reise.

5. januar er siste frist for å delta i konkurransen International Street Photography Awards. Bildene kan være tatt hvor som helst i verden de siste ti årene, men kan ikke være arrangerte.

6. janaur går fristen for å delta i den mest prestisjetunge konkurransen for dokumentarfotografer ut. World Press Photo inviterer profesjonelle fotografer til å sende inn bilder i katgorier som sports, daily life og portraits.

Frem til 8. januar kan du delta i FEP European Fine Art of the Year Award 2011, arrangert av Federation of European Photographers. Du kan sende inn opp til 3 bilder.

15. januar går fristen ut for å delta i Nordic Nature Photo Contest i regi Natur & foto. Her kan du delta i flere kategorier.

Leicas Oskar Barnack Award har ennå ikke åpnet for innsending, men det kan allikevel være verdt å begynne å tenke på det dersom du ønsker å delta. Alle bidrag må være levert mellom 16. januar og 1. mars 2012.

Se flere konkurranser på vår konkurranseside

3. Bli inspirert
De færreste går rundt med ideer i hodet hele tiden. Noen ganger uteblir rett og slett inspirasjonen og de gode bildene. Men heller enn å vente på at inspirasjonen skal slå ned som lyn fra klar himmel, bør du selv søke den opp.

Gå en tur og hold øynene åpne. Se en film og legg merke til hvordan den er filmet. Fordyp deg i fotobøker i nærmeste bibliotek eller bokbutikk. Snakk med folk. Les avisa. Ta en tur innom bildepresentasjonene på denne siden for å se hva slags bilder som vinner konkurranser. Involver deg i bildegalleriet på foto.no eller andre nettsteder og se hva andre holder på med. Og nå som det nærmer seg slutten på året lager bildebyråer og nettsteder lister over årets beste bilder. Se på dem, og tenk over hvorfor akkurat disse bildene blir ansett som årets beste:

Her er Reuters beste 2011-bilder. Her er Getty Images sine. Dette er årets bilder fra The Associated Press. Herer årets beste bilder i Aftenposten. Årets bilder i The Telegraph. Årets bilder i Life Magazine. Årets bilder i Vanity Fair

4. Ta bilder
Høytid er fototid. Mange fotograferer nærmest utelukkende ved spesielle anledninger, som ferier, bursdager og høytider. Men sett deg som mål å ta mer enn bare tradisjonelle familiebilder denne julen.

Gå ut i mørket med stativ og lang lukkertid, bruk julelys som belysning, fotografer fyrverkeriet på nyttårsaften, prøv deg på matfotografi eller lag dokumentariske bildeserier av festlighetene som foregår. Lek med lyssetting, forskjellige kameraer og motiver. Se verden fra en ny vinkel, gi deg selv et tema, bestem deg for et prosjekt som du skal gjennomføre i 2012, eller la målet være å mestre minst en ny ting denne julen!

5. La deg underholde - og lær noe nytt
Noen ganger trenger man rett og slett bare en pause. Og nettet er spekket med både underholdning og informasjon for enhver fotograf. Her har vi samlet et knippe videoer om litt av hvert, til informasjon, inspirasjon og fornøyelse.

her kan du høre Albert Watson fortlle om sine mest kjente bilder, blant annet nakenbildet av Kate Moss fra 1993.



I denne filmen kan du se hvordan Scott Schulmann, bedre kjent som mannen bak bloggen The Sartorialist, jobber.



Bli med på en rundtur i Ansel Adams mørkerom.



Hvem ville vunnet i en krig mellom Canon og Nikon? Noen filmskapere har tatt dette evige spørsmålet litt for bokstavelig, og laget filmen Double Exposure: Canon vs Nikon, der de to kameraene virkelig er i krig.



Har du lyst til å sette i gang med et litt større prosjekt, kan jo denne versjonen av en Rube Goldberg-maskin være noe å etterligne. Firmaet 2D Photography brukte seks måneder på å konstruere oppsettet, som hittil har blitt sett mer enn 3 millioner ganger på Youtube.




God jul!
Lars Tunbjörk - Midtsommer i Räthvik, 1988
Midtsommer i Räthvik, 1988
Lars Tunbjörk
Fra utstillingen Bildet forteller på Preus museum
Anders Beer Wilse - Roald Amundsen, Svartskog, 7.3.1909.
Roald Amundsen, Svartskog, 7.3.1909.
Anders Beer Wilse
Fra utstillingen Norske polarheltbilder på Nasjonalbiblioteket
leonid_tit/shutterstock -
leonid_tit/shutterstock
Julelys kan gi spennende lyssetting.
rozbyshaka/shutterstock -
rozbyshaka/shutterstock
Fyrverkeri - et populært motiv. Ikke uten grunn.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik R.
Denne artikkelen var en fin julegave :) tusen takk!
27.12.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu