Fotoåret 2011

Vi ser tilbake på foto(.no)-nyhetene som provoserte, gledet og inspirerte mest i året som gikk.
2011 har vært et innholdsrikt år i fotoverdenen, på flere måter. Sølve Sundsbøs bilder av kongefamilien ble gjenstand for mye kritikk, en norsk naturfotograf ble tatt for omfattende juks og to anerkjente fotografer mistet livet i Libya. Samtidig har det blitt utgitt flere gode fotobøker og det har blitt arrangert suksessrike festivaler, utstillinger og konkurranser. Vi tar et tilbakeblikk på noen av de største fotonyhetene i 2011.

Ny konkurranse og fotomesse
1. januar braket den nye konkurransen Årets fotograf 2011 løs. Over seks runder i hele 2011 har foto.no-medlemmer kjempet om store premier og en utstilling. I første runde var temaet Fritt motiv, og Nina C. Krogh gikk av med seieren med bildet "Full storm". Juryen, som besto av Stig Marlon Weston, Henrik Lindahl og Frank Hesjedal, beskrev bildet slik: "Dette bildet blir sittende igjen i hukommelsen. Komposisjonen gir både bevegelse og energi samtidig som det er en dempet stillhet i beskrivelsen av situasjonen."

I januar ble Fotomessen på Lillestrøm arrangert, med fotoutstillinger, foredrag og utstyrsnyheter. Der møtte vi blant annet Sveriges beryktede "flickfotograf" Bingo Rimer som med et stort smil kunne fortelle om sin nye og svært utleverende selvbiografi.

Kongebilde-slakt
Årets første kontrovers, og også årets største målt i antall lesere på denne nettsiden, var de nye kongebildene. Tatt av Sølve Sundsbø, ble de først skrytt opp i skyene i nasjonal media. Men 26. januar braket kritikken løs. Hans Jørgen Brun og Paul Bernhard gikk hardt ut mot komposisjonen, lyssettingen, oppstillingen og anatomien.

- Dette er en type oppdrag han ikke behersker, var den nådeløse konklusjonen.

De neste ukene fulgte innlegg på foto.no fra Magnar Fjørtoft, Isidor Åstrøm, Eivind Røhne og Rolf-Ørjan Høgset. Alle hadde sine meninger om kongebildene, og diskusjonene gikk hett for seg i ;forumet.

Storm rundt konkurransevinnere
Årets World Press Photo-vinner skapte som forventet storm også denne gangen. Jodi Bieber ble tildelt prisen for et bilde av en afghansk kvinne som hadde fått nesen og ørene skåret av. I februar diskuterte vi om bildet var politisk propaganda?

I løpet av en travel uke i mars ble Årets bilde delt ut, Dok 11 ble arrangert og årets Gullsnitt-vinnere ble kåret. Sistnevnte ble kilde til en aldri så liten kontrovers, da det ble kjent at lederen for Gullsnitt-komiteen også vant førstepris i en av kategoriene. Vi stilte spørsmålet om dette var en uheldig rolleblanding, mens Paal Audestad uttalte at Gullsnitt var en pussig opplevelse.. På Dok 11 gjestet blant annet Eugene Richards og Carolyn Drake.

To fotografer mistet livet
I påsken slo en tragedie ned i fotoverdenen. 20. april ble de anerkjente fotojournalistene Tim Hetherington og Chris Hondros drept i Libya, mens Michael Christopher Brown og Guy Martin ble såret. De to sistnevnte overlevde, men tapet av de to andre rystet en hel fotoverden. I desember intervjuet vi Michael Christopher Brown om Hipstamatic-bildene hans fra Libya.

Konkurransevinnere og festival
I april ble Terje Angeltveit tildelt førsteplassen i årets andre runde av Årets fotograf, der temaet var landskap. Angeltveit vant med bildet Kirkegård, som juryen, som besto av Ingrid Nilsson, Leif Preus og Jan Erik Wessel, beskrev som "et surrealistisk motiv med mange muligheter for tolkning."

I mai ble Nordic Light 2011 arrangert. Der møtte vi Gered Mankowitz som fortalte om sitt liv som rockefotograf og Ragnar Axelsson som imponerte et helt festivalpublikum med sine sort/hvitt-bilder fra Grønland. Under festivalen ble også Rune Johansen tildelt den meget velfortjente Fotografiprisen 2011.

I juni ble CF Salicath kåret til vinner av tredje runde av Årets fotograf, der temaet var Miljø. Salicath vant med bildeserien "Folken," tatt i Stavanger. Juryen, som besto av Morten Andersen, Cecilie Tyri Holt og Elisabeth Aanes, beskrev serien som "gjennomført fra A til Å og gir et godt innblikk i det frivillige livet på Folken."

Tragedien rammet
En stille sommer ble brutalt avbrutt da tragediene rammet Oslo og Utøya. I etterkant av angrepene skrev Knut Førsund om fotografiets mange fasetter og stilte spørsmål ved hvordan fotografene og redaksjonene opptro under og etter tragedien. Medlemmer på foto.no markerte den grusomme hendelsen ved å fylle bildegalleriet med bilder av roser og tomme Oslo-gater.

Drømmende vinnerbilde og Visa pour l'Image
Ingrid Styrkestad ble i august tildelt førsteprisen i fjerde runde av Årets fotograf 2011, der temaet var portrett. Juryen, som besto av Morten Krogvold, Marcel Leliënhof og Isidor Åstrøm, beskrev bildet slik: "Dette bildet er det noe drømmende over, og det er en historie der som vi må dikte selv. Vi har lyst til å se mer og vi har lyst til å være der."

I månedskiftet august/september ble verdens største festival for dokumentarfotografi avholdt. Foto.no var til stede på Visa pour l'Image i Perpignan og møtte Felix Features, Bertrand Gaudillére og Alvaro Ybarra Zavala.

Tatt for juks
I mai ble norske Terje Hellesø kåret til årets svenske naturfotograf. Men æren ble kortvarig. I september ble det avslørt at flere av bildene hans var manipulert. Hellesø hadde funnet bilder av gaupe på internett og limt inn i sine egne naturfotografier. Det norske naturfotomiljøet og foto.nos lesere uttrykte sin skuffelse i en artikkel og i forumet.

I oktober ble Espen Mortensens bilde "Barn i Havana" kåret til vinner av femte runde av Årets fotograf 2011. En jury bestående av Knut Bry, Terje Bringedal og Bjørn Moholdt mente at bildet "viser liv, glede og reiseglede. Det viser det virkelige liv, og er ikke arrangert eller oppstilt."

I november ble det satt ny rekord på salg av fotografi på auksjon, da Andreas Gurskys bilde "Rhein II" solgte for 24 millioner norske kroner på Christie's i New York. Salgssummen skapte store debatter verden rundt.

Første norske på Fotografiska
I desember kunne vi fortelle at Margaret M de Lange som første norske fotograf skal stille ut på Fotografiska i Stockholm. I prosjektet "Surrounded by Noone" har de Lange fotografert venner, familie og fremmede gjennom tre år, og resultatet er rått, utleverende og imtimt. "Surrounded by Noone" er også utgitt i bokform med forord av Arno Rafael Minkkinen.

Flere gode fotobøker
"Surrounded by Noone" var langt fra den eneste fotoboken av høy kvalitet som ble utgitt i år. Den kanskje mest etterlengtede av de alle var boken om Kåre Kivijärvi, som kom i februar. “Kåre Kivijärvi – Fotografier 1956-1991” var et resultat av flere års arbeid ved redaktør og kurator Kristin Aasbø og ble av vår anmelder kalt "en sterk kjærlighetserklæring til melankoliens stormester".

Begeistret ble vår anmelder også av boken Transit, som ble gitt ut i mai. Espen Rasmussens første bok ble beskrevet som en "informerende, dokumenterende og vakker bok som burde bli pensum i skoleundervisningen så tidlig som mulig."

I november ble en annen stor fotograf hyllet med en retrospektiv utgivelse av imponerende kaliber. Boken Tom Martinsen - Fotografier satte følelsene i sving hos vår anmelder. "Jeg får en ro over meg når jeg sitter med denne boken, den åpner opp, den viser meg noe av hva som er der ute," skriver han og avslutter med "’Tom Martinsen – Fotografier’ er intet annet enn en fotografisk kraftsalve. Den bør ha en naturlig plass i enhver bokhylle, og ikke bare hos dem med en interesse for foto."

Norske fotografer har også gjort det skarpt i flere fotokonkurranser. To norske fotografer fikk hederlig omtale i årets Sony World Photography Awards, fire norske fotografer fikk hederlig omtale i årets Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year Awards, en norsk fotograf fikk hederlig omtale i Travel Photographer of the Year, mens Knut-Sverre Horn fikk førsteplass i landskapskategorien og tre andre norske fotografer fikk hederlig omtale i konkurransen European Wildlife Photographer of the Year.

Femten år med foto.no
I desember kunne vi også opplyse at foto.no har fylt femten år. Som landets eldste fotonettside har vi opplevd mye i løpet av disse årene, men har våre brukere å takke for at vi fortsatt er her. Nå håper vi på mange flere gode år, og ønsker samtidig alle våre brukere et godt nytt år!
Stocksnapper/Shutterstock -
Stocksnapper/Shutterstock
Vi tar et tilbakeblikk på fotonyhetene i 2011
 -
Ny konkurranse startet opp i januar.
 -
Kongebildene ble gjenstand for diskusjoner.
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Rune Johansen fikk Fotografiprisen 2011 på Nordic Light
 -
Nyheten om Terje Hellesøs bildejuks rystet og skuffet et helt fotomiljø
 -
Flere fotobøker av høy kvalitet ble gitt ut.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu