Norge rundt med Rune Johansen

Rune Johansen har gjort suksess med bilder av særnorske interiører og personer. I en ny utstilling viser han frem sine nye landskapsbilder.
- Utstillingen heter Nyere arbeider, men jeg lurer litt på å kalle den Norway isteden. Norge. Det er jo bilder fra nesten hele Norge, forteller Rune Johansen.

Vi står inne i utstillingslokalet på Galleri K på Skillebekk i Oslo, der han skal åpne sin tredje separatutstilling i dette galleriet. Bildene er stilt opp på gulvet, for en siste gjennomgang av rekkefølgen de skal vises i. Han peker på det første bildet og mener det beskriver utstillingen godt. Motivet er av en figur med norsk flagg stikkende ut og uten ansikt. For Rune Johansen mener vi nordmenn har mistet særpreget og at det er så likt overalt.

- Vi holder på å miste ansiktene våre, men skal liksom fortsatt være norske. Jeg har alltid vært en bygdas talsmann og bildene mine er en stille protest. Jeg er jo jævla glad i landet, men det er min oppgave som kunstner å si fra om noe er skjevt.

Særnorske motiver
I tjue år har Rune Johansen reist rundt på jakt etter det særnorske, det spesielle og det som er litt annerledes. Det bærer utstillingen preg av. Her møter vi mannen som har jul 365 dager i året og har tatt patent på en musefelle som ikke skader musa. Et annet sted henger et bilde av Kong Haakon foran en mønstrete tapet. Det er forlatte hus i vakre landskap. En rotete bokhylle full av krigslitteratur.

Bildene har truffet langt inn i folkesjela og har gitt Johansen muligheten til å jobbe som kunstner på heltid. I fjor ble han også tildelt den prestisjetunge Fotografiprisen. Suksessen forklarer han med at han har konsentrert seg om nærmiljøet.

- Når du går inn i den nære hverdagen og treffer, så treffer du så inn i helvete. Og disse bildene treffer alle likt, enten de er 3 eller 90, sier Johansen.

Har funnet roen i landskapet
Det eldste bildet i utstillingen er fra 1996, men de fleste er nyere arbeider. Noe er hentet fra boken Glade jul, som ble gitt ut i 2010. Noe er helt nytt og har aldri vært vist før. Blant dem er et utvalg landskapsbilder, der motivene spenner fra det abstrakte til det dramatiske og det vakre. Johansen har funnet roen i det norske landskapet.

- Jeg er sliten av å besøke folk, forteller han.

- Nå vil jeg slappe litt av. Det er behagelig å fotografere landskapsbilder. Og det er jo vakkert.

- Utstillingene er verket
Johansen har gitt ut en rekke populære fotobøker, men det er ikke dette som er hovedverkene hans, forteller han.

- Bøkene er bare skissebøker. Det er utstillingene som er verket, sier en spent og lettere nervøs Rune Johansen.

Utstillingen "Nyere arbeider" åpner på Galleri K 13. januar kl 19. og varer frem til 5. februar.

Les også:
Fotografen - Rune Johansen
Fotografiprisen til Rune Johansen
Glade jul fra Johansen
Norske Sjøfolk
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Rune Johansen - 17. mai på Herøy, 2008
17. mai på Herøy, 2008
Rune Johansen
Rune Johansen - Fra hav til himmel, 2008
Fra hav til himmel, 2008
Rune Johansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Dino M.
På tide med en liten pause Rune?
14.1.2012
Martin H.
Gjesp..
13.1.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu