Alice in Wonderful

Med hviskende bilder viser Øyvind Hjelmen sitt nye prosjekt "Alice in Wonderful' på Galleri Giga på Stord.
Alice in Wonderful er en dialog med forfatter og fotograf Lewis Carrolls tid og univers. Det er en moderne historie fortalt med tradisjonell teknikk: godt gammeldags mørkeromsarbeid. Helt digitalfritt (ja, kanskje bortsett fra bildene publisert i denne artikkelen, men det teller ikke...)

Tittelen på prosjektet fikk Hjelmen av en god venn da de diskuterte animerte filmer.

- I 6 måneder lå tittelen i underbevisstheten før det begynte å skje noe. I løpet av 4-5 uker laget jeg 4-5 bilder, og det gikk plutselig opp for meg at dette var "Alice", forteller Hjelmen.

Siden jobbet han målrettet med prosjektet. 80% av bildene er planlagt og med modeller som poserte. Resten er stilleben.

Fotografier som objekt
- For meg er det også interessant å legge vekt på fotografiet som objekt i vår digitale verden der de aller fleste bildene vi ser er på en skjerm. Bildene i Alice in Wonderful er laget for å være objekter. De skal kunne kjennes på, føles og luktes.

Referansen til Lewis Carroll er åpenbar, og Hjelmen ønsker å gjenskape en følelse av fotografier eller postkort fra 1800-tallet. For å få frem ujevnt fremkalte områder i bildeflaten, er bildene behandlet på en røff måte i fremkallingsprosessen. Kantene er revet for hånd, og ikke kuttet.

Men selve historien er ikke om Carrolls Alice. Hjelmen sin historie handler om en moderne og voksen Alice, ikke et barn. Selve historien er det opp til betrakter å finne ut av.

Beskjedent format
I motsetning til de fleste fotografier man ser på gallerivegger, satser Hjelmen som vanlig på et beskjedent format, denne gangen 12,5 x 16 cm.

- Det intime formatet utfordrer betrakter til å roe ned tempoet, gå nærmere og ta seg tid til å gå inn i fotografiets verden. Det er en motreaksjon til de store, fargerike og ofte bråkete bildene som omringer oss. For meg er det viktig å finne en roligere måte å uttrykke meg på. Bildene mine roper ikke, de hvisker.

Mørkerommets magi
Øyvind Hjelmen bor og arbeider på Stord, og har arbeidet med fotografi som kunstnerisk uttrykksmiddel i mer enn 20 år. Hans arbeider har vært utstilt i Europa, Russland og USA, og er innkjøpt av blant annet Museum of Fine Arts i Houston, USA, og Centro Internazionale di Fotografia Scavi Scaligeri i Verona, Italia. Som billedkunstner har han føttene godt plantet innenfor det tradisjonelle fotografiet, mens han som kommersiell fotograf jobber digitalt.

- Grunnen til at jeg jobber filmbasert, er fordi jeg elsker prosessen. Jeg elsker sølvet og lysets magi. Jeg elsker mørkeroms-lukten, følelsen av fotopapiret, det røde lyset, den røde vinen og all den fantastiske musikken som hjelper meg å skape de følelsene jeg leter etter i negativer og positiver.

I 2011 ga Hjelmen ut den kritikerroste boken Elsewhere. Siden den gang har Hjelmen blant annet jobbet med Alice, men også noen andre prosjekter som ennå ikke er ferdigstilt.

Utstillingen Alice in Wonderful åpner førstkommende lørdag kl. 1300 av professor i kunsthistorie Gunnar Danbolt.

Anmeldelse Elsewhere

Hjelmens hjemmeside
Øyvind Hjelmen - Alice #1
Alice #1
Øyvind Hjelmen
Øyvind Hjelmen - Alice #5
Alice #5
Øyvind Hjelmen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Steinar B.
Jeg liker overraskende godt mørkeromsakrobatikken fotografen har gitt seg ut på her. Linjene skaper virkelig stemning og styrker komposisjonen i bildene. Jeg synes særlig #10 er vellyket i så måte. Dette ser lekende og spontant ut selv om det helt klart egentlig er et presist uttrykk som det ligger mye arbeid bak - et kjennetegn på en begavet kunstner.
2.2.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu