Fotografi valgfag i Colombia

Høsten 2012 starter Oslo Fotomaraton opp fotografi som valgfag for 20 elever i byen Pasto i Colombia.
- Fotografi er utenfor den vestlige verden stort sett forbeholdt de ressurssterke. Gjennom valgfagsprosjektet vi skal starte opp, gir vi marginalisert ungdom i Colombia en anledning til å oppleve gleden ved å ta bilder, forteller ansvarlig for prosjektet Terje Abusdal til foto.no.

Målet med prosjektet er å gi marginalisert ungdom en anledning til å utfolde seg kreativt og ha det gøy sammen.

- Selvsagt hadde det vært stas om noen ble ekstra tent og etter hvert kunne benytte kunnskapene til å livnære seg som fotograf.

Paramilitære grupperinger og narkotikakartellene er veldig aktive i Pasto-regionen som ligger sørvest ved grensen til Ecuador. Som konsekvens har mye av sivilbefolkningen blitt tvunget fra sine landområder og flyktet inn til byene. Mottakelsen de internt fordrevne flyktningene får i byene er blandet. Som oftest er de svært fattige og mange av dem ender opp som narkotikamisbrukere og prostituerte.

- Elevene på skolen vi skal samarbeide med er barn av internt fordrevne flyktninger som nå skal gis en mulighet til å lære et fag vanligvis forbeholdt de ressurssterke i Colombia. Målet er at noen av dem viser nok interesse og talent til å kunne få inntekter som fotograf etter endt skolegang.

For valgfagsprosjektet har Oslo Fotomaraton valgt å samarbeide med bistandsorganisasjonen Bistand for barn og skolen Centro Educativo y de Protección Maria de Nazareth. Skolen har ca. 500 elever og drives av Søster Regina Ines.

- Søster Regina Ines er opptatt av at barna som kommer fra de marginaliserte gruppene skal få en reell mulighet til å lære seg et yrke slik at de står bedre rustet når de skal ut i arbeidslivet. Slik det er i dag har elevene tilbud om yrkesopplæring innen blant annet søm, hagebruk, trearbeid og baking.

Tanken er å utvide det yrkesfaglige skoletilbudet ved å gi 20 elever mulighet til å studere fotografi i ett til to semester. Elevene vil få en grunnleggende opplæring i å ta bilder og en innføring i hvordan de kan tjene penger på yrket. I tillegg til undervisningen jobbes det med å få til en studietur til fotomuseet i Bogotá. Oslo Fotomaraton håper at minst to av elevene viser nok interesse og talent til å kunne få inntekter som fotograf etter endt skolegang.

Terje Abusdal jobber selv i organisasjonen Bistand for barn, i tillegg til at han er en av to som arrangerer Oslo Fotomaraton. Det var derfor naturlig for Oslo Fotomaraton å bruke en allerede etablert kanal når de inngikk partnerskap. Skolen i Colombia har hatt et tett samarbeid med Norge i over 20 år, og lokale lærerkrefter innen foto er hentet inn fra fagskolen i Pasto

- Når det gjelder det faglige er ikke alt avklart ennå, men vi håper å få lov til å delta i utformingen av opplegget. Blant annet ønsker vi et fokus på dokumentarfoto, ettersom dette kan gi et unikt innblikk i hverdagen til internt fordrevne flyktninger i dette området - sett fra deres eget ståsted. Men det er viktig å presisere at dette bare er ønsker, vi kommer ikke til å legge betingelser for bruken av utstyret utover at de skal få en innføring i faget. Det viktigeste er at de lærer å bruke kameraene og at de får glede av det. Resten er bare en bonus.

For at Oslo Fotomaraton skal få til dette trenger de å samle inn 20 kameraer til skolen. De appellerer derfor først og fremst til deltagere på fotomaratonet, men også andre, om å rydde i gamle skap og vurdere å gi bort kameraer som ikke lenger brukes. Følgende er de på jakt etter:

- Kameraer med minimum 6 megapiksler. Helst speilrefleks med objektiv. Minnekort, batteri og lader må følge med.
- Objektiver
- Pengedonasjoner er velkomne og vil gå uavkortet til finansiering av utstilling og elevenes studietur til Bogotá.

For mer informasjon, kontakt:
Terje Abusdal
Mobil 41 62 63 37
Epost terje.abusdal@gmail.com

Offisiell hjemmeside:
www.blanko.no/fotomaraton;Link tittel her

Om Oslo Fotomaraton
Oslo Fotomaraton er en sosial fotokonkurranse for entusiaster på alle nivåer. Konseptet er enkelt, men krevende: Ta tolv bilder på tolv utdelte temaer på tolv timer. Arrangementet har blitt en umiddelbar publikumssuksess med over 100 deltakere begge årene det har blitt arrangert. I august 2012 arrangeres Oslo Fotomaraton for tredje gang.

Verdens første fotomaraton fant sted i Madrid i 1985. 2500 mennesker deltok i en konkurranse som gikk over et helt døgn. Siden har fotomaraton blitt arrangert mange steder rundt om i verden, og avholdes årlig blant annet i Berlin og København. Det har også vært arrangert i Oslo tidligere, men det hadde gått en del år siden forrige gang da det på nytt ble blåst liv i tradisjonen.

Oslo Fotomaraton arrangeres av amatørfotografene Terje Abusdal og Anders B. Bisgaard. Arrangementet finansieres gjennom deltakernes påmeldingsavgift og enkelte sponsorbidrag. Det er et ikke-kommersielt arrangement som har som formål å gi fotointeresserte i alle aldre og på alle nivåer en sosial dag hvor kreativitet og fotoferdigheter dyrkes.
Lars Just - Terje Abusdal
Terje Abusdal
Lars Just
Kristin Østerhus - Oslo Fotomaraton starter fotografi valgfag i Colombia
Oslo Fotomaraton starter fotografi valgfag i Colombia
Kristin Østerhus
Det er ikke alle som får oppleve gleden av å ta bilder. Utenfor Norge og den vestlige verden er fotografi en aktivitet stort sett forbeholdt de ressurssterke. Dette ønsker Oslo Fotomaraton å gjøre noe med.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu