Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

”Om hundre år er allting glemt?”

På Fotografiens hus er Knut Andresen aktuell med utstillingen ”Om hundre år er allting glemt?” som viser fotografier fra de tomme bygningene på Lier psykiatriske sykehus.
En rekke fotografer er og har vært interessert i de forlatte bygningene på Lier psykiatriske sykehus i Buskerud. Blant urbane utforskere (urban explorers) har det vært et av de gjeveste foto-objektene i Norge. Inntil nylig kunne man i bygningene finne møblement og annet inventar som vitner om en historie, mange historier - med dype personlige tragedier.

Det er denne innsiden Knut Andresen har fotografert. Helt siden fotografen leste Ingvar Ambjørnsens debutroman ”23-salen” på midten av 80-tallet, har stedets mørke historie fascinert han. Da fotografen fikk muligheten til å besøke Lier, var det naturlig å ta med et fotografiapparat for å dokumentere.

Lier Asyl stod ferdig i 1926 med sju praktfulle bygninger i naturskjønne omgivelser. Fire av byggene har stått tomme siden midten av 80-tallet. Forfallet kan være irreversibelt, noe som er en tragedie, ifølge den knappe pressemeldingen fra Fotografiens hus.

- Hva med nytt liv, nytt innhold? Hva med å gjøre stedet om til en inspirerende og vakker deltakerlandsby under OL i 2022? Asyl=fristed. Mye har vært sagt og skrevet om Lier psykiatriske sykehus, enda mere ikke. Det er imidlertid forfallets estetikk som belyses i denne utstillingen.

Utstillingen åpner torsdag 1. mars klokken 19.
Knut Andresen -
Knut Andresen
Knut Andresen -
Knut Andresen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Knut A.
Takk Ingunn, for positiv tilbakemelding!Du ser bortenfor utstyret som er brukt, og det er svært gledelig.
Hele prosjektet er et innlegg for å bevare stedet, gi det nytt innhold, nytt liv.
16.3.2012
Jon H.
Kommentar til Knut Andresen (og andre som har lagt ut sine bilder fra Lier Psyk).

Jeg skal ikke kommentere bildene her i det hele tatt, men derimot stille dere et spørsmål som jeg er opptatt av.

Hvilke tanker har dere om å ta seg inn på annen manns eiendom uten tillatelse? Det synes for meg at dere overhodet ikke har respekt for at disse bygningene er avstengt (svært godt merket) og ikke i bruk, samtidig som det faktisk er pasientbehandling på store deler av området. Hvordan tror dere at disse pasientene reagerer på at det foregår aktivitet i bygningene rundt dem? Flakkende lys på nattestid, støy og uroligheter er ikke det disse pasientene har mest behov for.
Jeg synes det er trist at hobbyen, for noen, overskygger alt og tilsidesetter lover og regler, samt total mangel på respekt for svært syke mennesker.

Mvh
Jon Hoff


14.3.2012
Ingunn K.
Jeg synes bildene er spennende! Det lyse/blasse er likevel fargerikt om en ser etter. At stedet er forfallent kommer jo klart frem, men det er også vakkert, og det er et fint motspill mellom det litt sarte uttrykket og den rå teksturen på vegg og inventar. Bildet med den røde stolen er bare nydelig. Jeg synes du har fanget noe sart og positivt her, og det gjør dette mer interessant. At det er et dystert sted er jo bare det alle likevel ser, så jeg synes du har fanget noe bortenfor det åpenbare. Bare min mening, selvfølgelig!
13.3.2012
Andreas S.
Må dessverre også si jeg syns bildene er noe blasse. Kan godt hende det er meningen i henhold til kunstprosjektet, men fenget ikke meg så veldig. Skjønte ikke om det er brukt tonemapping/HDR her eller bare oppjustert single exposure shot.

Har forresten også vært der ved et par anledninger. Her er min versjon av rommet: http://www.flickr.com/photos/norue/5696490166/
13.3.2012
Knut A.
Lier Psykiatriske sykehus' historie vil for alltid inneholde et mørkt og alt for langt kapittel. Historien er fremdeles fascinerende.

Når jeg var på stedet selv, var det som slo meg arkitekturen og rommene. Også menneskeskapt, men med et helt annet, positivt fortegn. Det er dette prosjektet "Om hundre år er allting glemt?"

Det var svært få, som i 1926, kunne spå at f.eks. lobotomering ble en vitenskaplig metode 20 år etter.

Selvmotsigende?
4.3.2012
gjett d.
"Inntil nylig kunne man i bygningene finne møblement og annet inventar som vitner om en historie, mange historier - med dype personlige tragedier. Det er denne innsiden Knut Andresen har fotografert. Helt siden fotografen leste Ingvar Ambjørnsens debutroman ?23-salen? på midten av 80-tallet, har stedets mørke historie fascinert han. Da fotografen fikk muligheten til å besøke Lier, var det naturlig å ta med et fotografiapparat for å dokumentere."

"I en del av fotografiene har jeg justert lyset kraftig, for å kommentere stedets iboende uskyld, samt peke på dets forgjengelighet,..."

"Stedet fortjener nytt liv, nytt innhold.
Prosjektet er et fattig forsøk på å inspirere til dette."

Kanskje det er bare meg, med disse sitatene motsier hverandre en del.

Opptatt / fascinert av stedets mørke historie, og dype personlige tragedier, men samtidig ønsker å vise stedets uskyld?
Sorry, men dette er du nødt til å forklare meg.



4.3.2012
Knut A.
Det ligger altså en tanke bak.
3.3.2012
Knut A.
Siden jeg står ansvarlig for prosjektet "Om hundre år er allting glemt?" føler jeg at en kommentar til det hele kan være på sin plass; Da jeg besøkte stedet, ble jeg først og fremst slått av stedets storslagne rom og mektige arkitektur. (Stedets mørke historie og noe dunkle atmosfære, som de aller fleste fråtser uhemmet i, handler for meg mer om norsk psykiatrihistorie, enn stedet selv.)

I en del av fotografiene har jeg justert lyset kraftig, for å kommentere stedets iboende uskyld, samt peke på dets forgjengelighet, på tross av massive strukturer.Tiden er i ferd med å hviske ut rommene, flate de ut, fjerne kontraster og dybde. Om noen vil definere dette som blast, har jeg ingen problemer med det.

Mange rom åpner også for en tolkning innover. Rom vi mennesker bærer på som med hell kunne ha godt av å åpne opp, lufte ut, rydde og til og med renovere.

Stedet fortjener nytt liv, nytt innhold.
Prosjektet er et fattig forsøk på å inspirere til dette. Fotografiene er tatt med et Ixus 850 is. Kanskje noe dyslektisk i teknologiens gullalder, men det passet ypperlig til dette kunstprosjektet.

Utstillingen henger til 25. mars.

3.3.2012
Geir K.
Dette var dårlige greier.
2.3.2012
Frederik R.
Men kult sted å fotografere i selv om det er forbundt har vært der 4 ganger å har aldri blitt tatt jeg
29.2.2012
Frederik R.
Jeg har også vært ute der :) Her er noen av mine bilder derfra :D Alt av inventar var fjerna når jeg var der http://www.flickr.com/photos/frederikringnes/sets/7215762...974143936/
29.2.2012
Anders K.
Min tolkning av samme sted, litt nærmere det man ser, og ikke det man kanskje vil se ?
bilde nr. 593556
29.2.2012
Martin H.
Hvorfor gidder han å kjøre den stilen? Blass og kjedelig tone effekt. Tenk så mye mer det hadde blitt ut av dette med mer kontrast, sort hvitt, brukt lyset på en skikkelig måte og ikke bare manipulert det.
29.2.2012
Tomas W.
Om ikke annet så tjener i det minste disse bildene som eksempel på hvordan HDR ikke bør utrføres.
29.2.2012
Amalie L.
kule motiv, men må si at jeg har sett mange bedre bilder av lier. Disse er jo blasse
29.2.2012
gjett d.
Det er det.Men, tar man sjansen og blir tatt av vekterne kan man regner med politianmeldelse.
29.2.2012
Bjørn E.
Trodde det var fotoforbud der?
28.2.2012
gjett d.
Denne lokasjon fortjener bedre enn disse tre fargebildene. Har sett mange bilder herfra som gjenspeiler atmosfaren mye bedre enn disse gjøre.

Sorry, men ikke imponert.
28.2.2012
Andreas H.
Hadde vært fint om navnet på fotografen hadde vært riktig da ihvertfall. Heter han Knut eller heter han Erik?

Andreas
28.2.2012
Anders K.
Synd det er gjort i blass HDR-stil og ikke noe mørkere litt mer dystert som stedet fortjener.
28.2.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu