Retrospektiv Knut Bry

Et subjektivt utvalg bilder fra en over 30 år lang karriere stilles ut når Knut Brys første retrospektive utstilling åpner i kveld.
I kveld åpner den aller første retrospektive utstillingen med Knut Brys arbeider. I utstillingen "Retroperspective" er arbeider fra sent 70-tall og frem til tidlig 2000-tall valgt ut med omhu og hengt opp foran rustikke steinvegger i kjelleren på det som skal bli Mathallen i Oslo.

- Fordi den eminente fotografen Knut er 65 år, ville vi gjøre stas på han, forteller Massimo Leardini, som står bak utstillingen sammen med Marcel Lelienhof og Torgeir Hjetland.

Sammen driver de konseptet The Apartment, som arrangerer utstillinger i forlatte lokaler. De var blant annet de første i verden som viste en utstilling med Vivian Maiers arbeider, og denne gangen er det altså Knut Bry som er i fokus.

Stor jobb
- Jeg gikk med på å ha utstillingen på en betingelse: At Massimo og Marcel plukket bildene, forteller Bry.

Arrangørene legger ikke skjul på at akkurat det var en tøff jobb. I løpet av mer enn 30 år er det ikke få bilder den "skyteglade" fotografen har anmasset.

- Vi har sittet på hybelen hans i Oslo uke etter uke og sett på slides. Og hver gang vi tror at vi er ferdige, så kommer han med en eske til, ler Lelienhof.

Med 30-40 000 slides og 24 harddisker fulle med digitale bildefiler, valgte de å kun fokusere på de analoge bildene.

- Men bare det er jo så mye bilder at vi kunne ha laget en utstilling hver måned i flere år. Knut tar jo bilder av alt, og gjør det veldig bra. Så utstillingen er veldig subjektivt kurert, og mange av de mest kjente bildene er ikke her. Det er litt visuelt kaos, og ingen rød tråd.

Av de 65 bildene som er med i utstillingen, er kun et digitalt, et nyere bilde av danserinnen Marianne Haugli.

Fra Gorbatsjov til A-ha
Som Brys karriere, er utstillingen svært variert. Printet på pleksiglassplater og hengende fra veggen finnes reisebilder tatt på oppdrag for Condé Nast Traveler, store reklamekampanjer, motebilder tatt for Vogue og til og med et portrett av Gorbatsjov.

- De gode bildene av Gorbatsjov ligger hos kunden, som jeg ikke engang husker hvem er. Men da vi gikk gjennom bildene jeg har, fant vi den her, og likte det, sier Bry om portrettet som er helt uskarpt, men som allikevel umiskjennelig viser Sovjetunionens siste president.

For å spesialisere seg på en fotografisk sjanger, var aldri noe alternativ for Bry.

- Nei, jeg må gjøre forskjellige ting, ellers blir det for kjedelig, forteller han.

- Men jeg har aldri fotografert sigaretter eller alkohol.

Den prinsippfaste fotografen har gjennom hele karrieren takket nei til ofte lukrative jobber for selskaper eller merkevarer han er imot, slik som røyk og alkohol. Men et bilde i utstillingen skiller seg ut. På den ene veggen henger et bilde av to pelskledde damer.

- Jeg er imot pels, men jeg bare måtte ta dette bildet. Det var ganske komisk med disse to damene som gikk rundt med pels i vårsolen i Milano, forteller han.

Innholdsrik karriere
Den enorme mengden arbeid til tross, Bry husker fortsatt navn på steder, mennesker og omstendighetene rundt omtrent alle bildene som vises i utstillingen. Og etter 30 år og reiser i så mange land at han har mistet tellingen er det ikke få historier han har å fortelle.

Som reisen til gruvebyen i Sibir, der miljøet var så dårlig at det ikke fantes vegetasjon i 10 mils omkrets. Eller de georgiske tvillingguttene som sto stivt oppstilt i like klær utenfor en husvegg, i håp om at den utenlandske fotografen skulle ta bilde av dem. Om da han ved en tilfeldighet havnet midt oppi revolusjonen i Moskva i 1991. Da han tok med seg A-ha til Åsgårdstrand og fotograferte bandet som Gutta på broen, inspirert av Munchs Pikene på broen. Bilder av favorittreet, et baobab-tre i Kalahari-ørkenen. Utsikten fra leiligheten han hadde i Paris.

Det er en lang og innholdsrik karriere som henger på veggene. Men akkurat hva det betyr å ha sin første retrospektive utstilling, har han ennå ikke tenkt over.

- Men kanskje kommer det når utstillingen åpner.

Utstillingen Retroperspective åpner på Vulkan 7. mars kl 18 og varer frem til 25. mars.
Christine Tolpinrud -
Christine Tolpinrud
Knut Bry er klar for sin første retrospektive utstilling
Knut Bry -
Knut Bry
Tvillinger i Georgia, 1996
Knut Bry -
Knut Bry
Sko designet av Christian Lacroix, 1990
Knut Bry -
Knut Bry
Favorittreet i Kalahari

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu