I Konys fotspor

Marcus Bleasdale har fotografert ettervirkningene av Joseph Kony og LRAs handlinger i over 12 år. Denne våren stilles bildene ut på Fotografiska i Stockholm.
På en uke har over 70 millioner mennesker sett videoen Kony 2012, om Joseph Kony og Lord's Resistance Armys handlinger i Sentral-Afrika. Omtrent samtidig med at videoen ble sluppet på nettet, åpnet en utstilling med samme tema på Fotografiska i Stockholm. Siden 1999 har Oslo-baserte Marcus Bleasdale fulgt i LRAs fotspor gjennom Uganda, Kongo og den sentralafrikanske republikk.

- Fotografiska kontaktet meg for 6-7 måneder siden og ville gjøre en utstilling på noe av mitt Kongo-arbeid. Vi diskuterte de forskjellige mulighetene, men bestemte oss for dette på grunn av temaets viktighet, forteller Bleasdale til foto.no.

Traumatiske historier
Bleasdale har fotografert i Kongo siden sent på 90-tallet, noe som har resultert i to bøker og flere utstillinger. I 1999 begynte han å fotografere ettervirkningene av LRAs herjinger i Nord-Uganda. Gjennom 15 reiser fikk han se sporene armeen etterlot seg. Han fant forlatte landsbyer og traumatiserte barn som var blitt kidnappet, voldtatt og tvunget til å drepe. Du kan høre barna selv fortelle sine historier i filmen Voices of the Children of the LRA.

- Det var umulig å ikke la seg berøre av de traumatiske historiene, forteller han og legger til at arbeid som dette er annerledes enn å være på frontlinjene i Syria eller Libya.

- Det du ser fra LRA er ikke kamphandlinger, men innvirkningen det har på hele befolkningen, den altomfattende frykten som påvirker en hel region. Du løper ikke rundt på frontlinjene, men ser ettervirkningene av handlingene og hører barns historier om voldtekt og drap.

I 2009 ble et lovforslag satt sammen av daværende president Bush, der en plan for å fange Kony ble lagt. Da Bleasdale fikk høre om dette henvendte han seg til Human Rights Watch for å se om det var noe de kunne gjøre for å skape oppmerksomhet og sørge for at forslaget ikke ble skjøvet under teppet og glemt.

- Så vi tilbrakte fire og en halv måned på reise gjennom sentral-Afrika. Vi fotograferte og lagde filmen Dear Obama, der ofre for LRA henvender seg direkte til Obama og ber om hjelp, forteller han og legger til at selv om det var republikanernes forslag, var det demokratene som satt ved makten da det skulle opp til behandling.

- Fotografi kan gjøre en forskjell
Jakten på Kony gjorde tydelig en av grunnene til at han aldri er blitt fanget.

- En av grunnene til at Kony er så suksessfull er at han operer i fjerne områder. Vi brukte enormt mye tid på å finne stedene der de hadde vært. Vi tok fly, motorsykler, tog og fly igjen. Logistikken var veldig kompleks og på flere av stedene hadde det ikke vært transportmidler på flere år.

Da de fant frem til stedene ble de møtt av forlatte landsbyer. Innbyggerne hadde flyktet fra LRA, og det ble vanskelig å finne folk. Men de lyktes med å finne og få et lite antall mennesker til å stille opp. Men jobben har bare såvidt begynt når bildene er tatt, forteller Bleasdale. Etterpå begynner arbeidet med å påvirke beslutningstagerne. Bleasdale er nemlig sikker på at fotografi kan gjøre en forskjell.

- Fotografi kan gjøre en forskjell. Men jeg tror det er viktig at man slår seg sammen med institusjoner og former partnerskap med dem.

Arbeidet fra sentral-Afrika ble vist blant annet i House of Representatives i Washington. Etter påtrykk fra flere ikke-statlige organisasjoner ble "The Lord’s Resistance Army Disarmament and Northern Uganda Recovery Act" vedtatt i 2010 og i oktober 2011 sendte Obama ned 100 amerikanske soldater for å bistå med å fange Kony.

Vil gjøre situasjonen mer kjent
Bleasdale tror han er ferdig med å fotografere denne konflikten, og at tiden fremover heller bør brukes på å skape bevissthet rundt saken. Utstillingen på Fotografiska er et ledd i arbeidet med å gjøre konflikten mer kjent. At utstillingen sammenfalt med lanseringen av Kony 2012 var tilfeldig, og Bleasdale har blandede tanker om videoen.

- Det er en komplisert sak. Men det er helt utrolig og helt fantastisk at de har nådd over 70 millioner mennesker. Jeg har holdt på i 12 år, og har ikke engang kommet i nærheten av 70 000, forteller han.

Selv om han tror all oppmerksomheten vil være en fordel for saken, så mener han samtidig at innholdet i videoen er enkelt og misvisende. Blant annet er det for lite informasjon om hvorfor Kony ikke har blitt fanget. Bleasdale mener at det internasjonale samfunnet må ta på seg deler av skylden, samtidig er det liten tvil om at penger er involvert.

- Det er ganske tydelig når du er i Uganda at de ikke gjør alt de kan for å fange han. Uganda får flere hundre millioner dollar i bistand hvert år for å fange Kony, og det har skjedd ved flere tilfeller at han har klart å flykte i siste øyeblikk. Det var også derfor Obama sendte 100 spesialtrente soldater, for å sørge for at han blir tatt.

Strategien bak Kony2012-kampanjen er å gjøre Kony og LRA berømt, ved å spre videoen og henge opp plakater. Det positive med dette er at saken blir kjent, mener Bleasdale.

- Det som er bra med strategien å gjøre han berømt er at vi sørger for at konflikten forblir i offentlighetens søkelys. Det kommer ikke til å gjøre det enklere å fange han, det kommer ikke til å skaffe mer penger, men det vil føre til at det internasjonale samfunnet ikke vil glemme.


Utstillingen Stolen Children. Soldiers of the Lord's Resistance Army vises på Fotografiska i Stockholm frem til 6. mai.
Se også www.marcusbleasdale.com


Les også:
Marcus Bleasdale: The Rape of a Nation
©Marcus Bleasdale/VII -
©Marcus Bleasdale/VII
Valantine Mbolibirani 15 years old (she was 13 when she was abducted) was abducted in jly 2009 for 7 months. She was taken directly to Kony and forced to be one of his many wives. She was accused of being a sorcerer and was going to be tried by Kony. She escaped the day before the trial after saving the life on one woman by hiding her from the LRA. She lay naked in a field for 2 days and nights hiding from her attackers as they searched for her. When they left she came out of the bush and found a 2 year old boy crying for his mother who had been abducted. She picked him up and walked naked to the nearest village in search of help.
©Marcus Bleasdale/VII -
©Marcus Bleasdale/VII
Olivier Mbolifuyhe – a 16 year old boy abducted in October 2009.  He came out in may 2010 and then led the FARDC to the LRA base at Samungu which they attacked in early June 2010. He was forced to kill children on many occasions. He recounts now his violent nature and wants help to deal with his nightmares.
©Marcus Bleasdale/VII -
©Marcus Bleasdale/VII

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu