Mysterier i den blå timen

Norske skuespillere, amerikansk kultur og den blå timen. Det er stikkordene når Ole Marius Jørgensens nye utstilling åpner på lørdag.
Ole Marius Jørgensens nye utstilling "Noirway - L'heure Bleue" har fått mye oppmerksomhet de siste ukene. Med filmkjendiser som Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Trond Espen Seim og Pia Tjelta som modeller har media fattet stor interesse.

- Det ante meg at det ville skje. Men å si at kjendisene står i kø, det blir jo litt feil da, humrer Jørgensen.

Ville samle 30-årsgenerasjonen
Prosjektet med det noe spesielle navnet begynte han å jobbe med for et år siden. Men inspirasjonen til det kom lenge før.

- Det begynte for noen år siden da Annie Leibovitz lagde en serie med Hollywood-skuespillere i en 40-talls gangstersetting. Jeg fikk lyst til å gjøre noe lignende og hadde det i bakhodet lenge.

For to år siden tok Jørgensen en serie bilder av Oslo-filharmonien. Musikerne ble plassert inn i uvante scener av en ofte mørk karakter og bildene ble stilt ut blant annet i Royal Albert Hall i London og i New York.

- Med det arbeidet oppdaget jeg at det er spennende å jobbe med en gruppe mennesker som har noe felles, forklarer Jørgensen.

Med det nye prosjektet falt valget på filmskuespillerne i det han kaller "30-årsgenerasjonen". Han har ikke sett at noen har gjort noe lignende før, og opplevde få problemer med å få dem til å stille opp.

- Det var bare å ringe de og spørre om det er greit. Men jeg la også ved bilder og forklarte at det var et seriøst prosjekt som hadde galleriplass, forteller han og mener at han nok ville støtt på større problemer om han var student eller ikke hadde gjort lignende prosjekter før.

- Men jeg tror de syns det var gøy å være med på noe litt annerledes, noe som ikke er mote.

Inspirert av Gregory Crewdson
I bildene kan du se Anders Baasmo Christiansen liggende på en ødelagt stol i gaten, Ane Dahl Torp i pysjen på plenen og en glisende Nicolai Cleve Broch i en heller bisarr hjemmescene. Men ingen av motivene er basert på skuespillerne selv eller filmene de har spilt i. Tematikken i bildene er ifølge fotografen sterkt påvirket av amerikansk kultur. Og teknisk sett er han inspirert av den amerikanske fotografen Gregory Crewdson, som er kjent for sine iscenesatte bilder.

- Jeg fikk høre om han for første gang i London for et og et halvt år siden og så at det var mange likheter. Det er kvaliteten han får i bildene som jeg jakter etter. Jeg ser også at han er påvirket av David Lynch, og selv hadde jeg ikke vært kreativ i dag hadde det ikke vært for David Lynch. Jeg er også inspirert av Edvard Hoppers malerier, forteller han.

Men der Crewdson gjerne har med seg et mannskap på flere titalls personer for å gjennomføre sine opptak, er Jørgensens bilder i stor grad et enmannsshow. Alt fra ide til leting etter locations og lyssetting og oppbygging av sett gjør han selv, med noe hjelp fra en assistent. Bildene er nøye planlagt på forhånd og er fotografert der det faktisk skjer.

-Jeg bruker ikke så mye Photoshop og syns det er morsommere å gå ut å gjøre det enn å sette det sammen etterpå. Hvis det er et rødt rom i ideen min, så må jeg reise ut å finne et rødt rom, sier han og legger til at han begynner å få god oversikt over forskjellige locations på Østlandet.

Små mysterier
Som tittelen på utstillingen hinter til, er alle bildene fotografert i den blå timen, den delen av døgnet som oppstår når dag blir til natt. Det er det myke og kjølige lyset som gjør denne timen spesiell, og svært populær blant fotografer. Den gir også bildene en følelse av mystikk og dysterhet.

Og nettopp mystikk er en viktig del av disse bildene. Hvert bilde i serien viser en scene, men det er opp til betrakteren selv å lage historiene rundt dem.

- Jeg liker å skape små mysterier med riktig lys, tid og sted hvor man stopper opp og finner noen ledetråder til en historie, sier Jørgensen.

Utstillingen Noirway - L'heure Bleue åpner på Galleri Ramfjord avd. III lørdag 14. april kl. 18. Se flere av Ole Marius Jørgensens bilder på www.mycrazyant.com
Ole Marius Jørgensen -
Ole Marius Jørgensen
Ane Dahl Torp i et Stephen King-inspirert bilde.
Ole Marius Jørgensen -
Ole Marius Jørgensen
- Bildet av Kristoffer Joner er en hyllest til Edvard Hoppers bilde Nighthawk Diner. Det er ikke en kopi, men jeg ville lage et stille, tomt, trist bilde. Dressen kristoffer sitter i er nesten det samme som på maleriet.
Ole Marius Jørgensen -
Ole Marius Jørgensen
- Jeg liker å skape sånne små mysterier med riktig lys, tid og sted hvor man stopper opp og finner noen ledetråder til en historie. Noen syns det er tull, mens andre liker det, sier Jørgensen. Her er Trond Espen Seim.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu